Egyéb

Hülyeség lenne azt mondani, hogy a CEU nem a régió vezető egyeteme

A kormány a fantomegyetem-panel mellett megtámadta a CEU szakmai integritását is. Hoffmann Rózsa a parlamenti vitában, Lovas István a tévében húzta elő a rangsor-kártyát, azzal érvelve, hogy ő már látott olyan rangsort is, ahol nagyságrendekkel rosszabb helyen állt a CEU, mint más magyar egyetemek. A legelismertebb rangsorok azonban nem így látják. Rangsorgyorstalpaló Hoffmann Rózsának és Lovas Istvánnak.

 

A rangsorok témájában egy tényt le kell szögezni: a CEU nem hirdet meg alapképzéseket, így oda mesterszakra, doktori képzésre, vagy egyéb továbbképzésre lehet csak jelentkezni. Ennek függvényében számos rangsorból kimarad, nem értékelik (például a Lovas által is idézett Shanghai ARWU Rankings), viszont a legtöbbet hivatkozott QS World University Rankings és a Times Higher Education World University Rankings képes ezt a helyzetet kezelni. Ezekben a rangsorokban a CEU egésze agy annak képzései kiemelt helyen állnak, és akár azt is ki lehet jelenteni, hogy az egykori vasfüggönytől keletre a legjobb oktatást nyújtja. Nem véletlen, hogy ennyien és ilyen hevesen állnak ki a CEU mellett szerte a világon.

 

A QS rangsora hat feltétel alapján rangsorolja az egyetemeket:

  • akadémiai megbecsültség
  • diák/tanár arány
  • akadémiai hivatkozások tanszékenként
  • munkaadói megbecsültség
  • nemzetközi diákok aránya
  • nemzetközi tanárok aránya

 

A QS rangsora által összeállított kép. A környező országokból a legjobb egyetemek, a CEU utáni legjobb magyar egyetem, illetve a CEU előtt rangsorolt összes egyetem került a képre. Forrás: QS World University Rankings 2016. Készítette: Kis György Márk

A QS rangsora által összeállított kép. A QS rangsorában szereplő tudományterületekből átlagolt helyezés. A környező országokból a legjobb egyetemek, a CEU utáni legjobb magyar egyetem, illetve a CEU előtt rangsorolt összes egyetem került a képre. Forrás: QS World University Rankings 2016. Készítette: Kis György Márk

 

A QS rangsora a CEU tudományterületeit értékeli, ezek átlaga adja ki a 130. helyet, mivel a QS önmagában nem értékeli a CEU-t. Politikatudományi képzésük a világon a 42. (de 2015-ben 29. volt), és több másik is van, ami az 51-100. kategóriába esik. A CEU-hoz a térségben a legközelebb Ausztria áll, ahol a Bécsi Egyetem a 155. helyet foglalja el. Ha az osztrák intézményeket nem számoljuk, akkor lesz igazán szembetűnő a különbség a CEU és más egyetemek között. A QS listáján a magyar egyetemek közül a második helyet a Szegedi Tudományegyetem érte el, de még ők is csak az 501-550. kategóriában kaptak helyet.

 

A Times rangsora teljes mértékben értékeli a CEU-t, így itt az összehasonlítás talán még inkább rendelkezik alapokkal. Ebben 13 feltétel alapján rangsorolnak, a fentebbiek mellett például még olyanokkal, mint a tanárok és kutatók végzettségei, egyéni jövedelmek, és kutatási jövedelmek.

 

A Times rangsora által összeállított kép. A környező országokból a legjobb egyetemek, a CEU utáni legjobb magyar egyetem, illetve a CEU előtt rangsorolt összes egyetem került a képre. Forrás: THE World University Rankings 2017. Készítette: Kis György Márk

A Times rangsora által összeállított kép. A környező országokból a legjobb egyetemek, a CEU utáni legjobb magyar egyetem, illetve a CEU előtt rangsorolt összes egyetem került a képre. Forrás: THE World University Rankings 2017. Készítette: Kis György Márk

 

A Times rangsorában két osztrák egyetem előzi meg a CEU-t, amely holtversenyben áll egy észt és egy másik osztrák intézménnyel a 301-350. kategóriában. Jelentős teljesítményt itt Csehország, Lengyelország, illetve Magyarországról a SOTE tud felmutatni, régiónk többi intézménye a 601. helynél nem ért el jobbat.

 

Látható tehát, hogy azon kormányzati érvek, melyekben a CEU-t egyfajta minőségtelen diplomagyárként kívánják beállítani, nem igazak. A CEU nem csak itthon, de a régióban is az élvonalba tartozik, meghatározza azt.

 

Megosztás