Egyéb

Maffia-bűncselekmény részese az Átlátszó Oktatás

Nemrégiben két cikkben (itt és itt) derítettük ki, hogy Baldauf Aladár fodrászokat, műkörmösöket és fogtechnikusokat is képző amerikai „egyeteme”, a Pallaus University and College valójában nem más, mint egy floridai bungalóba bejegyzett cég. Baldauf a cikk megjelenése után a Facebookon kezdett ámokfutásba; a cikk szerinte egyértelműen félrevezetett megosztóit egyesével perrel fenyegette. Az Átlátszó mindenkinek jogi védelmet ajánl, aki ellen Baldauf esetleg tényleg pert indítana.

4000__ani_6

Baldauf Aladár láthatóan túlságosan kevésnek találta azt, hogy eljuttatta hozzánk e-mailben a következő szöveget, úgyhogy biztos, ami biztos, az Átlátszó Oktatás és az atlatszo.hu Facebook-oldalán is belinkelte azt a cikk megosztásai alá:

7

De most már nem csak ránk volt mérges. A cikk összes kommentelőjét is befenyítette ugyanezzel a szöveggel. Még olyanokat is, akik csak a haján merengtek el:

v4

A cikk néhány kommentelője ezt valamilyen okból meglehetősen szórakoztatónak találta. Baldauf ezt sem hagyta annyiban, rágalmazási pereket helyezett kilátásba:

v5

Baldauf a szerencsés megosztóknak ráadásul perceken belül külön üzenetet is küldött. Még ilyen késő este is megállíthatatlan volt:

v25

És hogy miért tette mindezt? Azt is megmagyarázza egy külön posztban: a megosztók bűnrészesek, akik hagyták magukat megvezetni, mi pedig zsaroljuk, és maffia bűncselekményeket hajtunk végre.

v2

Baldauf állításaival ellentétben azonban jelenleg nem folyik nyomozás az Átlátszó ellen, ráadásul csak egy pert nyert, azt sem jogerősen. Ezt amúgy azért indította, mert az egyik előző cikkünkben az engedélye nélkül használtuk fel azt, az egyébként nyilvános Facebook-profilján elérhető képet, amin egy szextortával pózol.

Az Átlátszó a cikk megosztóinak jelzéseire reagálva hamarosan mindenkit biztosított arról , hogy, ha Baldauf netán tényleg beperelné őket (ami meglehetősen nagy falatnak tűnik), akkor biztosítja a jogi védelmüket. Osztani tehát továbbra is ér!

11

Az eset amúgy meglehetősen hasonlít Balázs Árpád siófoki ex-polgármester ügyére, ahol az ügyészség  „becsület csorbítására alkalmas, valótlan tényállításokat tartalmazó cikk interneten történt megosztásával elkövetett bűncselekmény” címén emelt vádat egy videó megosztói ellen.

Ahogy azonban Balázs Árpád, úgy valószínűleg Baldauf sem fogja feladni igazának bizonyítását, hiszen:

6

Bakó Júlia

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás