Egyéb

Csak egy kis blog vagyunk – állítja magáról a 888

Kiadójának nevével takarózott, és „csak egy kis blognak” hívta magukat a 888 munkatársa, Bokor Gábor. Ennek tudatában adott interjút a tüntetéseket szervező szerkesztőnk társa, aki a portálnak alapesetben nem nyilatkozott volna, ezzel az etikátlan lépéssel viszont szóra bírták. Lehotai Orsolya Facebookon közzé tett nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

Hogyan tájékoztatotta félre a szervezőket a 888.hu? – nyílt levél

 

Kedves 888.hu, kedves Bokor Gábor!

Húsvét van, mindenki fáradt és pihenne, de sajnos megint akadt egy olyan lépésük, ami mellett nem lehet elmenni. A tegnapi “Nem maradunk csendben!” elnevezésű demonstráció során ugyanis az egyik újságírójuk olyan etikátlan húzást tett, ami bármelyik a szakmáját komolyan vevő médiamunkásnak megemelné a vérnyomását.

Este 7 körül szervezőtársaimmal sárgamellényben álltunk a színpad körül, hogy segítsük a biztosítást, amikor Önöktől ketten odajöttek hozzám és egy másik társamhoz. Megkérdezték, hogy készíthetnek-e interjút velünk,

mire mi megkerdeztük, hogy melyik médiaplatformtól jöttek. Önök azt választolták, hogy az MMG-től.

Bevallom őszintén, napi rendszerességgel követem a különböző nyomtatott és online médiafelületeket, blogokat, de ebből az információból nem lett számomra világos, hogy kiknek is dolgoznak Önök, hogy az MMG a Modern Média Group Zrt.-t, azaz az Önök kiadóját jelöli. Szervezőtársam úgy döntött végül, miután további tájékoztatásul annyit válaszoltak a kérdésére, hogy az „MMG csak egy kis blog,” hogy szívesen ad Önöknek interjút, így ez meg is történt.

Tegnap 21:58-kor ki is került a videójuk a 888.hu oldalára “Szabadság téren jártam, Soros-tüntetőket láttam” címmel, Bokor Gábor újságíró jegyzésével. Annak a Bokor Gábornak a neve alatt, akiknek, ha visszanézzük a 888.hu oldalnál lévő munkásságát, előszeretettel ír a “migránsokról” lenéző és megvető hangnemben. Annak a Bokor Gábornak a neve alatt, aki korábban a 24.hu-nál arról írt, hogy milyen sok mindent köszönhetünk a menekülteknek, például “rohadt jó zenét“ vagy éppen arról, hogy milyen fontos keresztényi módon segíteni a rászorultakon, a menekülteken.

A probléma nem azzal van, hogy Ön 2015 vége óta a politikai paletta másik oldalára ugrott, hogy újságírást végezzen. Láttunk már ilyet korábban és változhat is az emberek világról alkotott képe az életük folyamán.

A probléma, kedves Gábor azzal van, hogy Ön szándékosan félretájékoztatta az egyik szervezőtársamat, aki készséggel segített Önnek interjút adni. Arra szeretném megkérni, mint az egyik szervező, hogy médiamunkásként kövesse kérem a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által kiadott etikai kódexet, amely világosan ír arról, hogy etikátlan az, ahogyan szóra akarta bírni az egyik szervezőt.

Ennek a 3.2.4. pontja szerint “A cél az újságíró szakmában sem szentesíti az eszközt. Információt kizárólag törvényes és etikus eszközökkel, módszerekkel lehet megszerezni” továbbá a kódex 3.2.1. pontja szerint “Az újságírói etika ellen vét az, aki a nyilatkozót, a riportalanyt sértő szöveg, vagy képi összefüggésbe helyezi, illetve félrevezeti az anyag megjelenési helyét illetően.”

Kérem vegyék figyelembe az alapvető újságírói normákat, hogy Mi is komolyan vehessük Önöket. Véleményem szerint nem az a legnagyobb vízválasztó és árokásó probléma a jelenlegi Magyarországon, hogy Önök hogyan, illetve én személy szerint vagy sok másik hallgatótársam hogyan gondolkodik és ír a világról és benne Magyarország jövőjéről hanem, hogy az alapvető tiszteletet képesek vagyunk-e megadni egymás számára, világnézettől függetlenül.

Köszönöm, ha Húsvét alkalmából elgondolkodik ezeken a sorokon.

 

Tisztelettel:

Lehotai Orsolya

Megosztás