Egyéb

Ki, mikor, mennyit keresett HÖK-ösként? – adatbázist készítünk a HÖK-ös kifizetésekről

Az Átlátszó Oktatás projektet indít, amiben egy egységes és átlátható adatbázisban gyűjtjük össze, hogy a legnagyobb magyar egyetemek és főiskolák hallgatói önkormányzatainak tagjai mennyi pénzt kerestek.

tamogatoi_banner_cikkbe

A HÖK-ök milliós összegek felett rendelkezhetnek, és a tagjai van, hogy havi százezer forintnál is többet keresnek. Mindez pedig közpénzből megy. Ezért és mert a HÖK-ösök a hallgatók választott képviselőiként közfeladatot látnak el az, hogy mennyi pénzt fizettek ki nekik, a nyilvánosságra tarozik. Ezt először az ELTE-ÁJK ellen megnyert perünkben mondta ki a bíróság.

Azóta több közérdekű adatigénylést nyújtottunk be különböző egyetemekhez, de sokan a legváltozatosabb kifogásokkal akarnak kibújni az adatszolgáltatás alól. A BME például túlzó költségigénnyel állt elő, a Pázmány egyházi előjogai mögé akart bújni, de a Szent István Egyetem is csak azután adta ki az adatokat, hogy perrel fenyegettük őket.

A HÖK-ök általában maguktól sem teszik közzé a kifizetéseket, bár szerintünk ez lenne a minimum. Ebben a készülő adatbázisban viszont bárki egyszerűen, és évekre visszamenően rákereshet majd, hogy egy adott felsőoktatási intézményben ki, miért és mennyi pénz kapott HÖK-ösként.

Mivel a projekt célja, hogy minél átfogóbb képet adjunk a kifizetésekről, ezért kezdetnek a 20 legnagyobb felsőoktatási intézmény adatait fogjuk feldolgozni (lista a cikk végén). Ezek közül néhány egyetem HÖK-ös kifizetéseit már ismerjük, a többi helyre pedig adatigényléseket fogunk benyújtani. Persze, aki nem akarja kiadni az adatokat, azt bepereljük.

 

1. Eötvös Loránd Tudományegyetem 11. Semmelweis Egyetem
2. Debreceni Egyetem 12. Miskolci Egyetem
3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 13. Pázmány Péter Katolikus Egyetem
4. Szegedi Tudományegyetem 14. Károli Gáspár Református Egyetem
5. Pécsi Tudományegyetem 15. Nyugat-magyarországi Egyetem
6. Budapesti Gazdasági Egyetem 16. Pannon Egyetem
7. Szent István Egyetem 17. Eszterházy Károly Főiskola
8. Budapesti Corvinus Egyetem 18. Budapesti Metropolitan Egyetem
9. Óbudai Egyetem 19. Nemzeti Közszolgálati Egyetem
10. Széchenyi István Egyetem 20. Nyíregyházi Egyetem

 

Borsi Rebeka

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás