Egyéb

Közleményben állnak ki a szakkollégiumok a CEU mellett

Magyarország számos szakkollégiuma és azok közösségei közösen jegyzett közleményben állnak ki a Közép-Európai Egyetem mellett az elmúlt napok eseményeinek hatására. A közleményt az Átlátszó Oktatás is változatlanul közzé teszi.

SZAKKOLLÉGIUMI ÁLLÁSFOGLALÁS A KÖZÉP-EURÓPAI EGYETEM MELLETT
Alul nevezett szakkollégiumok tagjai szolidaritásunkat fejezzük ki a felsőoktatási törvény tegnap benyújtott módosítási javaslata által érintett Közép-európai Egyetem (CEU) mellett.

A szakkollégiumok a magyar felsőoktatás tehetséggondozás iránt elkötelezett, független és önszerveződő hallgatói intézményei. Alapértékeink között tartjuk számon a magas szintű akadémiai munka támogatását, a felsőoktatási intézmények autonómiáját és a demokratikus közéletben való pártpolitizálástól mentes szerepvállalást.

Úgy gondoljuk, hogy a CEU szerves részét képezi a hazai felsőoktatásnak, hozzájárulása jelentős mind a hazai tudományos élethez, mind a jövő értelmiségének képzéséhez. A tehetséggondozás a CEU és a szakkollégiumok közös missziója. A CEU több oktatója és volt diákja személyesen is részt vesz a szakkollégiumok tudományos munkájában, jelentősen hozzájárulva a szakkollégiumok által képviselt minőség fenntartásához.

Ma Magyarországon a CEU által kínált képzések alternatívát képesek nyújtani a hasonló színvonalon csak külföldi egyetemeken elérhetőekkel szemben. Ezáltal kiemelkedő szerepet játszik a magyar hallgatók és szakkollégisták itthon tartásában, tehetségük jövőbeni hazai kamatoztatásában.

A Közép-európai Egyetemnek helye van a magyar akadémiai és szakkollégiumi közegben, ezért saját
alapelveink mentén felelősségünknek érezzük az Egyetem vezetése, oktatói és hallgatói melletti kiállást.

ELTE Bibó István Szakkollégium közössége

Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium

Kepes György Szakkollégium

Kerényi Károly Szakkollégium

Liska Tibor Szakkollégium

Széchenyi István Szakkollégium

Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium

Társadalomelméleti Kollégium

 

Megosztás