Egyéb

A Facebookon cigányozik Antall József fia

Antall Péter, a Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködő, a volt miniszterelnök szellemi örökségét ápoló Antall József Tudásközpont igazgatója Facebook-oldalán találhatunk cigányozást, valamint hajléktalan-ellenes, homofób és szexista nézeteknek is hangot szokott adni.
banner2_mozgo_2Az Antall József Tudásközpont (AJTK) tevékenységi körébe tartozik Antall József, a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök örökségének ápolásán túl a tehetséggondozás is, amelyet egyetemi gyakornoki program keretein belül igyekeznek megvalósítani. A gyakornoki program reklámja szerint az intézetnél érdemi feladatot kapnak a hallgatók és nem kávét kell főzniük. A Tudásközpontnak a BCE ad otthont, valamint a gyakornokaik jelentős részét is az egyetemről toborozzák.

antall15

Az alapítványi formában működő Tudásközpont kuratóriumának elnöke a honlap szerint Pörzse Gábor, a Semmelweis Egyetem Pályázati és Innovációs Központ igazgatója. A kuratórium tagok között Antall Józsefné (Antall József felesége), Dr. Rostoványi Zsolt, a BCE jelenlegi rektora, Surányi György, a Banca Intesa kelet-európai régiójának vezetője, illetve az Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Nógrádi György, a BCE Védelem- és Biztonságpolitikai Kutatóközpontjának a vezetője, valamint Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója vannak.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel (aki nemrég botrányba keveredett önéletrajzának homályos pontjai miatt) Antall úgy néz ki, hogy jó viszonyt ápol, Facebook-oldala szerint ugyanis együtt étkeztek az egyik Landzeit nevű osztrák étteremben.

Antall Péter nyilvánosan hozzáférhető Facebook-oldalán már 2011-ben igyekezett gyakornokokat toborozni az AJTK-ba. Két szóval jellemezte és promózta az intézetet, amelyek: tolerancia és csapatszellem. Éppen ennek fényében rejt további érdekességeket az igazgató közösségi oldalának a tartalma.

A múlt héten például egy meglehetősen rasszista viccet osztott meg egy lengyel TV Facebook-oldaláról.

antall20

 

A Facebook-poszt egy feltételezhetően arab hangzású névvel rendelkező ember angoltudásából űz tréfát azt a látszatot keltve, hogy az arab férfiak mindennel kapcsolatban a(z állatokkal folytatott) szexre és szexualitásra gondolnak.

Nem ez az egyetlen rasszista tartalmú viccelődés egyébként a volt miniszterelnök fiának az oldalán, ugyanis végignézve az elmúlt pár évben általa megosztott tartalmakat, rendszeresen visszatérő témák nála a romákra és a hajléktalanokra tett megjegyzések.

2014 márciusában is kifakadt egyébként, amikor kifejtette, hogy szerinte milyen rossz az, hogy Budapest belterülete tele van hajléktalanokkal, és hogy bármit is papol a liberális értelmiség az emberi jogokról, utcán üríteni márpedig nem emberi jog.

antall5.

Mielőtt azt gondolná az ember, hogy kiragadott példákról van csak szó, a rendszerszerűnek tűnő kirekesztő gondolatokat további hasonló posztokkal is szeretnénk érzékeltetni.

2014 februárjában 10 millió romát bélyegzett meg azzal, hogy szerinte nem tudnak, illetve nem akarnak 21. századi módon élni, amire összeurópai választ kell adni.

antall6.

2011-ben a testszaga miatt a munkahelyéről kirúgott roma takarítónővel sem volt túl megértő egyébként.

antall16

Az igazgató megdöbbenését fejezte ki 2011 nyarán is azzal kapcsolatban, hogy nem tudott nyugodtan végigmenni a Kálvin tér és a Moszkva tér között, mert minden „romániai cigány koldussal volt tele.”

antall18

2014 nyarán pedig a Kuruc.info cikkét osztotta meg egyetértően, ami a „tolvaj cigánygyerekekről” szólt.

antall4.

Nem csak a romákkal szemben kritikus az antalli hagyomány ápolója, hanem a muszlim nők harci képességeivel szemben is, ugyanis arról viccelődött, hogy az iráni nők katonai szolgálat közben hogyan esnek orra a csadorjukban.

antall11.

A muszlimokkal és romákkal kapcsolatos posztokon túl akad egy kis homofób kontent is. Egy svéd iskolában semlegesneműeknek felállított öltözővel kapcsolatos hírt megosztva ugyanis nehezményezte azt, hogy miért nincs öltöző a kiveszőben lévő „keresztény, hazafias, heteroszexuális” férfiaknak.

antall8.

Egy a titkosszolgálatok által alkalmazott meleg ügynökökről szóló hírrel kapcsolatban a meleg férfiakra használt sztereotípiákat alkalmazza, amikor a „cuki ügynöki jelentésről” humorizálgat.

antall3.

Végül, de nem utolsó sorban a nőkkel kapcsolatos élcelődés és szexista megjegyzések sem maradtak el Antall Péter közösségi oldalán. 2013-ban egy a Diana hercegnő életét feldolgozó életrajzi filmmel kapcsolatban nem találta elég szépnek az őt alakító színésznőt.

antall7.

Természetesen a bulvár tartalom sem maradhat el az oldalról. Tornóczky Anita, Medgyessy Péter nevelt lányának új hajával kapcsolatban az a megjegyzése támadt, hogy nagyon rövid hajat csak nagyon szép nő engedhet meg magának. A hajhosszal elvesztett nőiességet, tehát szép arccal lehet kompenzálni.

antall9.

A nemzeti érzelmek is előkerültek azért. Egy táncoló nőkről szóló videóval kapcsolatban például a táncolók (és testtájaik) nemzeti kinccsé nyilvánításáról értekezik.

antall13.

Ehhez a nőket eltárgyiasító szemlélethez több másik poszt is kötődik bugyira vetkőzött légikisasszonyoktól a riporternőről lekapott pólón át a modellek és női gyakornokok összemosásáig, így elég széles a posztolási paletta.

antall14

antall17.

antall12,5.

A Tudásközpont egyik fontos célkitűzése, a gyakornoki program, amely ahogy fentebb már előkerült a toleranciáról és megbecsült munkavégzésről szól. Problémás, hogy egy ilyen kirekesztő és szexista szellemiséget támogató igazgató és az intézet magasztos tevékenységi köre hogyan tud egymással találkozni. Főleg úgy, hogy a honlapon feltüntetett elérhetőségek alapján kiderül, hogy a munkatársak elsöprő többsége nő.

Ugyanaz az érzése támad az embernek a posztok végig görgetése során egyébként, mint amit egy véleményében maga Antall Péter is megjegyzett: „furcsa a szélsőségek megjelenése, nyilvánosan.”

antall10

Telefonon sikerült elérnünk Antall Pétert, aki elmondta, hogy a konzervatív és a liberális értelmiség érzékenysége alapvetően máshol van szerinte. Kiemelte, hogy elfogadhatatlan az, hogy cigány koldusok mutogatják Antall (és állítása alapján a rendőrségtől hallva) szerint gyógyszerrel kiütött beteg vagy sérült gyerekeiket a turistáknak és, hogy ez ellen nem tesz semmit a rendőrség. A megoldást azt a széleskörű integrációban látja egyébként. A hajléktalanok helyzetével is foglalkozni kell véleménye szerint, de ettől függetlenül továbbra sincs joguk az utcára vizelni. A bevándorlókkal kapcsolatban pedig elmondta, hogy veszélyben látja az európai civilizáció jövőjét. A beszélgetés közben hangsúlyozta azt is, hogy nem tartja magát és posztjait rasszistának, ellenben inkább „etnikusnak”, sőt meleg barátai is vannak. A rasszista és burkoltan homofób vádakkal illetett posztokat pedig viccnek szánta.

Megkérdeztük a Rektori Titkárságot, hogy a Corvinusnak mi az álláspontja erről a szellemiségről, amelyhez maga is kötődik olyan módon, hogy helyet ad egy intézetnek, aminek az igazgatója kiszolgáltatott emberek rovására viccelődik, de egyelőre még nem reagáltak. Amennyiben érkezik tőlük válasz, frissítjük cikkünket. Korábban egyébként már két egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az ELTE is tett közzé nyilatkozatot ízléstelen viccelődések elutasítása miatt, aminek a szegedi kancellár lemondása, illetve etikai eljárás megindítása volt a következménye.

Az AJTK a BCE-vel együttműködésben, alapítványi formában jött létre 2009-ben. Antall József a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök volt 1990 és 1993 között. A Tudásközpont elsődleges célja honlapjuk szerint, hogy  „pártoktól, ideológiáktól és aktuálpolitikától” függetlenül az antalli hagyományt és szellemiséget ápolja. A Tudásközpontnak olyan támogatói vannak, mint a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (a Fidesz pártalapítványa), a Nemzeti Kulturális Alapprogram, az OTP Bank, a Fővárosi Vízművek és a MOL.

Lehotai Orsolya

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás