Egyéb

Félrement a BME szexizmusellenes kezdeményezése

 

Az egyetem azzal próbál érvelni, hogy az esztétikai érzék megléte, vagy az engedelmesség az, ami miatt szükség van a nőkre műszaki területen.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is csatlakozott a Lányok Napja nevű programhoz, melyet azzal a céllal szervez a Nők a Tudományban Egyesület, hogy a középiskolás lányokat olyan szakokon biztassák továbbtanulásra, amit eddig hagyományosan a férfiak „uraltak”. A Villamosmérnöki és Informatikai Kar külön honlapot hozott létre az egyébként nagyon is menő kezdeményezésnek, melynek fő helyén olvasható a köszöntő. Ebben Vajta László dékánt idézik:

Mi vakon hiszünk a hölgyekben. Sem a Műegyetemnek, sem a szakmának nem jó az elférfiasodás. Egy igazán szép informatikai megoldáshoz például nagy segítséget nyújt az esztétikai érzék, és e téren a hölgyek verhetetlenek.

Számtalan kutatás szól arról, hogy az országok versenyképessége szempontjából elengedhetetlen a nemi szegregáció lebontása a foglalkoztatás területén is, különös tekintettel arra, hogy dinamikusan nő az informatikai és mérnöki területen dolgozó munkavállalók keresettsége, és ezzel együtt az ő bérük. Külön dicséretre méltó a „vakkomondorok” országában, hogy az intézmény a nők körében is népszerűsíti képzéseit, bár a dékáni megfogalmazás leginkább a probléma félreértéséről árulkodik.

Vajta szerint a nők szerepvállalása azért fontos, mert a mérnöki-informatikai munkát kiegészítő esztétikai megoldásokat lehet várni tőle. Az fel sem merül, hogy egészen egyszerűen azért lenne fontos a nők ösztönzése, mert ugyanolyan jó munkát tudnak végezni a megfelelő képzettség birtokában, mint a férfiak.

A gimnazista lányokat arra is emlékezteti a köszöntő, hogy gondolniuk kell a „princípiumaikra”:

Bizonyára most még nem a családalapításon jár az eszed, de hidd el, bizonyos élethelyzetekben komoly nehézséget jelent, ha egy nőnek reggel 8-tól délután 5-ig a munkahelyén kell tartózkodnia. Jóllehet másodlagos, ám korántsem elhanyagolható szempont, hogy az informatika, technológiáját tekintve, ideálisan alkalmas a távmunkára. Ha tehát egy lány már a pályaválasztáskor gondol a jövőre, a családalapításra, ezt is érdemes mérlegelnie.

Ez sem kimondottan az a hozzáállás, ami azt segítené elő, hogy a saját céljainak és vágyainak megfelelő döntéseket hozzon mindenki. Mikor találkozunk azzal, hogy a középiskolás fiúkat arra biztatják, hogy úgy válasszanak szakmát, hogy családalapításkor rugalmasabb legyen a munkaidejük?

A nők szorgalma és engedelmessége sem marad ki. A kar egyik oktatója így nyilatkozik:

A lányok – szorgalmuknak köszönhetően – könnyebben elfogadják, ha valamire, például egy beadandó feladatra, időt kell szánni.

És ezt is olvashatjuk:

Tévhit, hogy a BME VIK-en oktatott szakmák durvák, és így szemben állnak a női finomsággal. Itt van például a szoftvermérnökség, ami kifejezetten sok, sőt egyre több kreativitást igényel. A fejlesztendő termékek ugyanis nem csak a hardver, hanem a szoftver oldalán is látványosan átalakulnak. Növekvő szerepet kap például az egyszerű használhatóság, az elegancia, az esztétikus megjelenés, a vevő elkápráztatása. Ezen igényeket női fejlesztők nélkül szinte lehetetlen kielégíteni.

Egy másik oktató szerint ezért elengedhetetlen a női fejlesztők megléte:

Gondoljunk csak a családra, ahol köztudomású és elengedhetetlen a nők összetartó ereje. Hasonló a helyzet a szakmai csapatoknál. Az informatikai projektek mindennapjaiban ugyanúgy a nő adja meg az alaphangot, mint a családban. A hatékony működés előfeltétele a női érzékenység és kreativitás.

A dékán a műszaki gondolkodást a művészethez hasonlítva kifejtette, hogy

a programozás, az informatika tehát egy picit művészet is; nincs két egyforma program, ugyanannak a problémának a megoldására számtalan lehetőség kínálkozik. Leginkább egy vers idegen nyelvre történő lefordításához tudnám hasonlítani. A tartalom hasonlít, de a kifejezésmódban mindig megjelenik a fejlesztő személyisége. Az informatika vagy annak bizonyos szakterületei kimondottan érzékenységet, kreativitást, empátiát igényelnek. Számos olyan tulajdonságot, amelyben a hölgyek jellemzően bővelkednek. Mindazonáltal azt nem merném állítani, hogy az informatika nőies szakma, de azt vakon hiszem, hogy a hölgyeknek is nagyszerű választás.

Az utóbbi mondat cáfolatát olvashatjuk például az amerikai NPR cikkében, mely szerint a kódolás az 1980-as évek közepéig nagyon is népszerű volt a nők körében, az informatikát fő szakként választók 37 százaléka ugyanis nő volt az egyetemen. Ez aztán gyors hanyatlásnak indult, amelynek hátterében az állhat, hogy felerősödött az a narratíva, ami szerint a számítógép férfiaknak és fiúknak való eszköz.

A programozást tanuló nők arányának változása Amerikában

A programozást tanuló nők arányának változása Amerikában

 

Tárt karokkal várjuk tehát a lányokat a Villamosmérnöki és Informatikai Karon. Nincs mitől félniük, merjenek belevágni

– zárul a dékán köszöntője, amivel egyébként csak egyetérteni lehet: a nőknek is épp úgy helyük van a műszaki területen, mint a férfiaknak.

Lehotai Orsolya

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás