Egyéb

Copy-paste emaillel próbál terelni az ELTE

Még mindig nem készült el az Eötvös Loránd Tudományegyetem Erasmus+ eljárásrendje, továbbra is sokat kell várni az ösztöndíjakra, azonban az ELTE rektora, dr. Mezey Barna szerint egy inkább pozitív nyilatkozatot tett a programmal kapcsolatban.
tamogatoi_rontgen_jav2

A hazai egyetemek aktív hallgatói az Erasmus+ program keretei között egy szemesztert, trimesztert, vagy egy évet tölthetnek egy európai egyetemen, hogy oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatot szerezzenek, európai uniós finanszírozással. De ahogyan azt az Átlátszó Oktatás korábban megírta, sokszor hónapokat kell várniuk az ösztöndíjat elnyert hallgatóknak a pénz megérkezéséig. Ráadásul az ELTE nem szeg szabályt, ugyanis a novemberi cikkünk megjelenéséig nem is készült hivatalos eljárásrend az akkor már majdnem másfél éve futó programhoz.

Stoppoljak haza vagy gyalogoljak? Sokára fizeti ki erasmusos hallgatóit az ELTE

2016. február elején jelent meg az ELTE hivatalos intézményi honlapján az egyetem rektorával, dr. Mezey Barnával készült évértékelő interjú. A rektornak címzett kérdéseket online felületen tehették fel az egyetem hallgatói. A legkülönbözőbb kérdések között felmerült az Erasmus+ pénzek körüli probléma is.

dr. Mezey Barna az ELTE.hu-n

dr. Mezey Barna az ELTE.hu-n

Mezey Barna csak azt említette, hogy a 2015/16-os tanév első félévében késlekedett az ELTE a pénzügyekkel. Illetve állítja, hogy 30 napon belül átutalta az egyetem az ösztöndíjakat.

Ugyanakkor a valóság az, hogy már az Erasmus+ program első évében, a 2014/15-ös tanévben, is problémát jelentett az, hogy az ELTE sokára fizette ki az ösztöndíjat nyert hallgatóit. A 30 napos utalási időt sem mindig sikerült az egyetemnek betartani — ahogyan az korábbi cikkünkből kiderül, sok esetben maga az intézmény sem teszi ezt lehetővé.

Mezey szerint az ELTE pénzügyi rendszerének leállása ellenére zavartalanok a kifizetések, a Facebookon mégis újra felbukkant a korábbi félévek slágerkérdése: megérkezett már valakinek az ösztöndíj?

slager

A rektor az eljárásrendről is beszél, hiszen az még az évértékelő megjelenésekor, lassan két évvel a program indulása után, idén februárban sem volt elérhető. Tavaly novemberben érdeklődtünk az ELTE Nemzetközi Képzési és Mobilitási Osztályánál (NKMO), ekkor derült ki, hogy nincs eljárásrend a programhoz. De a következő ígéretet kaptuk:

„Az új Erasmus+ program eljárásrendje (belső intézményi eljárásrend) kidolgozás alatt van, ennek elfogadása ez év [2015.] végével történik meg.”

Szerettünk volna választ kapni olyan kérdésekre is a rektortól, melyeket ő maga is említ, és amelyekre mi korábban kitérő választ kaptunk az NKMO-tól. Kíváncsiak voltunk például arra, hogy miért zár be a nemzetközi iroda augusztusban, ha tudják, hogy ezzel több száz hallgatónak okoznak kellemetlenséget. A rektor által említett szerződésekben pedig kifogásolható, hogy pontos összeg és fizetési határidő megjelölése nélkül kell a hallgatónak aláírni, sok esetben már azután, hogy kiutazott.

Levelünket elküldtük dr. Mezey Barna, az ELTE oldalán megadott emailcímére, melyben a következőket kérdeztük:

  • Miért csak a 2015/16-os tanév első félévet említi a pénzügyi késlekedéssel kapcsolatban?
  • Miért nem tett az intézmény lépéseket annak irányába, hogy a szerződés az augusztusi zárva tartás előtt elkészüljön?
  • Mi az oka, hogy még most sincsen kész az eljárásrend, illetve mikorra várható?
  • Előfordul, hogy az intézményi bürokrácia miatt lehetetlen 30 napon belül kifizetni a hallgatókat. Mért nyilatkozott a tényekkel szembemenő állítást?

Az évértékelő interjúval kapcsolatos kifogásainkra és felmerült kérdéseinkre az egyetem rektori kabinetvezetője, dr. Gosztonyi Gergely válaszolt. A levél semmilyen érdemi állítást nem tartalmaz, ezért még kétszer feltettük kérdéseinket, de egyik levélből sem tudtunk meg semmit, mivel mindig ugyanazt a szóról szóra egyező, háromsoros e-mailt kaptuk.

“Köszönjük megkeresését. Továbbra is csak arról tudom tájékoztatni, hogy a belső eljárásrend kialakítása folyamatban van, annak elkészülte után tudjuk Önt is tájékoztatni a részletekről.”

Végül telefonon kerestük fel az ELTE rektori hivatalát, szerettük volna megtudni, hogy miért nem akarnak érdemben nyilatkozni. Mezeyt nem, de Gosztonyi Gergelyt sikerült elérnünk, aki viszont nem volt hajlandó interjút adni.

Ugyanakkor elmondta, hogy szerinte érdemben már válaszolt a kérdéseinkre.

Ahogyan azt az évértékelőben a rektor is hangsúlyozza, az Erasmus+ program az ELTE legnagyobb mobilitási projektje. Az egyetem több száz hallgatót küld ki külföldre, körülbelül negyedmilliárd forint uniós pénzből.

Katona Fruzsina

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás