Egyéb

A HÖKmonitor első hete

Egy hete, hogy elindult a nagy port kavaró HÖKmonitor projektünk. Az Átlátszó Oktatás legnagyobb vállalása volt ez eddig, lássuk, hogyan szerepelt.

A HÖKmonitor célja, hogy átláthatóvá tegye azokat a kifizetéseket, amik egyébként is közérdekből nyilvánosak. Az adatbázisba több hónapnyi munkát fektetett az Átlátszó és az Átlátszó Oktatás szerkesztősége, és az indulással úgy tűnik, darázsfészekbe nyúltunk. Íme néhány szemléletes szám a magyar HÖK-átláthatóság állapotáról.

 

Ennyi igénylést adtunk be: 20

Ennyi igénylést kellett volna teljesítenie az egyetemeknek: 20

Mégis ennyi pert kellett indítanunk: 10

 

Ugyan az információszabadságról szóló törvény, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalásai, és a bírósági gyakorlat szerint a HÖK által kiosztott közéleti ösztöndíjak nyilvánosak kellenek, hogy legyenek, a 20 legnagyobb magyar egyetem fele beleállt egy bírósági eljárásba, hogy aztán nagyobb részük az első tárgyaláson, vagy már a keresetlevél benyújtása után beadja a derekát.

 

A közszféra nettó medián fizetése: ~130.000 forint

Karácsonyi Jutalom a Miskolci Egyetemen: 395.000 forint

Általunk nyilvánossá tett pénzösszeg: 1.7 milliárd forint

 

Az elmúlt években a 20 legnagyobb egyetemen (legalábbis amelyik hajlandó volt kiadni az adatokat) több, mint kétmilliárd forintot költöttek közéleti ösztöndíjakra. Ebben benne vannak a HÖK-tagok fizetései, az egyetemi életben való tevékenykedés jutalmazása, és az eseti pályázatok kifizetései. Van olyan egyetem, ahol kifejezetten kevés pénzt kaptak a hökösök, viszont van olyan is, ahol alig találtunk nettó 200.000 forint alatti havi kifizetést.

 

Kereshető HÖK-adatbázis Európában a HÖKmonitor indulása előtt: 0

Kereshető HÖK-adatbázis Európában a HÖKmonitor indulása után: 1

Ilyen messzire is eljutott a hírünk: 9200 km (Venezuela)

 

Külföldön is felfigyeltek a munkánkra. Nem mindenhol biztonságos azonban a törvényeket számon kérők élete: venezuelai kollégák szerint több kormánytag is helyi HÖK-elnök volt korábban, nem mellesleg Maduro elnök alelnöke (Tareck El Aissami) egy drogbáró is egyben.

 

HÖKmonitor cikkeink egyedi látogatottsága: 5000+

HÖKmonitor felületének használata: 10761 alkalom

Magyarázkodó emailek: 7

Magyarázkodó Facebook-üzenetek: már számolni sem tudjuk

 

A HÖKmonitor kedvező fogadtatásra talált a szakmában, többen tervezik komolyan kutatni az adatokat korrupciós szempontból. Az adatbázis komoly előrelépés nem csak szakmai, de jogi szempontból is, hiszen a NAIH állásfoglalása szerint is lehet nyilvánosan rendszerezni a nyilvános ösztöndíjakat.

 

Így kértük az adatokat: kereshető táblázat elektronikusan

Így kaptuk az adatokat: ferdén szkennelt pdf egy CD-n ¯_(ツ)_/¯

 

Néhány egyetem annak ellenére próbálja akadályozni a munkánkat, hogy teljesen jogszerűek az igényléseink. Az elmúlt időszakban kifejezetten megjelöljük az igénylésben, hogy kereshető .xls(x), vagy azzal egyenértékű formátumban kívánjuk elektronikusan megkapni az adatokat. Az egyetemek belső rendszerei képesek erre a megjelenítésre, és nekünk is könnyebb az adatok hibamentes feldolgozása. Azonban több intézmény is (és ez pereink egy részének tárgya) kinyomtatja ezeket a táblázatokat, majd ferdén beszkenneli őket, és ezt a dokumentumot kapjuk meg .pdf kiterjesztéssel.

 

Hogyan tovább?

 

A feladat most, hogy feldolgozzuk és pontosítsuk az adatokat. Átfogó és intézményekre bontott elemzéseket tervezünk, melyek az elkövetkező hónapokra maradnak. Ez akár nagyszerű program is lehet új gyakornokaink integrálásához, akik a következő hetekben csatlakoznak hozzánk. Mellé készülünk egy újabb, igaz nem ekkora projektre, mely tavasszal hozhat eredményeket a Hallgatói Önkormányzatok – törvények által is szabályozott – átláthatósága terén.

Megosztás