Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

Egyéb

Jelentkezz gyakornoknak az Átlátszó Oktatáshoz!

Gyakornoki programot indít az Átlátszó Oktatás. Egyetemista vagy főiskolai hallgatók, illetve középiskolai diákok jelentkezését várjuk március 27-ig.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Olyan embereket keresünk, akik aktív szerzői szeretnének lenni Magyarország egyetlen felsőoktatási oknyomozó blogjának. Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akiket általában érdekel az oktatás témaköre, szeretnének a témában izgalmas és érdekes cikkeket/videókat (interjúkat, riportokat, kritikákat stb.) készíteni, valamint fontos visszaélések, korrupciós ügyek és jó gyakorlatok feltárásával befolyást szeretnének gyakorolni a hallgatói önkormányzatok, az egyetemek és a kormányzat működésére.

 

Korábbi munkatársaink többek között a 24.hu, HVG, és Index köreiben helyezkedtek el, és volt, aki az oknyomozásért járó Soma-díjat is megkapta.

 

Jelentkezés:

Egyetemi és főiskolai hallgatók, vagy középiskolai tanulók jelentkezését várjuk. Fontos, hogy akár egyetemi gólyaként, vagy 18 év alatti diákként is jelentkezhettek. Utóbbi esetben szülői felelősségi nyilatkozatot fogunk kérni a programba való beválogatás esetén.

Az első körben az alábbiakat várjuk március 27-én éjfélig az [email protected] címre:

  1. önéletrajz,
  2. motivációs levél: miért szeretnél az Átlátszó Oktatásnál írni, milyen témákról írnál szívesen,
  3. egy konkrét cikkötlet: fontos, hogy nem kell megírnod a cikket, csak az ötletre vagyunk kíváncsiak. Írd le, hogy miről írnál, miért érdekes az a téma és hogyan dolgoznád fel (pl. kiket kérdeznél meg).

 

A második körben azokat hallgatjuk meg, akik az I. kör alapján a legjobbak:

  • a szóbeli időpontja április 8-a szombat, a beszélgetést Budapesten személyesen, vagy videocseten (pl. Skype) is meg tudjuk oldani.

 

A képzés 2017. áprilistól júniusig, várhatóan négy szombati napon lesz megtartva. A képzés során a blog szerzői és neves meghívott előadók fognak beszélni többek között az oknyomozó újságírásról, közérdekű adatigénylésről, az újságírás jogi kérdéseiről, adatbázisok kezeléséről (például cégjegyzék, ingatlannyilvántartás), stilisztikáról és interjúkészítésről. A képzés során minden résztvevővel külön-külön is dolgozni fogunk cikkeken, amelyek a blogon is megjelennek.

 

A programban legjobban teljesítőket állandó szerzőnek is szeretnénk felkérni.

 

A szombati képzések időpontja még nincs fixálva, de várhatóan nem egymást követő hétvégékről lesz szó. Nagyon szeretnénk, ha minél több nem budapesti fiatal is jelentkezne a programra, és mivel a képzéseken való részvétel szükséges a program sikeréhez, ezért nekik a képzéseket követő éjszakákon olcsón kollégiumi szállást tudunk biztosítani.

 

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás