Egyéb

Perelni kellett az ELTE-t, hogy megtudjuk, hova ment a közpénz

Közérdekű adatigényléssel fordultunk az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, hogy adják ki nekünk a 2015-ös pót-gólyatáboruk költségeit. Az ELTE először megszakította velünk a kommunikációt és csak egy peres eljárás hatására adta ki az Orientációs Napok költségkimutatását.

tamogatoi_rontgen_jav2

Mint korábban beszámoltunk róla, az ELTE nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az Orientációs Napok költségkimutatását. A közpénzből finanszírozott eseményt a gólyatábori erőszakbotrányok hatására rendezték meg a szokványos gólyatábor helyett 2015 szeptemberében. A Dékáni Hivatal vezetője, Kovács Norbert, csupán a belső, ELTE-hallgatók és alkalmazottak által elérhető hálózatra volt hajlandó feltölteni a dokumentumot. Kovács Norbert a nyilvános közzététel megtagadását a felsőoktatási versenyre való hivatkozással tette meg.

Május 12-én, csütörtök reggel nyolc órakor cikket jelentettünk meg a polgári peres eljárás megindításáról. Pár perccel tíz óra után szerzőnk a KiMitTud-felületen beadott igénylésére pedig megérkezett a kért dokumentum. Ugyan az Egyetem kérdésünkre még nem válaszolt, árulkodó körülmény, hogy két óra alatt teljesítették az igénylést közel két hónap huzavona után, és immáron nem tartották fontosnak a felsőoktatási versenyt.

Szerkesztőnket a Klubrádió Reggeli Gyors műsorában kérdezték az ELTE ellen indított per részleteiről és hátteréről. (A felvételen 20:00-tól hallható.)

Nem először pereltük be az Egyetemet közérdekű adatigénylések teljesítésének megtagadása miatt. 2012-ben és 2015-ben is perelni kellett a hökösöknek kifizetett pénzekért. Hallgatói önkormányzati kifizetésekért, jegyzőkönyvekért és szabályzatokért pereltük már a Semmelweis Egyetemet és a Corvinus Egyetemet is.

Ha tetszett a cikk Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás