Egyéb

Már az egyetemek kapuját döngetik a fideszes álcivilek

Az Alapjogokért Központ konferenciáján való részvételre buzdítja diákjait a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi dékán helyettese, Nagy Sándor Gyula. A körlevél, amit egy névtelenséget kérő forrásunktól kaptunk külön kiemeli, hogy az eseményen egy olyan tanulmány is bemutatásra kerül, ami a Matolcsy Györgyhöz köthető, Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával készült. Az Alapjogokért Központról egy korábbi cikkünkben már kiderítettük, hogy miként finanszírozza a Fidesz pártalapítványa egy fedőcégen keresztül a médiában nem mellesleg független civilként tetszelgő szervezetet. A kétes megalapozottságú elemzéseiről híres Központ most, december 2-án a fogyasztóvédelem kapcsán adta el a pártszóvivőket megidéző nézeteit. 

4000__ani_6

Független? Civil?

Az egyetemen a tanárok számtalanszor ajánlanak hasonló körüzenetekben egy-egy előadást vagy konferenciát hallgatóik figyelmébe. Ez mondhatni része az egyetemi oktatásnak. Jó kérdés azonban, hogy lehet-e helye egy ilyen meghívásnak, ha egy olyan gyanús hátterű, pártpénzekből működő szervezet eseményéről van szó, ami a kormánypártok propaganda-szócsöve.

Az Alapjogokért Központ körül már megalakuláskor is sok rejtély volt. Az oldalon nem volt feltüntetve ki vagy kik írják a tanulmányokat. Csupán annyit lehetett tudni a szerzőkről, hogy „egy fiatal joghallgatókból és jogászokból álló szakmai munkaközösség”. 2013-ban aztán kinyomoztuk és megírtuk, hogy az önmagát amúgy teljesen függetlenként (sic!) definiáló szervezet erős személyi átfedésben van mind a KDNP mind pedig a Fidesz ifjúsági szervezeteivel.

Mikula Klaudia a Központ irodavezetője, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, azaz a KDNP ifjúkeresztény gittegyletének II. kerületi alelnöke, 2013 végéig a Gyere Haza Alapítvány menedzsere, aki korábban Rétvárinál gyakornokoskodott a KIM-ben, majd Gál Kingánál Brüsszelben. Szánthó Miklós, aki többször is a Központ nevében, annak igazgatójaként nyilatkozott, szintén IKSZ-tag, de képviselte már a Fidelitas-t is az Európai Néppárt ifjúsági tagozatában. A Központ kutatási igazgatója, Törcsi Péter pedig az IKSZ volt alelnöke, aki később a Fidesz-KDNP színeiben lett solymári önkormányzati képviselő.

A Központ anyagi hátteréről májusban megjelent cikkünkig nem igazán lehetett sokat tudni. A honlapjukon mind a mai napig semmilyen információ nem áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy kiktől vagy miktől kapnak támogatást működésükre. Ezirányú megkeresésünkre pedig korábban sem kaptunk érdemi választ. Azonban a céginfó adatbázisában keresgélve megtaláltuk az AK igazgatóját, Szánthó Miklóst, aki 2013 júniusában jegyezte be a Jogállam és Igazság Kft.-t. A cégadatokból látszik, hogy 2013-ban a júniusban alapított, és egy éven keresztül négy munkatárssal működő cég 13,3 millió forintot fordított személyi kiadásokra, de a cégnek 2014 decembere óta már hét munkatársa van, idén márciusban pedig NAV végrehajtás alá került.

Amint az Átlátszónak a Fidesz pártalapítványa által nyújtott támogatásokat vizsgáló cikkéből kiderült, a Kft. 2013-ban 31,6 millió, 2014-ben pedig több mint 49 millió forintot kapott a pártalapítványtól működési költségekre. Ez mindkét évben a Polgári Magyarországért Alapítvány által kiosztott legmagasabb összeg volt. A Kft-től közérdekű adatigényléssel megszerzett  éves beszámolóból pedig kiderült, hogy a kapott pénzt az Alapjogokért Központ működtetésére használták fel.

Tudomány vagy Áltudomány?

A függetlenség kérdése mellett azonban van még egy komolyabb probléma is. Mondjuk ki nyugodtan, Magyarországon nincs sok olyan politikai elemző intézet, amit ne lehetne meghatározni a bal-jobb skálán. Mindenki tudja, hogy a Századvég markánsan jobbos, konzervatív nézeteket vall, ahogy azt is hogy a Repubilkon Intézet a liberális értékek mellett kötelezte el magát. Mégis számtalan előadást tartanak egyetemeken illetve főiskolákon. És ezzel nincs is semmi baj. A probléma ott kezdődik ha egy szervezet a tudományosság álcája mögé bújva úgy akarja befolyásolni a fiatal egyetemistákat, hogy közben megtévesztő, fals képet sugall önmagáról.

Kinek hinnéd el előbb, hogy nem veszélyes az atomenergia: az MVM egyik vezetőjének, vagy a „Természetvédelemért Központnak” ?

És pontosan ez a helyzet Alapjogokért Központtal is. A kormány hiába szajkózza minden fórumon, hogy nincs gond az Alkotmánybírósággal, sem a jogállamisággal, ezt sokan kétkedve fogadják. Ezzel szemben ha mindezt egy tudományosnak látszó elemzésbe bujtatva, egy „Alapjogokért Központnak” elnevezett és függetlennek kikiáltott „civil” szervezeten keresztül mondják tollba, máris sokkal könnyebben tudják befolyásolni a fiatal egyetemistákat.

nem csökkent!!!

Az érintett tanárt természetesen megkerestük az ügy kapcsán. Az Alapjogokért Központtal kapcsolatban annyit mondott, hogy ismeri a szervezetet és munkatársait, akik közül többen tanítványai is voltak.

(…)”névjegykártyát cseréltem szinte mindegyik munkatárssal már.”

Elmondása szerint az említett konferenciára a Központ hivatalos e-mail címéről az [email protected] címről kapott meghívó hívta fel a figyelmét. A rendezvényen szereplő személyek szakmában betöltött szerepe alapján pedig úgy gondolta, az esemény joggal tarthat számot érdeklődésre a hallgatói körében.

„A rendezvényre felhívtam a mostani hallgatóim figyelmét a Corvinus Hírekben és egy köremailben is. A konferencián az MNB egyik alelnöke, a Bankszövetség főtitkára és az NGM helyettes-államtitkára ad elő többek között, így azt gondolom, joggal tarthat számot érdeklődésre a hallgatóim körében is. Hasonló szakmailag nívósnak ígérkező rendezvények meghívóját, legyen az az MTA, más felsőoktatási intézmény, az Európa Mozgalom vagy más szervezet, rendszeresen körbe szoktam küldeni, segítve ezzel a hallgatóim szakmai fejlődését.”

Create your own user feedback survey

Ön tudta, hogy az Alapjogokért központ fideszes pártalapítványi pénzből működik?

Persze!
Nem, de most már tudom
Kit érdekel amikor most is a levegőből permeteznek minket???

Quiz Maker

 

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás