Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Hírek

Az Átlátszó Oktatás 6. heti hírösszefoglalója

Külföldön rendőrökkel csapnak össze az egyetemisták, itthon tiltakozó levelet adott át a Civil Közoktatási Platform. Megint a gimnazisták járják meg, a felvételivel és az érettségivel is. Palkovics László nem érti a problémát. 6. heti hírösszefoglalónk.

 

800x500_
Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!
18516641-1-42

atlatszo.hu/azenadombol/

 

Ezeket mindenképpen olvasd el:

 

Teljes a káosz a felsőoktatási felvételi körül

A szaktárca átalakítási terveinek hatására több szak késve került csak fel a felvételi rendszerbe, a soproni vagy szombathelyi képzések esetén pedig egy éppen megszűnő nevet kell megjelölniük a diákoknak. A 2015-ben elkezdődött, több szempontból országos és nemzetközi tiltakozást is maga után vonó, bizonyos esetekben indokolhatatlan szakritkítások, összevonások után az idén felvételizők újra kell, hogy gondolják tervezett karrierútjukat. (HVG)

 

Tiltakozik a Civil Közoktatási Platform az átláthatatlan átalakítások miatt

Gyökeres változások történtek az elmúlt évben a közoktatásban, azonban a diákok isszák meg a levét ennek – emiatt tiltakozik a CKP. Az utolsó pillanatban is változó érettségikövetelmények, be- és kimeneti feltételrendszerek kilátástalan helyzetbe hozzák a középszinten tanulókat. Palkovics László államtitkár nem érti a problémát, hiszen elmondása szerint már rég ismertek voltak a kormány tervei. Ennek szöges ellentéte, ami történt: az érettségi előtt 4 hónappal jelent csak meg a szakgimnazisták szakmai érettségi tárgyának követelményrendszere. (HVG)

 

Alapjogokat sért a felsőoktatási felvételinél kötelezővé tett nyelvvizsga

Székely László ombudsman szerint alapjogokat sért a kormányzat azon döntése, miszerint 2020-tól legalább egy középfokú nyelvvizsga kell a felsőoktatásba való jelentkezéshez. Székely szerint azon túl, hogy késve hirdették meg a középfokú kerettanterveket, nincsenek meg itthon a feltételek, hogy B2-es szintre tudják fejleszteni a gimnazisták nyelvtudását. Továbbá a módosítás komoly hátrányt jelentene azoknak, akik 2020 előtt érettségiznek, vagy érettségiztek, mivel az ő kerettantervükben még nem szerepelt a B2-es nyelvi követelmény. (444)

 

Az alelnök lépett közbe, hogy megválasszák Trump oktatási miniszterét

Mike Pence alelnök kellett hozzá, hogy az 50-50-es szavazás után mégis Betsy DeVos lehessen Donald Trump oktatási minisztere. A republikánus többségű Szenátusban több republikánus szenátor is DeVos ellen szavazott, így az alelnök szava döntött. Ilyen komoly pozícióról szóló szavazásnál még soha nem kellett alelnöknek közbelépnie. A bizottsági meghallgatásokon ízekre szedett DeVos lett így az Egyesült Államok tizenegyedik oktatási minisztere. (CNN)

 

Ha maradt még időd:

 

A Yale Egyetem egyik intézménye lecserélte rabszolgapárti névadóját egy női matematikusra. A Calhoun College nevét adó egykori államférfi a rabszolgaság kiterjesztését is támogatta, így John Calhoun helyett mostantól Grace Hopper nevét fogja viselni az intézmény. Grace Hopper ellentengernagy, a Yale egykori diákja, a második világháború során a haditengerészet kötelékében a modern számítógépek egyik szülőjeként szerzett hírnevet. (CNN)

 

A könyvtár szabadságáért csaptak össze bolognai egyetemisták a rendőrökkel. A Bolognai Egyetem könyvtára szabadon látogatható volt, újabban viszont korlátozták az egyetemisták számára. A beléptetőrendszer ellen hallgatói szervezetek tagjai csaptak össze rendőrökkel, majd elbarikádozták magukat a könyvtárban. Az Egyetem sok hasonló összecsapás színtere, menetrendszerűen évente történik egy-egy nagyobb megmozdulás (Italian Insider)

 

Az Átlátszó Oktatás heti hírösszefoglalóját készítette: Kis György Márk

 

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi
1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás