Egyéb

Oktatóanyag a magyar rendőröknek, avagy hogyan találjunk meg könnyen egy orosz céget

Egyszerűen nem hittem el, amikor ma olvastam azt hírt, hogy a magyar rendőrség nem találja Mészáros Lőrinc orosz cégét, a magyarázat zseniális:

„A hatóságok a Bisnode D&B Magyarország Kft. által működtetett Külföldi cégminősítő céginformációs rendszer adatai alapján azt is megtudták, hogy oroszországi székhellyel Magyar Kft. elnevezésű társaság nem szerepel az adatbázisban. Mint írták, az “internetes sajtóanyagban szereplő cirill betűs, – hiányos, valószínűsíthetően cégnyilvántartási – adatok hitelességét alátámasztó tények, adatok beszerzésére tett egyéb intézkedések eredményre nem vezettek.”

A előzmény röviden annyi, hogy januárban letartoztatták Kiss Szilárd oroszországi agrárattasét, később az Index.hu cikksorozatban tártra fel Kiss Szilárd kétes ügyeit, és az oknyomozás során bukkantak rá egy cégre, amiben Kiss mellett Mészáros Lőrinc szerepel tulajdonosként, persze Mészáros ezt a céget kihagyta a vagyonnyilatkozatából, bár korábban sok minden mást is. Mészáros vagyonnyilatkozata miatt egy politikus feljelentést tett, és mára szülte meg a rendőrség az eredményt, ami röviden annyi:

Nem találtuk meg az orosz cégét, ezért nem is kell szerepelni a vagyonnyilatkozatban.

Szerintem nem is nagyon keresték.

Ezért sebtében összeállítottam egy rövid útmutatót, oktatóanyagot, hogy a magyar rendőrök többé ne tévedjenek el az orosz cégadatok dzsungelében.

Megfelelő adatbázis kiválasztása

Kedves Rendőrség!

Ha oroszországi céget szeretnének keresni, akkor semmiképpen sem  használják D&B adatbázisát, a Lexis Nexist sem ajánlom. Ugyanis ezekben az adatbázisokban orosz céget keresni olyan, mintha bemennének az utolsó falu széli gyrososhoz és számon kérnék rajta, hogy miért nem árul lángost. Vagy valami ilyesmi. Az a lényeg, hogy az orosz cégek adatai ott elvétve találhatóak.

Egyetlen épkézláb (de az se a legjobb) fizetős adatbázis van, ahol orosz cégek adatai úgy nagyjából rendben vannak, az a SPARK. De még a SPARK sem megbízható, mivel sokszor hiányosak az adatok és/vagy nincsenek aktualizálva. Így van olyan, hogy egy cégről csak 5 éves adat szerepel benne. Mivel Mészáros  Мадьяр, ООО-je (Magyar Kft) elég “friss” és kicsi cég, ezért még a SPARK-ba se került be semmilyen jelentős infó a cégről, orosz ismerőseim megnézték nekem.

De mit is lehetne csinálni még, ha nincs ott a cég a SPARK adatbázisában? Valószínűleg létezik állami adatbázis, mint nagyon sok helyen a világon, sőt még Magyarországon is van. Szóval biztos, hogy létezik Oroszországban is állami adatbázis, mert a Bisnode, a Lexis Nexis és a SPARK is valahonnan nyeri az adatokat.

Első lépes, kezdőknek: a GOOGLE a barátod!

Például itt egy nem fizetős adatbázis, ha valaki nem ismerné, akkor csak annyit kell csinálni, hogy a google-ba beütjük a Мадьяр OOO és a Месарош Леринц szavakat (ha valaki nagy bajban van az orosz betűkkel, ajánlom neki a translit.ru-t, elég ha latin betűkkel beírsz bármit, a translit rögtön átírja oroszra), és rögtön az első helyen dobja ki a google a sbis.ru nem fizetős céges adatbázist, Mészárossal, és a cégével együtt.

Második lépés, ezt már csak haladóknak ajánlom:

Oroszországban szinte mindenért fizetni kell, ezért a céges adatokért is megkérik az árát. De mi van akkor, ha nem akar valaki fizetni? Na, annak fel kell mennie az orosz ADÓHATÓSÁG ( http://egrul.nalog.ru/) honlapjára, beírni a cég ОГРН vagy ИНН számát, és láss csodát, meg is van a cég. Innen már nem sok dolgunk van, csak le kell tölteni a PDF-fájlt. Viszont ennél a szintnél már vannak buktatók. Mi van akkor, ha nem tudjuk a keresett cég ОГРН vagy ИНН számát? Erre is van megoldás! Be kell írni a cég nevét. Ha nagyon nem tudunk oroszul, akkor egyszerűen be lehet copypastelni a korábbi Index.hu-s Oroszországban sok minden előfordulhat c. cikkből.

Szóval, Mészáros Lőrinc orosz cégének mai aktuális állapotát feltöltöttem Dropboxba, és bárki letöltheti INNEN.

1127747195080_99651594338261-page-003

Ma is megtalálható tulajdonosként Mészáros neve a Magyar Kft.-ben

Harmadik lépés, lvl. pro-nak kell lenni:

Ha valakinek nem elég a cég aktuális állapota, mivel mondjuk a mérlegadatok kellenek, akkor a kedves érdeklődők felmehetnek az orosz statisztikai hivatal honlapjára, és egyszerű regisztráció után 750 rubelért meg tudják vásárolni a cég egész történetét, minden változását, a cég összes nyilvános pénzügyi adatát. Ennél már nincs hivatalosabb (az egrul is az, de az csak a napi állapotot mutatja).

Elismerem, hogy ez már egy kicsit macerásabb, mivel csak Szberbankon keresztül lehet feltölteni a pénzt a multistatos számládra, csak rubelben, meg 17 nap, amíg megérkezik. És micsoda szerencse, hogy Magyarországon van Szberbank és lehet rubel számlát is nyitni. Annyira nem is bonyolult, csak a kezdet nehéz.

Remélem a kedves veszprémi rendőröknek ez nem túl sok infó egyszerre.

Hava Nikita Vladimirovics

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás