Egyéb

Már lemezlovas-képzésre is jelentkezhetünk a kamuegyetemen

Idén áprilisban írtunk az Átlátszó Oktatáson arról, hogy a meglehetősen kalandos életpályával rendelkező Baldauf Aladár, akinek pártja anno Fásy Ádámot jelölte volna miniszterelnöknek, egy floridai bungalóba bejegyzett amerikai „egyetem” képzéseit árulja itthon több-százezer forintokért. Akkor még egy nyíltnapjukra is elmentünk, ahol szép ígéretből ugyan volt bőven, konkrétumból viszont annál kevesebb. A cikk megjelenése azonban láthatóan nem csüggesztette el Baldaufot, aki gyorsan akasztott egy pert a nyakunkba, majd töretlen lelkesedéssel terjesztette tovább a Pallaus International University and College hírét. Mi sem voltunk hát restek, megnéztük hol tart azóta a grandiózus, országokon átívelő vállalkozás.

UPDATE (2016. január 11.) Az alábbi cikkel kapcsolatban dr. Kollárné Déri Krisztitől helyreigazítási kérelmet kaptunk, amelyet ezúton teljes terjedelemben közzéteszünk.

 
4000__ani_6
Érthető persze, hogy a korábban FIDESZ-tag, később Gyurcsány mellett tanácsadó Baldauf nem szívesen engedi el a Pallaus International University and College (PIUC) ötletét. Fodrász, kozmetikus és fogtechnikus képzésekkel Dunát lehetne rekeszteni, kell hát valami, amivel kitűnik az ember. Baldaufnak pedig megvolt a tuti receptje:

  1. hozzunk létre egy céget, aminek a nevében legyen benne, hogy egyetem, hogy elég komolyan hangozzon
  2. válasszunk „egyetemünknek” egy hangzatos nevet, lehetőleg olyat, ami a családunk történelméhez köthető
  3. jegyezzük be a céget valahol Amerikában, így meglesz a nemzetközi háttér. Az sem baj, ha a címünk egy bungalóé Floridában, ahová tucatnyi másik cég is be van jegyezve
  4. hogy meglegyen a kellő szakmai háttér, társuljunk egy több évtizede létező szakmai szervezettel, sőt, vegyük rá annak alelnökét, hogy legyen a cégünk egyik bejegyzett alapítója
  5. kezdjük el itthon minden lehetséges fórumon hirdetni, hogy egyetemünk végre megérkezett Magyarországra, és soha vissza nem térő lehetőségként most bárki nemzetközi diplomát szerezhet olyan szakképzéseken, amiket amúgy hagyományosan nem egyetemeken oktatnak (fodrász, sminkes, kozmetikus, műkörmös, stb.)
  6. várjuk a jelentkezőket
Képernyőfotó-2015-03-14-19.29.17

A kampusz

Tanulj lemezlovasnak az egyetemen!

A Pallaust bejegyző Baldauf Aladár, neje és Berendi László, a Magyar Országos Szakmai Ipartestület (MOSZI) alelnöke pedig láthatóan már addig is elég energiát és pénzt ölhetett bele a projektbe, mielőtt a cikkünk áprilisban megjelent. Az egyetemnek ugyan saját honlapja nem volt, de a csak ímmel-ámmal elérhető educationanddiploma.org-on azért lehetett találni konkrétumokat általában teljesen mellőző anyagokat a PIUC képzéseiről. Baldauf ráadásul a hozzá köthető nem kevés Facebook-oldalon is folyamatosan reklámozta a Pallaust.

Ennek ellenére akkoriban valószínűleg még nem vetette fel őket a sok jelentkező, mert az egyik nyíltnapjukon megjelent két emberből mindkettő az Átlátszó Oktatás egy-egy újságírója volt.

Azóta azonban még nagyobb fokozatra kapcsoltak. Elkészült egy új, egészen látványos honlap, ami önmagában nem sok újat mond az eddigiekhez képest, egészen addig, míg a Jelentkezés gombra nem kattintunk. Az itt felugró Google-űrlapból derül ki ugyanis, hogy a Pallaus nem várt képzésekkel bővítette a palettáját; a fodrász, fogtechnikus és műkörmös képzések mellett immár tanulhatunk itt:

  • DJ-nek, vagy, ahogy magyarázzák lemezlovasnak
  • parókakészítőnek
  • hangmérnöknek
  • rendezvényhangosítónak
  • de még újságírónak is

01

A Pallaus tehát április óta láthatóan új, egymáshoz még véletlenül sem kapcsolódó szakmák felé nyit, és továbbra is aktívan, bár nem túl kifinomultan használja a Baldaufhoz köthető számos Facebook-oldalt a saját reklámozására. Baldauf ráadásul még egy ATV-s szereplésében is megemlítette az egyetemet, majd az erről készült videót gondosan meg is osztotta a Pallaus Facebook-oldalán, az „Egyetemünket is dicsérik a riportban…” kísérőszöveggel.

Válj „az élet viharaiban bátran repkedő szárnyas fejvadásszá”! 

A terjeszkedéshez azonban új partnerek is kellenek. Október 6-án, a Pallaus Facebook-oldalán robbant a hír, hogy az egyetem

  • COACH
  • MEDIÁTOR
  • ABDUKTÍV pszichológiai tanácsadó
  • ÖNISMERETI TERAPEUTA
  • és DESIGNGONDOLKODÁS

képzéseket indít a Dr. Kollár Iskolával közösen.

02

Arra a kérdésre, hogy mi az a coach vagy a mediátor, semmiképpen ne a Dr. Kollár Iskola honlapján keressük a választ. Egyrészt garantáltan elszédülünk, ha túl sokat böngésszük, másrészt meg amúgy is csak ilyen és hasonló mondatokkal van tele:

„Tőlünk sosem távozik úgy, ahogy jött: megtanul kócos válaszokkal jólfésült kérdésekre vadászni. Az élet viharaiban is bátran repkedő szárnyas fejvadásszá válni.”

Ráadásul a Pallaushoz hasonlóan, a Dr. Kollár iskola is szereti egy kicsit szépíteni a valóságot. Többször tűnik például úgy, mintha a Pécsi Tudományegyetem akkreditációs partnerük lenne, azonban a PTE kérdésünkre elárulta, hogy bár a Felnőttképzési karuk valóban szervez a Dr. Kollár Iskolával közös képzéseket, amelyeken a megszerezhető tanúsítványt az adott PTE oktató is aláírja, ettől még nem az egyetem által akkreditált képzésekről van szó. A PTE közlésük szerint meg is kérte Dr. Kollár Józsefet, hogy javítsa a tévedést, amit ígérete szerint meg is fog valósítani.

Furcsa azonban, hogy Kollárék egyelőre sehol nem reklámozzák a Pallausszal való kapcsolatot, pedig máskor amúgy igazán kitesznek magukért marketing tekintetében. Saját gyártású reklámvideóikat például csak ajánlani lehet.



A rágalmazó újságírók a törvény előtt felelnek!

Fontos változás áprilishoz képest az is, hogy a Magyar Országos Szakmai Ipartestület (MOSZI) immár teljes vállszélességgel beállt a Pallaus mögé támogató partnerként. Pedig a cikkünk áprilisi megjelenésekor a szervezet vezetésében még hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a MOSZI  alelnöke, Berendi László nem csak, hogy lepaktált Baldaufékkal, akiknek az ötletét korábban a MOSZI már egyszer elutasította, de ráadásul alapító tagja is a Pallaus University-nek.

A MOSZI a Pallausszal kiegészülve augusztus 27-én közös nyíltnapot is tartott a saját székházában, de ahhoz sem kell sokáig kutakodni, hogy a MOSZI honlapján a Pallaus erényeit méltató cikkeket találjunk, ahol a Pallausra következetesen, mint amerikai egyetemre hivatkoznak, noha ezen a néven egyetlen felsőoktatási vagy szakképzési intézményt sem találni az Egyesült Államok akkreditált képzéseinek szövetségi nyilvántartásában. A cikkek pedig tele vannak erős mondatokkal:

„Egyedülállóan Magyarországon is lesznek konzultációk, így itthon is látogathatóak lesznek a gyakorlati képzések és bemutatók mindamellett, hogy a hallgatók az amerikai egyetem szakképzési programjában vesznek részt.”

Mondjuk, az kérdéses, milyen szakképzési programja lehet egy floridai bungalónak, de az mindenesetre örömteli, hogy a konzultációk legalább nem ott lesznek megtartva.

De a legjobb mégis annak a cikknek a felütése, amiben minket is méltatnak:

„A Pallaus University beperelte a rágalmazó médiát és újságírókat. A valótlanságot állító átlátszó.hu és cink.hu társaikkal a törvény előtt felelnek a rágalmazásért.”

Miután levezekeltünk a törvény előtt, ígérjük, azonnal beiratkozunk a Baldauf Aladár-féle újságíró-képzésére.

 

Bakó Júlia

Címlapkép forrása: vallalkozokszovetsege.blog.hu

 

 

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás