Hírek

Bíróság távolítja el a hököst, máshol egy forintot utalnak a tanároknak – 8. heti hírösszefoglalónk

A bíróság szerint is túlzó már a 12 évnyi höközés, aggasztó statisztikák kerültek napvilágra, és egyforintos munkabért utaltak tévedésből a tanároknak. 8. heti hírösszefoglalónk.

Ezeket mindenképpen olvasd el:

 

Vége lehet a szegedi HÖK-elnök 12 éves uralmának

 

Török Márk 12 éve a Szegedi Tudományegyetem HÖK-elnöke. Botrányok övezik karrierjét a sokadik szakjára járó Töröknek – miután az Átlátszó Oktatás tavaly nyáron megírta, hogy rá is vonatkozhat egy törvénymódosítás, mely négy évben maximálja a hökösök megbízatási idejét, júniusban az egyetem rektora megsemmisítette a HÖK-elnök megválasztását. A rektornak ezt a döntését támadta meg Török, ebben az ügyben született most ítélet. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság igazat adott a rektornak, Török viszont fellebbezni fog, és akár nemzetközi bíróságig is elviszi az ügyet. Korábban az egytem dékánjai egyhangúlag álltak ki Török Márk távozása mellett egy nyílt levélben, erre Török kétes ügyek felemlegetésével fenyegette meg őket. (Átlátszó Oktatás)

 

Egy forintnyi munkabért utalt a KLIK tanárainak egy belső hiba miatt

 

Egy forint értékben kaptak munkabér-átutalást tanárok február elején, az óraadói megbízási díjak helyett csupán ennyit utalt az illetékes Közép-Budai Tankerületi Központ. A megbízási díjak hónapok óta több hónapos késésekkel érkeztek, de ez még a sokat látott érintetteket is meglepte. A fizetéseket végül egy hét késéssel teljesítették, továbbra is külön jelzés nélkül. A KLIK szerint egy belső hiba volt az ok, aminek elhárításáról már intézkedtek. (Átlátszó Oktatás)

 

Jogtalanul soroltak át hallgatókat fizetős státuszba a BGE-n, a HÖK kiverte a balhét

 

A HÖOK és a BGE HÖK közös közleményben hívják fel a figyelmet, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetemen (korábban BGF) tévesen soroltak át hallgatókat állami finanszírozású képzésből önköltséges státuszba. Az intézmény elismerte a hibát, ugyanakkor csak azon hallgatóknál javítja ki a hibát, akik külön jelzik igényüket az egyetemnek. A többiek a jövőben pedig fizetni fognak. (Index)

 

Jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma a meleg diákok között, miután legalizálták a melegházasságot az Egyesült Államokban

 

A 15-24 évesek között a második legjelentősebb halálozási ok az öngyilkosság az Egyesült Államokban. Egy hétfőn megjelent publikációban a trendnél jóval erősebb csökkenést mutattak be azon államokban, ahol legálissá tették az egyneműek házasodását. A kutatók szerint korábbi kutatásokkal összevetve elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, hogy kijelenthessék: közvetlenül hatott a jogszabálymódosítás a meleg és transznemű fiatalok öngyilkosságainak csökkenésére. Az eredményeknek hatalmas jelentősége van a jövőbeli politikaalkotás szempontjából. (CNN)

 

Magyarország jövőjét veszélyezteti a leszállított tankötelezettség

 

Egyértelmű kapcsolat van egy ország gazdagsága és polgárainak iskolában eltöltött ideje között. A Közért közgazdaságtani ismeretterjesztő oldal cikke nem csupán a kapcsolatra mutat rá, de beszámol egy korábbi kutatásról is, melyből egyértelművé válik az okozati kapcsolat, miszerint az iskolázott emberek hoznak létre gazdag országokat. (Közért)

 

Ha még van egy kis időd:

 

Horrofilmből lépett elő a másodikosok uzsonnája. Lilásfehér színű, azonosíthatatlan tartalmú anyaggal megkent zsemlét kaptak uzsonnára egy Pest megyei általános iskola másodikos diákjai. (444)

 

Nyelvtanulásban is az EU sereghajtói vagyunk. Az EUSTAT korábbi kutatásai alapján a magyar gimnazistáknak a legrosszabbak az idegennyelvi képességei érettségi után az egész EU-ban, egy friss jelentésükből pedig tisztán látszik: már az alsós osztályokban sincsenek meg a sikeres nyelvtanulás alapjai. Két vagy több nyelvet csupán a 11-14 éves diákok 6%-a tanul, ezzel olyan országok vernek ránk köröket, mint Bulgária, Románia, vagy Szlovákia. (444)

 

Az Átlátszó Oktatás heti hírösszefoglalóját készítette: Kis György Márk

 

Megosztás