Egyéb

Mellébeszél a Corvinus, bepereltük őket

A Corvinus honlapján fenn van a HÖK alapszabálya, de csak a benti hálózatról érhető el. Emailben nem kaphatjuk meg, mert az „aránytalan nehézséggel járna”. Bepereltük az egyetemet.

tamogatoi_rontgen_jav2
Eredetileg a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek fizetését kértük ki, de a Corvinus ezt a HÖK alapszabályára hivatkozva úgy értette, hogy csak az elnökök fizetését küldi el (ezeket az adatokat most dolgozzuk fel, később fogunk írni róla). Szerintük ugyanis az alapszabály szerint csak az elnök tisztségviselő, tehát csak ezt kell elküldeniük.

Meg szerettük volna nézni, hogyan fogalmaznak az alapszabályban, de ezt nem tudtuk megtenni: a Corvinus honlapján fenn van ez a szabályzat, de csak a belső hálózatról érhető el. Ezért egy új adatigénylésben kikértük a honlapon fenn lévő azon szabályzatokat, amelyek nem érhetőek el kívülről. Nemcsak a HÖK alapszabálya ilyen, hanem például az egyetem Gazdálkodási Szabályzata, Vagyonkezelési Szabályzata vagy a Fenntarthatósági Szabályzata, szóval sok olyan dokumentum, ami a közös pénzünket költő egyetem gazdálkodásáról szól, ezért indokolt lenne, hogy azokat bárki elolvashassa.

Az egyetem azonban ahelyett, hogy elküldte volna egy csomagban a kért dokumentumokat, vagy még egyszerűbben, feloldotta volna a korlátozást a honlapon, értelmetlen indokokra hivatkozott.

A Corvinus előbb tizenöt nappal meghosszabbította az eredetileg tizenöt napos válaszadási határidőt, mert a kért dokumentumok „elkülönítetten nem állnak rendelkezésre, az adatigény több szervezeti egységet érint. Ez azért furcsa, mert a dokumentumok ott vannak a honlapon, a belső rendszeren keresztül letölthetőek, így könnyen továbbíthatóak is. Az egyetemnek azonban a törvény alapján joga volt egyszer meghosszabbítani a határidőt.

A meghosszabbított (összesen harmincnapos) határidő leteltének napján érkezett a végleges válasz: nem küldik el a szabályzatokat, hanem bemehetünk az egyetemre és megnézhetjük őket. Az egyetem azzal érvelt, hogy mivel bizonyára csak a szabályzatok hiteles példányával elégednénk meg, amit „a rektor, a kancellár és az adminisztratív igazgató aláírásával” látott el, ezeket újra kellene szkennelniük. Azonban mi bőven megelégednénk a honlapon szereplő verzióval is, hiszen semmi sem utal arra, hogy a Corvinus a belső hálózaton, az egyetemi dolgozók és hallgatók számára nem a hitelessel egyező szöveget tenne közzé. A kérdésünk is úgy szólt, hogy „a honlapon szereplő összes olyan dokumentumot [kérjük], amely külső (nem BCE-s) rendszerről nem érhető el”, vagyis az a változatot kértük, ami fenn van a honlapon, csak nem látjuk.

Alaptalan érvek

Az egyetemnek azzal az érvével, hogy szabályzatokat újra kellene szkennelni, több probléma is van: egyrészt, a szabályzatok biztosan megvannak elektronikusan. Ezt onnan tudjuk, hogy a honlapon fenn vannak, csak az egyetemen kívülről nem lehet letölteni őket, ezért semmi szükség szkennelésre.

Másrészt a törvény szerint nem lehet egy adatigénylést csak azért elutasítani, mert az aránytalan nehézséggel járna”. Ilyen esetben el lehet kérni az adatigénylés költségét: a törvény úgy fogalmaz, hogy ha az igénylés teljesítése az adatkezelő “alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”, akkor ennek a munkának a költségét el lehet kérni. Olyan szabály nincs, ami alapján meg lehet tagadni az adatigénylést, ha annak a teljesítése aránytalan nehézséggel járna, és olyan lehetőség sincs, hogy ilyen esetben a szabályzatokba való betekintés lehetővé tétele elegendő lenne.

Az is nehezen elképzelhető, hogy az ország egyik legjobb egyetemén, ahol körülbelül 18 ezer hallgató tanul, nincsenek profi szkennerek, amelyekkel könnyen be lehet szkennelni akár több száz oldalt is. De erre nincs is szükség: a dokumentumok ott vannak elektronikusan, ezeket könnyen el lehet küldni (vagy fel lehet oldani a honlap korlátozását).

Mivel nem kaptunk választ az adatigénylésre, szombaton bepereltük az egyetemet. Ez az első kereset, amit elektronikusan adtunk be: erre idén január elsejétől van lehetősége minden ügyfélkapuval rendelkező állampolgárnak, nekünk is érdekes tapasztalat lesz az elektronikus rendszer működése.

A HÖK-ös tisztségviselők ösztöndíjának titkolásával kapcsolatban bejelentést tettünk a Corvinusszal (és a hasonlóan titkolózó Semmelweis Egyetemmel) szemben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. A per és a hatósági eljárás eredményéről tudósítani fogunk.

A hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek ösztöndíja a bírósági gyakorlat alapján a nyilvánosságra tartozik. 2014-ben nyertük meg az ELTE ellen azt a precedens értékű pert, amiben a bíróság kimondta, hogy a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek ösztöndíja, név szerint is a nyilvánosságra tartozik. Az ELTE jogi kar hallgatóinak adatait itt lehet elolvasni. A HÖK alapszabály és a többi szabályzat nyilvánosságáról szóló perről nem tudunk, hiszen a legtöbb helyen elérhetőek ezek a dokumentumok. Az ELTE hallgatói önkormányzatának alapszabálya például itt olvasható.

Frissítés 16:54

Egy olvasónk küldte el a linket, ahol elérhető a Corvinus HÖK Alapszabálya. A keresetet fenntartjuk, mert a többi szabályzat nem érhető el nyilvánosan, illetve általában szeretnénk elérni, hogy az egyetem feloldja a korlátozást a honlapján, és minden szabályzat elérhető legyen a nyilvános interneten.

Ha tetszett a cikk
Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!
Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás