Egyéb

2016 a HÖK monitor, a pereskedés és a szexizmus éve volt

 

2016 közérdekű adatigénylésekben gazdag év volt az Átlátszó Oktatás számára, és több mint húsz pert indítottunk. Idei fontosabb cikkeinkből szemezgetünk.

 

Hirdetés

800x600_BUEK

 

 

A dékán és a HÖK kétes szerződésekkel mozgattak át pénzeket a jogi kar alapítványába

Több millió forintot mozgattak át az ELTE jogi karának hallgatói önkormányzatától a kari alapítványba a hallgatói önkormányzat tisztségviselői – mutatják az Átlátszó Oktatás birtokába került dokumentumok. A kar dékánja, Király Miklós aláírásával ellátott szerződések értelmében 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben összesen legalább két és fél millió forintot utaltak ki a mindenkori HÖK-elnökök támogatásával tizenegy hallgatónak, azzal megállapodással, hogy a kiutalt összeget befizetik a kari  alapítványhoz. Az ELTE ÁJK HÖK pénzköltése a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) birtokunkba került, nem nyilvános jelentése szerint átláthatatlan volt, és nem a normatív támogatások céljainak megfelelően költöttek el nagyobb összegeket ebben az időszakban, ugyanakkor a KEHI-vizsgálat nem terjedt ki ezekre a pénzmozgásokra.

 

Beleállt a hülyeségbe a Pázmány

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem nem árulta el, hogy mennyi pénzt kapnak a hallgatói önkormányzatának tisztségviselői. Többek között arra hivatkoztak, hogy egyházi státuszuk miatt nem kötelesek válaszolni a közérdekű adatigénylésre. Egy 2012-es kormányzati dokumentum szerint azonban az egyházi fenntartású intézményeknek is válaszolniuk kell az ilyen kérdésekre. A Pázmányt a minisztériumi álláspont sem győzte meg és egy ideig továbbra is titkolták HÖK-ös kifizetéseket, majd végül kiadták, miután bepereltük az intézményt.

A pert megelőzően fura érvekre alapozták a kifizetések eltitkolását. Az állásfoglalásra válaszul Szuromi Szabolcs rektor csak annyit írt, hogy

„A Pázmány Péter Katolikus Egyetem álláspontja a közérdekű adatszolgáltatási kötelezettség fennállásával kapcsolatban nem változott.”

Szuromi Szabolcs, ahogy azt korábban is, ennél az esetnél is hangsúlyozta, hogy a Pázmányon a HÖK-ösök erre a tisztségükre tekintettel nem részesülnek díjazásban, hanem ösztöndíjra az általános szabályok szerint pályázhatnak. Ez már önmagában ellentmondó, mert mi másra tekintettel kapna egy HÖK-ös ösztöndíjat az egyetemtől, mint a hallgatói önkormányzatban végzett tevékenysége? A tanulmányi, szociális és egyéb ösztöndíjainak meg mi köze a HÖK-ös tisztségéhez?

Az egyetem honlapját tanulmányozva egészen konkrétan látni lehet, hogy a rektor nem fejtette ki az igazság minden részletét. A Pázmány bölcsészkarán például van közéleti ösztöndíj, a pályázati kiírás pedig a “közéleti tevékenységek” felsorolása között első helyen említi a HÖK-özést, így egyértelmű, hogy “hallgatói önkormányzati tisztségre vagy közéleti tevékenységre tekintettel” pénzt lehet keresni a Pázmányon. Mi pedig pontosan ezeknek a pénzeknek a nagyságára kérdeztünk rá. A szabályzat szerint ráadásul a pályázatokról a hallgatói önkormányzat javaslatára dönt az adott kar dékánja, tehát a HÖK-nek komoly szerepe van a saját tagjai számára is megnyitott pályázat elbírálásában.

 

Elővette az ELTE G. Fodort rasszista gyalázkodás miatt is

Az egyetemen is oktató főszerkesztő eltartott kisujjal kért elnézést Tóbiás és családja gyalázásáért, de egyéb vállalhatatlan tartalmak is vannak a számláján.

 

 

Mi van a közoktatással?

Egy vidéki tankerületi fórumon rögzített hangfelvétel jutott az Átlátszó Oktatás birtokába, melyből kiderül, mi történik a sajtó számára egyébként zárt párbeszéden. Többek közt szó esett az állami tankönyvek rossz minőségéről, a gyerekek túlterheltségéről és a pedagógusok munkáját segítő közalkalmazottakról is.

2016 januárjában született meg a Herman Ottó Gimnázium nyílt levele, amely jobb körülményeket követel a közoktatásban dolgozóknak és tanulóknak. A levél az oktatási rendszer legnagyobb hibáit sorolja, mint például gyerekek túlterheltsége és a magas óraszámok. Eddig már 31 ezer magánszemély írta alá támogatásul, amelyhez ezen felül még több, mint 700 intézmény is csatlakozott. A Herman Ottó Gimnázium korábbi próbálkozásaival ellentétben igen jelentős erő összpontosult a nyílt levél mögött. Január végén leültek egymással tárgyalni Miskolcon az oktatási rendszerrel elégedetlen pedagógusok és Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere.

A megbeszélés nem hozott sikert: a tanárok demonstrációt hirdettek, a miniszter pedig úgy döntött, ideje mind a 198 tankerületben fórumot tartani. Mára több ilyen fórum is lezajlott, de az általunk megkérdezett pedagógusok továbbra is szkeptikusak, ha nem még inkább frusztráltak. Mi is részt vettünk egy vidéki tankerületi fórumon, de meglepődve tapasztaltuk, hogy a szervezők és a pedagógusok közti párbeszéd nem nyilvános.

 

Pedagógus tüntetések

A pedagógusok sztrájkbizottsága országos tüntetést szervezett február 13-ra, aminek központjává a budapesti Kossuth tér vált. Nem sokkal 11 után az egész teret betöltötték a végső elkeseredettségükben utcára vonuló tanárok és diákjaik. A tanárlázadást a Herman nyílt levele indította útjára, amelyet először a Teleki Blanka Gimnázium tanárai írtak alá. Őket nem sokkal később több száz magyar általános és középiskola tanárai követték.

Március 15-én tízezrek tüntettek a Kossuth téren a Tanítanék mozgalom felhívására, amely akcióhoz közel 80 civil szervezet csatlakozott.

 

 

Kikértük, mivel zaklatta a KLIK a Teleki Blankát

Február elején derült ki, hogy a KLIK levélben kért be rengeteg adatot a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumtól arról, hogyan vehettek részt az iskola tanárai egy február 3-i miskolci tüntetésen. A levélről az Index számolt be, adatigényléssel kikértük a pontos szöveget és a levél kiküldéséről döntő KLIK-es tisztségviselő nevét. A KLIK az óraelmaradásokról és pótlásokról szóló dokumentumokat, az aznapi órarendeket, az aznapi naplóbejegyzéseket és e-napló-bejegyzéseket, a félévi nevelőtestületi értekezletek jegyzőkönyveit, valamint a szülői értekezletek jegyzőkönyveit is bekérte a Teleki Blanka Gimnáziumtól. Pukli István, az iskola igazgatója szerint ennyi dokumentumot egy nap alatt nem lehet összeállítani, és szerinte a tüntetésen való részvétellel gyülekezési és véleménynyilvánításai jogával élt.

 

Magyar diákok terjesztik Putyin propagandáját

Egész Európát behálózó propagandakampányt indítanak az oroszok, diákok felhasználásával. Az ELTE-ről és a Gábor Dénes Főiskoláról is szerveztek be hallgatókat. A magyar videó alapján fejtettük fel a szálakat, amelyről kiderült, hogy az része egy Oroszországból irányított nemzetközi propaganda-kampánynak, amellyel csaknem egyidőben elindult egy másik is: egy alig egy hét alatt félmilliós nézettséget elért videóban orosz diákok követelik az ENSZ-től, hogy állítsa Obamát a hágai Nemzetközi Bíróság elé, illetve ennek érdekében petíciót indítottak a Fehér Ház oldalán, amelyet már több mint kilencvenezren alá is írtak.

 

#kockásolimpikonok: Diákolimpiai érmesek tiltakoznak a kormány oktatáspolitikája ellen

Békés Gáspár diákolimpikon kikérte magának, hogy Balog Zoltán emberminiszter diákolimpikonokkal pózolva támadja a közoktatás helyzete ellen tiltakozó pedagógusokat. Azóta újabb diákolimpikonok csatlakoztak a mozgalomhoz.

Nyilatkozatban álltak ki a Cambridge-i Egyetem magyar diákjai és professzorai is a kormányzati oktatáspolitika ellen tiltakozó tanárok mellett. A Facebookon fotóval együtt közzétett nyilatkozatban a 24 diák és tanár arról írt, hogy hálásak a tüntető tanároknak, akiknek tudásuk legjavát köszönhetik.

Mintegy 101 diákolimpikon utasította el, hogy Balog Zoltán emberminiszter politikai célokra használja fel sikereiket. A diákolimpikonok az interneten tették közzé levelüket, melyben azt írják, hogy

,,a jövőt azok jelentik, akik ma kiállnak az oktatás szabadságáért.”

 

Szerintünk ezt kell közzétennie egy HÖK-nek

Összeraktunk egy listát arról, hogy szerintünk mi az a 13 dolog, amit mindenképpen nyilvánosságra kell hoznia egy HÖK-nek ahhoz, hogy átláthatóan működjön. Ilyen például a HÖK-ösök fizetése név szerint, a küldöttgyűlések időpontja, a szociális támogatásra kiírt pályázat (szoctám) elbírálásának szempontjai, vagy a bírálást végzők neve. A teljes lista ide kattintva tölthető le (pdf).

 

Ki, mikor, mennyit keresett HÖK-ösként? – adatbázist készítünk a HÖK-ös kifizetésekről

Az Átlátszó Oktatás projektet indított, amiben egy egységes és átlátható adatbázisban gyűjtjük össze, hogy a legnagyobb magyar egyetemek és főiskolák hallgatói önkormányzatainak tagjai mennyi pénzt kerestek. A HÖK-ök milliós összegek felett rendelkezhetnek, és a tagjai van, hogy havi százezer forintnál is többet keresnek. Mindez pedig közpénzből megy. Ezért – és mert a HÖK-ösök a hallgatók választott képviselőiként közfeladatot látnak el – az, hogy mennyi pénzt fizettek ki nekik, a nyilvánosságra tarozik. Ezt először az ELTE-ÁJK ellen megnyert perünkben mondta ki a bíróság. Azóta több közérdekű adatigénylést nyújtottunk be különböző egyetemekhez, de sokan a legváltozatosabb kifogásokkal akarnak kibújni az adatszolgáltatás alól. A BME például túlzó költségigénnyel állt elő, a Pázmány egyházi előjogai mögé akart bújni, de a Szent István Egyetem is csak azután adta ki az adatokat, hogy perrel fenyegettük őket.

A HÖK-ök általában maguktól sem teszik közzé a kifizetéseket, bár szerintünk ez lenne a minimum. Ebben a készülő adatbázisban viszont bárki egyszerűen, és évekre visszamenően rákereshet majd, hogy egy adott felsőoktatási intézményben ki, miért és mennyi pénz kapott HÖK-ösként.

Mivel a projekt célja, hogy minél átfogóbb képet adjunk a kifizetésekről, ezért kezdetnek a 20 legnagyobb felsőoktatási intézmény adatait fogjuk feldolgozni. Ezek közül jó néhány egyetem HÖK-ös kifizetéseit már ismerjük, a többi helyre pedig adatigényléseket fogunk benyújtani, illetve az adatok kiadására várunk.

 

Jogászbál: az úriember az a vadállat, aki valameddig bír várni

A Budapesti Jogászbál hivatalos Facebook-oldala szerint a nők prédák, a férfiak pedig vadállatok, akik egy darabig tudnak várni. Hogy mire tudnak várni, arról itt a gyűjtésünk. A patinás eseményen a díszvendégek között a nagy jogi karok dékánjai is résztvettek. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karáról Király Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetemről Törő Csaba, a Pécsi Tudományegyetemről Kecskés László, a Budapesti Corvinus Egyetemről pedig Zoltayné Paprika Zita, a Gazdálkodástudományi Kar dékánja jelentek meg a Budapesti Jogászbálon. Őket arról kérdeztük meg, hogy nem érzik-e sértőnek ezt a hangnemet. Közülük egyedül az ELTE dékánja Király Miklós válaszolt: “Általánosságban természetesen helyesnek és fontosnak tartom, hogy úgy viselkedünk, beszélünk, hogy azzal mások érzékenységét nem sértjük.”

Ezekre a konkrét esetekre, amikről kérdeztük azonban nem reagált, csak annyit, hogy a Jogászbálon

“semmi olyat nem tapasztaltam, ami indokolná, hogy a levelében felvetett témákkal kapcsolatban állást kelljen foglalnom.”

 

Plagizálta doktori disszertációját a tábornok – az Egyetem eljárást indít

Jelentős részeket emelt át szöveghűen a Debreceni Egyetemen megírt doktori disszertációjába Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) címzetes egyetemi tanára, a HM Zrínyi Kiadó vezetője. A doktori fokozat megszerzéséhez szükséges értekezés felét korábbi szakirodalmi művekből és internetes cikkekből ollózta össze, a legtöbb esetben szöveghű átvétellel, hivatkozások nélkül. Az Egyetem megkeresésünkre megindította doktori címének felülvizsgálati eljárását.

Később kiderült, a Debreceni Egyetem szerint rendben van, ha másolod a doktoridat, ugyanis nem vette el a doktori disszertációjának több, mint felét másoló Isaszegi János fokozatát a Debreceni Egyetem júniusban. A nyári felülvizsgálati eljárás után az egyetem Doktori Tanácsa 4-5 arányban nem fogadta el a fokozat visszavonásáról szóló határozati javaslatot. Az eljárás dokumentumaiért sikertelen adatigénylést nyújtottunk be, a Debreceni Egyetem titkolja azokat, az elérhető információk alapján azonban nem végeztek alapos munkát a felülvizsgálat során.

Náci szervezet rendezvényén szólalt fel a konzervatív hallgatói csoport vezetője

A “liberális véleménydiktatúra” itthoni elterjedését próbálja megakadályozni egy új hallgatói szervezet, a Konzervatív Hallgatók Szövetsége, vagy jelenlegi nevén az Identitesz. A klasszikus konzervatív és keresztény értékeket hirdető egyetemi szervezet vezetője a Pax Hungarica nyilas mozgalom rendezvényén vett részt konferálóként 2015-ben, illetve évekig tagja is volt a szervezetnek. A felszólalókat konferálta fel László Balázs, emellett magyarul adta közre egy olasz szónok gondolatait, mely szerint ellen kell állnunk a nemzetközi pénzügyi hatalom nyomásának, amely vad bevándorláson és államadósságon keresztül pusztítja el nemzeti önazonosságunkat.

 

Elfutott a kérdéseink elől a KLIK

Március végére ígérte a KLIK, hogy elárulja a tanári fizetések csúszásáról szóló statisztikát, de ezt határozott ígérete ellenére nem tette meg. Mikor személyesen érdeklődtünk, a KLIK adatigényléseket kezelő munkatársa elfutott előlünk. Az Átlátszó Oktatás ezért a bírósághoz fordul. “Követeljük az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásainak biztosítását!” Így szól a tiltakozó tanárokból álló Civil Közoktatási Platform 12 pontjának egyike, amelyben az oktatással kapcsolatos követeléseiket rögzítik. Nem csak arra vonatkozik azonban a követelés, hogy “ne a tanár vegye a krétát”. A KLIK ugyanis nem csak az oktatáshoz szükséges tárgyi eszközöket nem tudja megfelelően biztosítani, de gyakran a tanárok kifizetésével is késik. Március 31-ig lett volna ideje a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK) arra, hogy kiadja a tanári bérek csúszására vonatkozó adatait.

Erről peren kívül állapodott meg az Átlátszó Oktatással még február 10-én. A KLIK annak ellenére sem tett eleget a megállapodásban vállalt kötelezettségének, hogy több nap haladékot is adtunk nekik. Ezért elmentünk a KLIK Bajcsy-Zsilinszky úti irodájába, hogy személyesen érdeklődjünk arról, hogy miért nem tartotta be ígéretét a KLIK. Magda Balázs, a KLIK biztonsági vezetője, aki az adatigényléseket is kezeli, és részt vett azokon az egyeztetéseken, ahol az intézményfenntartó megígérte, hogy ki fogják adni a számokat, elfutott a kérdéseink elől.

Majd pert nyertünk a KLIK ellen, az intézménynek ki kell adnia a tanári kifizetésekről szóló adatokat, amiből kiderül, hogy az elmúlt években hány tanár fizetése nem érkezett meg időben. A Fővárosi Törvényszék ugyanis első fokon kimondta: ez nem jelenthet aránytalanul nagy terhet a KLIK-nek.

Török Márk megfellebbezte a kirúgását

Török Márk szegedi HÖK-elnök bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett az őt az elnöki székből elmozdító egyetemi döntés ellen. Miután megírtuk, hogy egy tavalyi törvénymódosítás miatt minden bizonnyal törvénytelen volt Török legutóbbi elnökké választása, az egyetem megsemmisítette a választásról szóló HÖK-ös döntést. A tizenkét éve regnáló HÖK-elnök nem hagyja magát.

 

 

Neked 1 óra, neki 5 perc – bérkülönbségek sörben mérve

Minden évben téma, hogy mennyire drága a Sziget fesztivál és mennyire nem magyar pénztárcára vannak szabva az árak. Idén a szokásos infografikák helyett, inkább megkérdeztük a külföldi fesztiválozókat, hogy nekik mennyit kell dolgozni egy korsó szigetes sörért.

 

A szexista  popsítáborról kérdeztük, feminizmusból oktatott minket a szegedi HÖK sajtófőnöke, Patai Ádám.

A Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata idén posztolta a  szexista anyaggal hirdetett sítáborát, ezzel a humorosnak szánt szlogennel: „Popsítábor – ez igazán kerek lesz!” Bikinis lányokkal, nőgyülölő megnyilvánulásairól ismert felépővel.

Megkerestük Patai Ádámot, az SZTE EHÖK sajtófőnökét, hogy egyebek mellett arról érdeklődjünk, álláspontjuk szerint ez a hirdetés illik-e az egyetem hírnevéhez, esetleg nem érzik-e úgy, hogy sértő lehet ez a stílus a hallgatók számára. Patai érdemben nem válaszolt a kérdéseinkre, csak elmagyarázta nekünk, hogyan kéne jó feministának lennie. Többek között ezt mondta:

„…nők egyenjogúságáért folytatott harcot épp az Önéhez hasonló vadfeminista elképzelések degradálják.”

A SZTE-EHÖK válaszként és a sértő hirdetés melletti kiállásként cicákkal és félmeztelen férfiakkal is reklámozni kezdte a tábort.

 

Lehotai Orsolya

Újévi előfizetési akció!

Ha január 8-ig előfizetsz egy egész évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás