Egyéb

12 ezres órabérért akar nekünk adatot kiadni az EMET

Aprópénzért dolgoznak a tanárok a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásán, de állítólag még ezt is elvették tőlük egy hiányos szerződési pont miatt. Az illetékes hatóság csak egy kisebb vagyonért hajlandó kiadni az erre vonatkozó adatokat.

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI
HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független
tényfeltáró újságírást
havi 1000 forinttal!

 

Igazat adott nekünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH): az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek ingyen kell kiadnia az adatokat tanárok pénz-visszafizetéséről.

“Az Útravaló Ösztöndíjprogram célja egyfelől a hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességének elősegítése, másrészt a természettudományos érdeklődésű tanulók tehetséggondozása.”

Az Átlátszó Oktatásnak névtelenül nyilatkozó forrás szerint a pedagógusok szinte ingyen dolgoznak a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatásáért az Útravaló-programban. Ráadásul a szerződés hiányos, ezért többen arra kényszerültek, hogy az egész éves Útravaló-pénzt visszafizessék. Emiatt több iskolában inkább nem is jelentkeznek a tanárok a programba.

Az ügyben még 2016 májusában nyújtottunk be közérdekű adatigénylést a program üzemeltetőjéhez, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőhöz (EMET). Minden kért információt és dokumentumot megküldtek, kivéve a legfontosabbat.

Azt, hogy mennyi pénzt fizettettek vissza a tanárokkal, egy Oktatási Hivatal által vezetett adatbázisból tudják lekérni. Ez az összesen négy órányi munka azonban állításuk szerint olyannyira megnehezíti az alaptevékenységük elvégzését, hogy az adatokért

óránként 12 415 ft+áfával számolva, összesen 63 068 Ft megfizetésére kérték az Átlátszó Oktatást.

Egy korábbi NAIH-állásfoglalással jeleztük az EMET-nek, hogy ehhez nincs joguk. Az újabb követelés után azonban a NAIH-hoz fordultunk az ügyben, ami idén szeptemberben igazat adott portálunknak. Az állásfoglalást ide kattintva olvashatja.

Az EMET ennek ellenére továbbra sem hajlandó költségtérítés nélkül kiadni az Útravaló-program keretében visszafizetett tanári juttatások összegét, ezért az Átlátszó Oktatás a bírósághoz fordul.

 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Katona Fruzsina

Megosztás