Nem árulja el a KLIK, hogy mennyit csúsznak a tanári fizetések

klik nem válaszol

Tízmilliárdos adósságot halmozott fel az állami iskolákat működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), többek között a tanárok bérét sem fizetik ki időben. Közérdekű adatigénylésben érdeklődtünk, hogy pontosan hány tanár fizetése csúszik, de az intézményfenntartó a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólítása ellenére sem árulta el az adatokat.

4000__ani_6

Közel tízmilliárd forint adósságot halmozott fel a KLIK a Magyar Államkincstár júniusi adatai szerint, ennek nagy része a közüzemi tartozásokból áll össze. Több portál is foglalkozott viszont azzal, hogy a tanárok sem kapják meg időben a fizetésüket. Az RTL Klub júniusban beszélt egy tanárral, aki az egy hónappal korábban esedékes fizetését sem kapta még meg. Amikor arról érdeklődött, hogy mikorra várhatja a fizetését, azt válaszolták neki, hogy nincs pénze az állami intézményfenntartónak, annyira, hogy azt sem tudják megmondani, mikor pótolják az elmaradt bért. A KLIK a hónap elején azt ígérte, hogy még augusztusban felszámolja az adósságát.

Májusban adtunk be közérdekű adatigénylést a KLIK-hez, amiben a fizetések csúszásáról érdeklődtünk: havi bontásban kértük azoknak a tanároknak a számát, akiknek időben és azoknak a számát, akiknek késve fizetett a KLIK. Mivel az intézményfenntartó a tizenöt napos határidőn belül nem válaszolt, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk.

A NAIH szerint a kért, összesített adatokat el kellett volna árulnia a KLIK-nek. Hivatkoztak többek között az Alaptörvényre, ami szerint “[a] közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával”, valamint a nemzeti vagyonról szóló törvényre, ami szerint “[a] nemzeti vagyont, annak értékét és változásait a tulajdonosi joggyakorló nyilvántartja. … A nyilvántartási adatok – a minősített adat védelméről szóló törvény szerinti minősített adat kivételével – nyilvánosak.” A NAIH felszólító levele itt olvasható.

A NAIH tizenöt napot adott a KLIK-nek, hogy válaszoljon, de az intézményfenntartó továbbra sem tette közzé, hogy havonta hány tanárnak tudnak időben fizetni.

Három hónapot kellett várni a válaszra

Korábban is előfordult, hogy a KLIK nem válaszolt időben egy adatigénylésre: miután egy videofelvétel alapján megírtuk, hogy egy szombathelyi tanár pénzért eltekintett az egyesek beírásától, szintén kértük az erről szóló vizsgálat eredményének közzétételét. A KLIK ekkor is csak három hónappal később, hat emlékeztető levél után, a NAIH felszólításának eleget téve válaszolt.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a KLIK még az ombudsmannak sem mindig válaszol. Egy bicskei nemzetiségi iskola igazgatójának kinevezésekor a KLIK nem szerezte be a nemzetiségi önkormányzat egyetértését, amikor pedig az ombudsman vizsgálatot indított az ügyben, neki sem válaszoltak a rendelkezésre álló 30+15 napos határidőn belül és az után sem.

Kép eredetije: nol.hu. A képen Hanesz József, a KLIK elnöke látható.

Unod az olvasást? Támogass minket, hogy még több videót készíthessünk neked! Mire van szükségünk? Egy Sennheiser EW 100 ENG G3-as szettre és egy MD 46 DYNAMIC mikrofonra 206.550 Forint és 63.675 Forint, azaz összesen 270.225 Forint értékben.
PayPalos utaláshoz kattints IDE, ha a hagyományos utalást választod, akkor “atlatszo.hu Nonprofit Kft. 12011265-01424900-00100007″, de fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen az “Átlátszó Oktatás” megjelölés. Postai csekken keresztül is támogathattok minket, csak írjátok meg a postacímeteket az oktatas@atlatszo.hu-ra, ahová postázhatjuk.
A megcélzott összegen felül beérkező adományokat a szerkesztőség további kiadásainak finanszírozására fordítjuk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Vegye mindenki tudomásul, hogy vannak prioritások!
  Az államháztartás hiány alacsony szinten tartása, kerítésépítés, csak példaképpen.
  A horribilis pedagógusbérek időbeni kifizetése a nemzetgazdaság működését veszélyeztetné.
  Az Átlátszó pedig fogja föl, hogy a pedagógus egyéni érdeke, nem pedig közérdek a bérkifizetés, tehát csak ne akarjon kutakodni.
  Aki kíváncsi, hamar megöregszik…

 • Péter Szipola

  A pedagógusnak semmi mást nem kell tenni, mint a törvényben leírt határidők betartásával egymást követően 2 db tértivevényes ajánlott levélben felszólítani a munkáltatót az elmaradt bér kifizetésére, valamit jelezni a jogkövetkezményeket annak elmaradása esetén. Majd rendőrségi feljelentést követően – “más vagyonának hűtlen kezelése – sikkasztás – költségvetési csalás – szándékos károkozás… ect… (mert mindez ugye foglalkozás körében)” -ismeretlen tettes ellen. És az egész kócerájt perelni és végrehajtási eljárást kérni! Ügyvéd nincs?

  • Béla Somogyi

   Ez minden normális munkáltatónál így működik!
   De amennyiben tanárként akar dolgozni az elkövetkezőkben akkor nem fog ilyet tenni, mert rövid úton elbocsátják!

   • Péter Szipola

    ez a piacgazdasági oldalon is így van, nem csak a közalkalmazottaknál… Az a kérdés, hogy ki mer kiállni a saját igaza mellett… (“gyáva népnek nincs hazája”)

    Egyébként a fent vázolt módszer – saját tapasztalat – működik!

    • Béla Somogyi

     A piacgazdaságban elmehetek, a szomszéd utcába a másik munkáltatóhoz, ha nem tetszik a rendszer, de a pedagógusnak Battonyától Nemesmedvesig ugyanaz a munkáltatója (KLIK) igy ha valaha pedagógusként akar dolgozni nem fog szívózni!

     • ordi

      Nem csak a KLIK az iskolák egyetlen fenntartója, hanem az NGM, a VM is fenntartó, Vannak alapítványi iskolák, vannak egyházi fenntartású iskolák, magániskolák és még sorolhatnám… Szóval nem csak a KLIK lehetséges munkáltató a pedák számára. :) Bocsi.

     • Béla Somogyi

      Akkor azt áruld el, hogy egy történelem magyar szakos általános iskolai tanár (nem vallásos) hová megy el tanítani?
      Még egyszer megkérdem láttál már közelről pedagógust? Vagy csak az újságban olvasol róluk?

     • ordi

      Ahhoz, hogy valaki egyházi iskolában tanítson, nem kell vallásosnak lennie. Látom te pedig azt nem látod, hogy hogyan működik a rendszer. :) Sajnos, én minden nap látok pedagógusokat. Nem kell többször megkérdezned. Elsőre is megértettem. :)

     • Béla Somogyi

      Valóban nem kell, de azért ajánlatos! Az állás interjún az első kérdések egyike, hogy melyik felekezethez tartozol? Nem kell, de azért nagyon ajánlatos, hogy ahhoz ahová jelentkezel! A legnagyobb fenntartónál azt sem átallanak közölni, hogy nem kötelező ám egyházi iskolában tanítani.
      Lehet, hogy nem látom hogyan működik a rendszer, de viszont tudom. Az NGM, a VM idén nyáron (érdemben szeptembertől) lett fenntartó, de csak a szakképző iskolákban ott sem minden területen, és ha olyan jól látod a helyzetet, akkor azt is tudhatod, hogy az irányításban annyi változást jelent, hogy az írányító felelős államtitkárt nem Czunyiné-nek, hanem Czomba Sándornak hívják! Nem hinném, ha neki mész a KLIK-nek akkor tárt karokkal fognak fogadni egy szakképző iskolában! Arról az apróságról nem beszélve, hogy olyan szinten csökkentették a közismereti tárgyak oktatását a szakképzésben, hogy a teljes 3 éves tananyag (történelemtől, a matematikáig, az irodalmon, földrajz-biológián, át belefér egy 180 oldalas tankönyvbe, aminek a 60 százaléka kép!!!!!!
      A szakközépiskolákban is kb negyedére csökkentették a közismereti óraszámot, szakmától függően, így a magyar történelem szakosnak, nem sok babér terem!
      Alapítványi iskolák? Igen vannak pontosan 93 darab (aminek a felét meg akarták szüntetni, csak úgy egyszerűen) az egész országban (Nógrád megyében, ami az ország legkisebb megyéje csak általános iskola van 76 db és több mint 20 középiskola a KLIK vezetésével) Az alapítványi iskolák többnyire elég speciális, vagy nem a megszokott pedagógiai módszereket alkalmaznak. Úgyhogy nem túl nagy lehetőség az alapítványi iskola sem a klik több mint 5000 üzemeltetett intézményével szemben sem. A magániskolákat ne is említsük, mint a fehér holló, Bp-en van asszem pár db. 😀
      Egy szóval lehet, hogy nem látom a rendszert, de azért beláthatod attól azért árnyaltabb a helyzet, hogy “nagy az arcuk”

      És az ha egy óraadó tanárnak, csak megbízási díja van (értsd: az a fizetése) elég kellemetlen, ha a díja 3-4 hónapot késik! :(

      És mielőtt megkérdezed, nem nem vagyok pedagógus, még csak nem is iskolában dolgozom, de azon kívül hogy látom Őket mindennap (tudod a nagy arcukat) néha beszélgetek is velük, és mielőtt ítélkeznék tájékozódom!

     • ordi

      A VM tavaly nyáron lett fenntartó, nem az idén. :)
      Nem a szakmaiságon indult a beszélgetés, hanem a kifizetetlen béreken. Ami nem igaz. A bérét minden pedagógus időben megkapja. Ha ez nem így lenne, sokkal nagyobb vihar lenne. A bér jogilag nem ugyanaz, mint a megbízási díj, még ha mindkettő munkavégzésre irányuló jogviszonyban keletkezik is, és mindkettőnek ugyanaz a lényege, akkor sem.
      Nem érdekel, hogy pedagógus vagy-e vagy sem.
      Én nem ítélkezem, a tapasztalat beszél belőlem. És lehet, hogy általánosítok, de a cikk is általánosságban írta, hogy nem kapnak bért, és minden hozzászóló általánosságban írt. Úgyhogy csak oda jutok vissza: azért mert másnak más a véleménye, nem kell betámadni és lehülyézni, lebunkózni. :)

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     Ez negyven évvel ezelőtt az “átkosban” működött.
     Saját tapasztalat.
     Ennél a pitiáner és bosszúálló bandánál nem.
     Javaslom, hogy ébredj fel!

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Ha, ha, ha!!!
   Honnajd cseppentél te ide?

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Kishantosnak van ügyvédje.
   És akkor mi van?
   Fizettek nekik?
   Nem.
   Érvényesülhetnek a jogaik?
   Nem.
   Van még kérdés?

  • Kratochwill Ede

   Ez nem büntetőjogi kérdés, hanem mumkajogi, így felesleges BTK.-val fenyegetozni.

 • ordi

  Arról nem is beszélve, hogy béreket megkapják időben. Csak a plusz kifizetések, megbízások, vizsgáztatás (ami nem mellesleg munkaköri kötelességük – lenne) kifizetése csúszik.

  • Béla Somogyi

   Láttál már pedagógust közelről? 😀

   • ordi

    Sajnos igen. :) Minden nap. Akkora az arcuk, mint az ólajtó és mindenért háborognak. Leginkább azért, ha dolgozniuk kell a fizetésért. Mindenért külön pénzt akarnak, bármit csinálnak az óratartáson kívül.

    • Béla Somogyi

     Ha ennyire jó a dolguk, akkor Te miért nem mész el tanítani?

     • ordi

      Mi köze van a pedagógusoknak, a pedagógus munkának és az ő “jó dolguknak” ahhoz, amit én csinálok? Ki mondta, hogy irigyelem őket? Miért kellene elmennem tanítani?

     • Béla Somogyi

      Talán akkor egy kicsit árnyaltabban látnád a pedagógusok helyzetét, és nem írnál ennyi butaságot, pusztán azon az alapon amennyit meg akarsz belőle látni!

     • ordi

      Mitől butaság amit írok? Azért mert másképp látom, a másik oldalról, más megközelítésből, mint te? Ennyi erővel én is írhatnám azt, hogy te butaságokat beszélsz. :)
      Az a baj itt a kommentelők nagy részével, hogy leírják a véleményüket, és ha valaki mást mond mint ők, akkor az már vagy buta vagy bunkó. Pedig lehet, hogy csak az érme másik oldalát (is) látja, nem csak azt, amit te. :)

     • Ezio

      Kedves ordi! Az a baj a hozzászólásával, hogy általánosít. Nem tudom mi a foglalkozása, de így látatlanban is nyugodtan mondhatnám azt, hogy egy semmirekellő, aki egész nap csak lógázza a lábát és a semmire veszi fel a fizetését, miközben mindenkiben megtalálja a szálkát. Nem tudna olyan foglalkozást mondani, amivel kapcsolatban ne tudnék úgy általánosítani, mint Ön. Minden szakmában vannak oda nem illő elemek, de amit Ön vélemény címszóval leírt, az nem az érem másik oldala, hanem szimpla rosszindulat. Én pedagógus vagyok, de nem pedagógusként dolgozom egy iskolában. Évek óta győzködnek, hogy tanítsak, de köszönöm szépen, nem élek a lehetőséggel. Annyi pénzért abból a szívatásból nem kérek.

     • ordi

      Nem lógatom a lában egész nap, és közel sem vagyok semmirekellő. Egy rendszer részeként dolgozom, mint ön is – már ha a rosszindulatú buta megjegyzésén túl tesz valamit és valóban dolgozik. :)
      Én nem ítélkezem, a tapasztalat beszél belőlem. És lehet, hogy
      általánosítok, de a cikk is általánosságban írta, hogy nem kapnak bért,
      és minden hozzászóló általánosságban írt. Úgyhogy csak oda jutok vissza:
      azért mert másnak más a véleménye, nem kell betámadni és lehülyézni,
      lebunkózni. :)

     • Ezio

      Kedves ordi! Ne haragudjon, de itt Ön az, aki betámadt. Nagyképűnek, mihasznának állította be a pedagógusokat, akik nem szeretnek dolgozni és Önnek láthatóan ez a véleménye. Én nem hülyéztem le Önt, nem vitattam a munkáját és annak minőségét. Kérem, olvassa el ismét, amit írtam! Mellesleg fura, hogy épp Ön rugózik azon, hogy a véleménye miatt lebunkózták, miközben az én véleményemet, amibe semmi bántó nem volt, buta megjegyzésnek nevezi és burkoltan azt is megkérdőjelezi, hogy egyáltalán csinálok valami hasznosat. Ezek szerint csak Önnek lehet más a véleménye.

     • ordi

      Ezio, kedves, nem ön írta rólam?: ” így látatlanban is nyugodtan mondhatnám azt, hogy egy semmirekellő, aki
      egész nap csak lógázza a lábát és a semmire veszi fel a fizetését”, Talán nem kellene személyeskedéssel vádolnia egem pont önnek. Ismeretlenül. :) Köszönöm, több kérdésem nincs. (Ülj le fiam, egyes.) A véleményemet fenntartom. Igen, általánosságban beszéltem egy általános témáról, mint mindenki más is, aki itt hozzászólt. Ön is. Én nem támadtam be senkit a véleménye miatt, de bocs, hogy nem hagyom szó nélkül, ha más cseszeget engem. :) Mea culpa. Egyébként azt írtam (általánosságban), hogy akkora a pedagógusok arca, mint az ólajtó, és mindenért háborognak. Nem pedig azt, hogy nagyképűek, mihasznák és nem szeretnek dolgozni. Ezt ön írta. Szerintem kár vitázni, hogy ki mit mondott, úgyis látszik és olvasható. Ebbe belegabalyodott kedves ezio. :) Szép estét. Szerintem ezen kár tovább rugózni. Holnap új cikk jelenik majd meg úgyis – bizonyára.

     • Ezio

      Kedves ordi! Először is, ha már önmagától idéz, akkor azt tegye pontosan: “Akkora az arcuk, mint az ólajtó és mindenért háborognak. Leginkább azért, ha dolgozniuk kell a fizetésért.” Elnézést, de szerintem az első mondatára tökéletesen illik a nagyképű meghatározás. A másodikra meg a nem szeretnek dolgozni, amiből a mihaszna is következik, legalább is mifelénk az ilyen hozzáállást így nevezik. Másrészt, bár igazán nem szeretném megsérteni, de a szövegértése nem igazán jó. Idézném magamat: “Nem tudom mi a foglalkozása, de így látatlanban is nyugodtan mondhatnám azt, hogy egy semmirekellő, aki egész nap csak lógázza a lábát és a semmire veszi fel a fizetését, miközben mindenkiben megtalálja a szálkát. Nem tudna olyan foglalkozást mondani, amivel kapcsolatban ne tudnék úgy általánosítani, mint Ön.” Ebben a két mondatban semmilyen sértőt nem mondtam Önről, ugyanis feltételes módban írtam. Nem azt írtam, hogy nyugodt szívvel kijelentem, hanem hogy mondhatnám éppen azt is, mert pl. ha Ön egy eladó lenne, akkor én ismerek bunkó eladókat, ergo, az Ön logikája mentén haladva, az is lehetne a véleményem, hogy minden eladó bunkó. De nem így gondolom, mert az nagyon egysíkú gondolkodásra vallana. Ugyanakkor előre is elnézését kérem, ha kiderülne, hogy Ön személyesen találkozott mind a 153000 (nagyjából) pedagógussal és ez alapján alkotta meg a véleményét. Abban viszont teljesen egyetértek Önnel, hogy kár vitázni, mert úgyis mindenki látja, hogy ki mit írt.

     • ordi

      Ha már annyira okosnak és tájékozottnak mutatja magát, legalább megnézhette volna, mennyi az annyi, és nem egy közelítően sem pontos számot vet oda, amit kidob az első google-oldal. :)
      Ismeri a mondást, hogy “okos enged, ha már szenved”? No most engedek, legyen önnek igaza, mert annyira “nagyon tud érvelni”, hogy csak körbe-körbe ragozza a semmit, beleköt valakibe, aztán nem tud leakadni róla, nem tud továbblépni, érdemben nem szól hozzá, azaz véleményt nem a cikkről, hanem más hozzászólóról mond. Mondhatnám, hogy gereblyézi ide-oda a sz@rt. Ami tudja hova vezet: sehova. :) Gondolom azért reflektál mindig arra amit írok, mert kényszeresen figyel arra, hogy öné legyen az utolsó szó. Hát legyen. :) Legyen szép a napja! És mielőtt azt írná, hogy: tessék, ön győzött az érveivel, hát nem, nem győzött meg semmiről. Ugyanazt tette amit én, csak nem vette észre: általánosságban írt, csak épp a másik oldal szemszögéből. Szép napot, és lazuljon le, nem kell olyan feszültnek lennie, hogy mindig visszavágjon, bármit mondanak mások. Főleg, ha nem önnek mondják. :) Igyon egy sört, vagy egy fröccsöt, meleg lesz ma. :)

     • Ezio

      Elnézését kérem a pontatlan adatért. Ez valóban az én hibám, bár nem az első hanem a második találat alapján írtam a közelítő adatot. :) De nem szeretném, ha bárkit félrevezetnék, ezért javítanám magamat. A KSH 2014. december 19-én a Statisztikai Tükörben a következő adatot közölte: 153139 pedagógus dolgozott akkor az országban. Ezúton is elnézést kérek azért a 139 emberért.

     • ordi

      No akkor legyünk pontosak: A pedagógusok most háborognak, nem tavaly decemberben. A jelenlegi létszám: 95130 Köszönöm. Több kérdésem nincs. :)

     • Ezio

      Nekem lenne. Honnan vette az adatot? Nem furcsállja, hogy tavaly decemberhez képest 58009 fő a differencia mínuszban? Nem hallottam róla, hogy a pedagógusok tömegesen elhagyták volna a pályát. A biztonság kedvéért azért megnéztem a KSH oldalán jelen pillanatban aktuális létszámot és az 153142 fő. Ebben nincsenek benne az egyetemi és főiskolai tanárok, mielőtt ebbe is belekötne. Másrészt megjegyezném, hogy Ön nagy érzékkel találta meg az összes hozzászólásomban azokat a részeket, amelyek a mondanivalóm teljesen lényegtelen részei voltak. Ezen adat megemlítése is csak irónia volt részemről. Arra szerettem volna felhívni a figyelmét már az elejétől fogva, hogy ha általánosságban leminősít egy csoportot, akkor ne csodálkozzon rajta, hogy egyes kevésbé cizellált hozzászólók lesudribunkózzák. Nem akarom meggyőzni semmiről, de ha Ön azt mondja, hogy a pedagógusok nagyképűek, akkor ennyi erővel más is mondhatná Önről ugyanezt, nem? Önnek is írta egy hozzászóló, hogy butaságokat beszél, mire azt válaszolta, hogy akkor Ön is mondhatná ugyanezt neki. Nos, én ugyanezt írtam Önnek, csak egy kicsit sarkosabban. A jelek szerint vagy túl bonyolultan fogalmaztam meg a mondanivalómat és akkor elnézését kérem vagy csak szimplán nem akarja érteni a hozzászólásomat.

     • ordi

      Honnan a létszám? Nos: a KLIK elnökétől személyesen. Nem mondtam, hogy elvándoroltak a pedagógusok. Egyébként ha annyira tájékozott, bizonyára hallott arról, hogy július 1-től levált a szakképzés a KLIK-ről. A pedagógus-létszámban (mint ahogyan a KLIK költségvetésében is) igen-igen jelentős hányadot képviselt a szakképzés. Nem is gondolná kívülállóként, hogy mekkora részt. Nos, több kérdésem tényleg nincs. :)

  • Hottentotta Kamilla

   Mert az nem munka,ordasfarkas?

 • decent

  Így kell ezt csinálni! Hajrá FIDESZ, éljen a FIDESZ, csak a FIDESZ
  Ezt mind előre lehetett látni a 2010 es választások plakáterdejében

 • Sándor Rózsa

  imadom a sudribunko hozzaszolokat mint ordi :)

  • ordi

   Ne idegeskedj sudribunkó Sankó, mert elered az orrod vére. Attól nem bunkó valaki, mert más a véleménye, mint a tiéd. :) Bár azt nem tudjuk, hogy a te véleményed mi (bevallom nem is érdekel), mert csak sudribunkózni tudsz. Ez a bunkóság apám, amit te művelsz, hogy a másik hozzászólót bunkózod le, nem a cikkhez kommentelsz. Gratulálok. Szerintem itt álltál lesben a monitorod mögött, és vártad, hogy valakinek beszólhass végre, hogy lenyugodj. Ismerem ezt a fajtát. Azt sem tudja arccal merre van, de bunkózik égbe-világba, ahelyett, hogy a témához szólna. Ja, hogy arról nincs véleményed. Hát ez téged minősít. :) Szép délutánt.

 • Olivér Kiss

  Van jó néhány tanárismerősöm, de egy olyan sincs, aki ne kapta volna meg a bérét… Ezek a tanárok csak az interneten létezenk?

  • Vica

   Nekem is van egy tanárismerősöm, a Férjem. Október 28-a van de még nem kaptuk meg a szeptemberi fizetést.

 • banurr

  Állítólag, a szociális szféra dolgozói kapnak némi kiegészítést … júliustól novemberig, merthogy annyira van csak pénz … bár páromhoz még nem ért el az átutalás …

 • Tarka Barka

  Igen, a szociális szféra kapott most 25000Ft-ot, aztán pár hónap múlva kap még 25000Ft-ot. Elmondom mi az ára ennek az összegnek. Először elvették a 3000Ft-os egyéb pótlék néven futó összegünket, majd 2 nap múlva közölték, hogy a 8000Ft-os gyógypedagógiai pótlékunkból elvettek 2000Ft-ot. A fizetésünk ezekkel a pótlékokkal együtt volt idáig 95000Ft. Nos, ez sehol, semmilyen hírben nem szerepel, csak az, hogy kapunk valamit. Ebben a szférában több mint 10 éve nem volt emelés. A bérletet vedd meg magadnak, étkezési jegy nincs, a munkaruhádat oldd meg magadnak. Így törleszti a KLIK az adósságát. Van, aki vidékről jár be, azoknak elvileg a távolsági buszbérletre adnak hozzájárulást. Gyakorlatilag? Több hónapja nem kapják meg a hozzájárulást. Vedd meg a 30000Ft-os bérletedet, meg a budapesti 10000Ft-os bérletet is. Mert különben majd az orbáni büntető rendszer móresre tanítja ezt a sok rohadt lógós magyart, amelyik még mindig nem érti, hogyha egy szolgáltatást igénybe akar venni, azért fizetni is kell!

 • Hottentotta Kamilla

  szeptember 15-én vonultam nyugdíjba.40 éves tanári pálya után.Jubíleumi jutalmamat ezen a napon kellett volna megkapnom.Helyette kaptam egy igazolást a klikkkktől,hogy szeptember 2-án a számlámra utalták.ma 27-e van,és nincs lóvé.Biztos ki kellett fizetni a szállodai számlákat….Magyarország jobban teljesít

 • Hottentotta Kamilla

  Ma írtam az emberminiszternek is,de szerintem ő sem og válaszolni…Kellene a pénz…a sajátjukat biztos nem tartják vissza a szemetek

 • Hottentotta Kamilla

  az egészben az a legnagyobb aljasság,hogy azt sem mondják meg,mikor férhetsz hozzá,genny egy banda