Egyéb

Török Márk megfellebbezte a kirúgását

Török Márk szegedi HÖK-elnök bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett az őt az elnöki székből elmozdító egyetemi döntés ellen. Miután megírtuk, hogy egy tavalyi törvénymódosítás miatt minden bizonnyal törvénytelen volt Török legutóbbi elnökké választása, az egyetem megsemmisítette a választásról szóló HÖK-ös döntést. A tizenkét éve regnáló HÖK-elnök nem hagyja magát.

tamogatoi_rontgen_jav2

Júniusban írtuk meg, hogy egy tavaly szeptemberben hatályba lépett törvénymódosítás szerint legfeljebb négy évig lehet HÖK-özni. Török Márkot, a Szegedi Tudományegyetem HÖK-elnökét, aki már tizenkét éve tölt be tisztséget a hallgatói önkormányzatban, tavaly ősszel, a módosítás hatálybalépése után választották meg legutóbb elnöknek. Az egyetem megsemmisítette a HÖK-elnök megválasztásáról szóló HÖK-határozatot, majd pár nappal később az egyetem mind a tizenkét karának dékánja közös nyílt levélben szólította fel lemondásra Törököt. A HÖK-elnök válaszul korrupcióval gyanúsította meg a dékánokat, és az 1956-os forradalom leverése utáni megtorlásokhoz hasonlította az eljárást.

Az Átlátszó Oktatás kérdésére Török Márk azt válaszolta, hogy múlt hét szerdán, július huszadikán nyújtott be keresetet az őt a HÖK éléről eltávolító rektori döntés ellen. Az egyetem rektora június huszonkettedikén semmisítette meg a választási határozatot, az erről szóló levelet az egyetem tájékoztatása szerint még aznap átvette a hallgatói önkormányzat. A perindításra a felsőoktatási törvény szerint harminc napja volt a HÖK-nek, tehát Török két nappal a határidő lejárta előtt fordult a bírósághoz. A törvény szerint a perben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság illetékes. Mivel a bírósághoz fordulás halasztó hatályú, amíg az ügyben döntés nem születik, Török elnök maradhat.

Török Márk július elején adott interjút az Indexnek, ebben azt mondta, hogy “igazából már olyan hosszú időt nem szeretnék [a] hallgatói önkormányzat vezetője lenni”, de konkrét időpontot nem mondott azzal kapcsolatban, hogy meddig kívánja a HÖK-öt vezetni. Hozzátette, hogy ha jövő szeptemberig nem születik meg az ítélet, akkor újra elindul az elnökválasztáson.

Töröktől kértük, hogy küldje el a keresetet számunkra, hogy azt közzétehessük, de ezt a kérésünket nem teljesítette a szegedi HÖK elnöke. Ez az első ügy, ahol bíróság elé kerül a négyéves korlát, így a perben minden bizonnyal precedens értékű ítélet fog születni, ezért érdekes az ügyhöz kapcsolódó összes dokumentum.

Török Márk nem először indít pert az egyetem ellen. 2008-ban az egyetem fegyelmi büntetésként eltiltotta Törököt az egyetemi tanulmányaitól, ezt a döntést Török bíróságon támadta meg. Török a Legfelsőbb Bíróságon (a Kúria elődjén) megnyerte ezt az ügyet (ítélet), mert a bíróság szerint az ellene az egyetem által felhozott vádak nem mindegyike volt megalapozott. A bíróság új döntés meghozatalára kötelezte az egyetemet, de az egyetem még három évvel később sem hozta meg ezt az új döntést. A HÖK-elnök ezután kártérítésért is beperelte a Szegedi Tudományegyetemet, de ezt az ügyet elvesztette. Török Márk többek között a kiesett ösztöndíj miatt és a hírnevén esett csorbáért kért kártérítést. A Kúria érvelése szerint (ítélet) hiába mondta ki a másik ügyben a Legfelsőbb Bíróság, hogy az egyetem nem megfelelő döntést hozott a kirúgásról, nem jár kártérítés Töröknek.

G. Szabó Dániel

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás