Egyéb

Valóban elégségesre vizsgázott az Educatio-kiállítás?

Kaptunk palacsintát, vitáztunk, és arra is rákérdeztünk, hogy miért érné meg nekünk Orbán Ráchel méregdrága egyetemére beiratkozni. Az idén tizenhatodszorra megrendezett Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon jártunk, az ország legnagyobb felsőoktatással kapcsolatos börzéjén.

Idén a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és az Oktatási Hivatal által szervezett Educatio kiállítást már a “továbbtanulók paradicsomának” is címkézték. A paradicsomba azonban kilométeres sor vezetett: aki január 22-én, pénteken látogatott ki az Educatiora, becsült 2-3 órás sorban állással találta szemben magát. A várakozókat egyébként békés rezignáltság jellemezte, mi nem tapasztaltunk számottevő ökölrázást. Az Educatio-kiállítás Facebook-oldalán azonban már többen hangot adtak az elégedetlenségüknek, így az esemény egy nem túl megnyerő 2.2-es osztályzatot kapott a közösségi oldalon.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Maszlavér Gábor, az esemény főszervezője elmondta, hogy tisztában vannak a beléptetés körüli problémákkal, de a látogatók biztonsága miatt kénytelenek voltak bevezetni a szakaszos beengedést. Korábban a Hungexpo adott otthont a rendezvénynek, idén azonban a SYMA biztosította a helyszínt. Maszlavér a változást azzal indokolta, hogy a jelenlegi környék tömegközlekedés szempontjából sokkal szerencsésebb, szerinte, ha nem lenne ilyen szép idő, a Hungexpóhoz hóban-fagyban gyalogolva lehetne csak eljutni. Arra a megjegyzésünkre, hogyha nem lenne ilyen szép idő, akkor a látogatóknak hóban-fagyban kellene 2-3 órát várniuk, csak a nem túl megnyugtató „ez így van” választ kaptuk. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szervezők mindenhol kommunikálták, hogy érdemes csütörtökön és szombaton kimenni az eseményre, mert mindig pénteken vannak a legtöbben. Ezek az üzenetek most is megtalálhatók például a kiállítás Facebook-oldalán. A pénteki őrülethez képest szombaton valóban jobb volt a helyzet.

Az eseményen idén rekordszámú, több mint 130 intézmény vett részt, az ELTE-től, a Tomori Pál Főiskolán át a svájci luxus egyetemekig. A látogatók különböző szakképző intézmények, oktatással foglalkozó kutatóintézetek, nyelviskolák és tankönyvkiadók standjait is végigjárhatták a háromnapos rendezvényen. Az érdeklődők nem csak a standoknál és a pályaválasztási pontoknál kaphattak felvilágosítást. A kiállítás idejére a szervezők különféle előadásokkal is készültek, ahol a látogatók tájékozódhattak többek között a tolmács- és fordítóképzés rejtelmeiről és a kanadai felsőoktatásról is.

IMG_0036_res

Az általunk megkérdezett látogatók már konkrét elképzeléssel érkeztek a kiállításra, egy-egy szakról szerettek volna többet megtudni. Mi is meglátogattunk néhány standot, sajtóigazolvánnyal és egyszerű érdeklődőként is. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ez az esemény reklám a kipakoló intézményeknek, így nem ért minket meglepetés, amikor szinte szóról-szóra ugyanazt a szöveget hallottuk a legkülönbözőbb egyetemektől.

„Egy egyedülálló légkör alakult ki, nagyon közvetlenek és jó fejek az oktatók. A szak pedig versenyképes diplomát ad.”

Az esemény Facebook-oldalán azért akadtak szép számmal, akik elégedetlenek voltak a kapott tájékoztatással.

kritika02

Forrás: Facebook

Hiába kérdeztünk a szakok árnyoldaláról, a sok tanulást kivéve mindenhol, minden a legnagyobb rendben van. Az Átlátszó Oktatás viszont írt már egy-két turpisságról, kíváncsiak voltunk rá, hogy például a Szegedi Tudományegyetem standjánál mit tudhatunk meg a hallgatókat képviselő hallgatói önkormányzatról. Sajtósként falba ütköztünk, közölték velünk ugyanis, hogy soha, senki nem kérdez rá a HÖK-re, ez majd úgyis csak akkor kezdi el érdekelni az embert, ha felvették. Nem adtuk fel, másnap civilben kérdeztük meg ugyanezt. Természetesen az SZTE HÖK-kel minden a legnagyobb rendben, sehol egy felhő az égen, aggodalomra semmi ok.

A legnagyobbak mellett a kisebbeket is kérdeztük, hogy mivel szeretnék vonzóbbá tenni magukat a hallgatók szemében. A Kaposvári Egyetem képviselője a legnagyobb lelkesedéssel magyarázta, hogy mennyi különleges szakja van az egyetemnek, amit sehol máshol nem lehet tanulni az országban, ilyen például a lovasterapeuta és hippológia tanszékük. A Miskolci Egyetem standjánál nevetgélő fiatalember a hagyományőrzést és a kollégista létet nevezte különösen vonzónak. A Szolnoki Főiskola egyik hallgatója elmondta, hogy ő egészen egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy nagyobb városba költözzön, albérletet fizessen, szerencséjére azonban helyben is megtalálta azt a szakot, amit hallgatni szeretne — neki ez jelentette a pluszt.

IMG_0049_res

Átsétáltunk a külföldi egyetemeknek otthont adó szektorba, itt találtuk szemben magunkat az Ecole Hôtelière de Lausanne svájci luxus egyetemmel, ahol az ország miniszterelnökének lánya is tanul. A 44 milliós tandíj kifizetésére azzal szeretnék rábírni a magyar fiatalokat, hogy a diplomaszerzést követően azonnal zsíros álláshoz juthatnak az egyetem neve miatt, így már mesterszakra sem kell jelentkezniük. Ez annak köszönhető, hogy az elméleti helyett, a gyakorlati oktatáson van a hangsúly, a hallgatóknak a képzés alatt cégekkel közösen kell projekteken dolgozniuk. Kérdésünkre, hogy a tandíjban benne van-e az exkluzivitás is, az egyetemet képviselő hallgató kicsit ingerülten elmagyarázta mindezt újra.

Az idei Educatio kiállítás rekordszámú, 33 ezer látogatót vonzott. Ez azért meglepő, mert az Eurostat adatai szerint 2008 és 2014 közt csökkent a felsőoktatásba beiratkozók száma.

„Nem tudtuk, hogy ennyi látogató érkezik. Nagyjából a tavalyi éves adatokból lehetett következtetni, […] de sem demográfiai adatok, sem a felsőoktatásban történt nagy újítások, semmilyen adat nem indokolta, hogy ennyi ember jöjjön el.”

– mondta Maszlavér. Megkérdeztük, hogy a pénteki dömpingben mennyi szerepe lehet, hogy az Educatio igazolja a kilátogató gimnazista hiányzását. Szerinte természetesen ez is benne van a pakliban, de „akkor a regisztrációs pultoknál lenne a tömeg, nem a standoknál.”

A Facebookon található kommentekkel ellentétben, a távozó fiatalok elégedettek voltak a kiállítással: dicsérték többek között a kipakoló intézmények számát, a hallgatók segítőkészségét és az előadásokat is. Az intézményekről hallottakat sem érezték kozmetikázottnak.

Katona Fruzsina

Előfizetőket keresünk – támogasd az
Átlátszó munkáját
havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a
közösségi finanszírozás.

Megosztás