Egyéb

Ki lett jelölve az újabb ellenség – 13. heti hírösszefoglalónk

A kormányzati gőzhenger lecsapott a CEU-ra, a hallgatók és szimpatizánsok vasárnap délután tüntetnek. 13. heti hírösszefoglalónk

E heti hírösszefoglalónk témája a CEU vegzálása lesz, és ennek hatására a kedd este óta eltelt eseményeket kívánjuk bemutatni és időrendbe szerkeszteni, rendhagyó módon. A CEU-val szimpatizálók vasárnap délután fejezhetik ki nemtetszésüket a Corvinus Egyetemtől a Kossuth térre vonuló tüntetésen.

 

Március 28.

 

Balog Zoltán a kormány nevében benyújtott egy törvényjavaslatot, melyben a felsőoktatási törvényt változtatná meg olyan módon, hogy annak egyetlen sértettje a Central European University, Magyarország és a régió legsikeresebb egyeteme. A módosítás olyan új feltételeket teremtene, melyek gyökeresen szembe mennek a CEU jelenlegi struktúrájával. A kormány és a Fidesz megszólalói később megerősítették, hogy a javaslat célpontja a CEU.

 

Március 29.

 

A magyar és nemzetközi szféra felbolydult a hír hatására. Aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, az Európai Bizottság pedig közölte, hogy monitorozza a helyzetet. A CEU-n rendkívüli közösségi fórumot tartottak,  melynek során Michael Ignatieff rektor kifejtette, hogy nincs kompromisszum, a javaslatot vissza kell vonni, és kijelölte az irányt: mozgósítás. Palkovics államtitkárral folytatott esti megbeszélése után kiderült, hogy a kormány nem tervezi visszavonni a javaslatot.

 

Március 30.

 

Számtalan szervezet és csoport fejezte ki tiltakozását. Közös közleményt adott ki nyolc szakkollégium (akikhez azóta még egyszer ennyi csatlakozott), és a nemzetközi médiában szinte mindenhol vezető anyagként hozták le a híreket.

 

Március 31.

 

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elismerte, hogy valóban a CEU ellen szól a javaslat, de a csalás mindenhol csalás. Amit nem fejtett ki, hogy a CEU jelenleg minden törvényességi kritériumnak megfelel, vagy pótolja hiányosságait, amikre a miniszterelnök utalt, azok nem léteznek, csak a javaslatban. A javaslattól még jobboldali orgánumok is elzárkóztak, jelenleg az egyetértők között csak olyan neveket találunk, mint Toroczkai László szélsőjobboldali politikus, vagy a plágiumot támogató Debreceni Egyetem. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma is óva intette a kormányt a javaslat elfogadásától, továbbá 14 Nobel-díjas, és száznál is több neves közgazdász emelte fel a szavát.

 

Április 1.

 

A Washington Post szerkesztőségi cikkben hasonlította a kormány politikáját az orosz és kínai modellekhez, a CEU elleni támadás apropóján. Hasonlóan levelet fogalmazott, csak más célból, Mezey Barna rektor, az ELTE vezetője. Ő a dékánokat kérte, hogy ne nyilatkozzanak a témában addig, amíg a Rektori Konferencia nem foglal állást.

 

Április 2.

 

Tüntetést tartanak délután a CEU szimpatizánsai.

 

Kis György Márk

Megosztás