Kultúra

Legyél te a bíró

A Légy te a bíró (You be the Judge) egy szórakoztató és igényes alkalmazás a brit igazságügyi minisztériumtól: különböző eseteknél ítélkezhetünk, és a piti vandalizmustól kezdve egészen a gyilkosságig terjedő skálán választhatunk magunknak ügyeket. Angolnyelv-tudás persze szükséges hozzá, de órákig el lehet ezzel szórakozni.

tamogatoi_rontgen_jav2

Az első lépés, hogy ellátogatunk a You be the Judge oldalára, ahol kedvünk szerint válogathatunk a minket érdeklő ügyekben. Összesen nyolc ilyen van:

  1. Fenyegető magatartás;
  2. Fiatalkorú bűnözés;
  3. Vandalizmus;
  4. Lopás;
  5. Kábítószer-terjesztés;
  6. Betörés;
  7. Emberölés;
  8. Gyilkosság.

Az emberölési és a gyilkossági ügy sztorija között az a különbség, hogy előbbinél véletlen, utóbbinál szándékos gyilkosságról van szó. Mivel ezek az érdekesebbek, és nem akarom elszpojlerezni az egészet, ezért a vandalizmussal vádolt Robert Hortonon mutatom be az alkalmazást.

Igényes történetek

Minden ügynek van egy vádlottja és van hozzá egy történet. A mi Robert Hortonunk például 23 éves és szabadidejét azzal töltötte, hogy összekarcolt három autót és legraffitizott egy garázsajtót. Ha egy kattintással továbbmegyünk, akkor pedig kiderül, hogy a vádlottat rongálás miatt egyszer már elítélték. Ezután jön a lényeg.

Minden egyes ügyben van 4-5 videó, ahol gyönyörű angolsággal egy-egy szakértő elmondja a tényeket és ellát minket általános információkkal nem csak az esettel, hanem a tárgyalással, joggyakorlattal, ítélethozással kapcsolatban is. A videók szövegei ráadásul szöveges formában is elolvashatóak.

A vandalizmusos ügyben például az első videóban (Tények az ügyről) egy jogi tanácsadó elmondja, hogy egy törvényszéki ügyet általában három esküdt hallgat meg, akik tagjai a közösségnek. A jogi tanácsadó feladata, hogy tájékoztassa őket a jogi kérdésekben. Ezek után jön egy videóbevágás a tárgyalásról, ahol hallhatjuk a tanúvallomásokat, ami alapján a vádlottat elítélték, majd megszólal a védelem és a vád is.

A vádlott adatlapján le van írva, hogy korábban már követett el rongálást. A védelem arra hivatkozik a videóban, hogy ez régi ügy, és a vádlott fiatal volt, ezért azt az ügyet nem szabad figyelembe venni. A vád szerint viszont nem tanult az esetből, és súlyosabb büntetés kell neki. Ez után kapjuk a kérdést, hogy „Szerintünk számít-e a büntetett előélet?”. A válasz pedig igen, nem, nem tudom.

A játékmenet

Igazából teljesen mindegy, hogy mit választunk, ugyanazt a szöveget kapjuk: a büntetett előélet általában súlyosabb ítéletet eredményez, de ezt az esküdteknek kell megítélni. Ezután jön a következő pont, a Súlyosbító- és enyhítő körülmények, ahol a vád és a védelem is elmondja az álláspontját. Nekünk ez után el kell döntenünk, hogy például az, hogy a vádlott részeg volt, jelentős-e az üggyel kapcsolatban. Ezután érkezik megint a standard válasz, hogy igen, számít, mert a részegség általában súlyosbító körülmény az esküdtek szemében.

A következő körben a védelem azzal jön, hogy a negatív ítélet miatt a vádlott elveszíti az állását, ami negatívan érinti a rehabilitációját. Nekünk el kell döntenünk, hogy ez releváns vagy sem, de általában azért enyhít a dolgon. Végül lehetőségünk van választani négy lehetséges büntetés közül:

  1. 500 font bírság;
  2. 100 óra közmunka és két hónapos megfigyelés;
  3. 200 óra közmunka négy hónap megfigyeléssel és két évig heti ellenőrzéssel;
  4. börtön.

Ha választottunk, utána a rendszer nemcsak azt mutatja meg százalékos arányban, hogy a többi bírójelölt milyen büntetést szabott volna ki, hanem, hogy maga a bíróság milyen ítéletet hozott a való életben.

A lényeg a tájékoztatás és az okítás

Alapvetően a játék végtelenül szórakoztató. A videók megtörtént eseményeket dolgoznak fel, tehát tényleg igényesek és részletesek.  Azt is érdekes megnézni, hogy az értékrendem egyezik-e az általános bírói elvekkel és a nagy többség értékrendszerével, emellett pedig folyamatosan tájékoztat és próbál okítani a rendszer.

Erre az egyik legjobb példa a fiatalkorú bűnözés, ahol az aktuális narrátor szépen elmondja, mit kell az ilyen esetekben figyelembe venni, mit ajánlatos elkerülni, mi az ő dolga miegymás. de direkt nem szpojlerezek el semmit, tényleg érdemes végigcsinálni.

Megosztás