Egyéb

ELTE: Nincs hivatalos nyilvántartásunk a HÖK tisztségviselőiről

 

Négy tárgyaláson vagyunk túl az ELTE-vel, mert a HÖK-ös kifizetések adatait hiányosan adták ki. Többek között meglehetősen sok helyről hiányzott a tisztségek megnevezése. Az ELTE azt mondja, hogy nincs olyan nyilvántartásuk, melyben meglenne nekik, hogy kik voltak HÖK-ös tisztségviselők az elmúlt években.

A HÖKmonitor projekt kapcsán, sok más egyetemhez hasonlóan, az ELTE-től is szerettük volna megtudni, hogy ki, mikor, mennyi pénzt kapott a HÖK-ös tevékenységéért. Ezért még 2016 júliusában közérdekű adatigényléstben kértük, hogy 2010-ig visszamenőleg küldjék el nekünk a hallgatói önkormányzati tisztségviselők nevét a tisztségük pontos megnevezésével, a kifizetett összegek nagyságát, illetve az átutalások napját.

 

Az ELTE csak részben teljesítette az adatigénylésünket. Bár mind a nyolc kar, illetve az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat kifizetési listáját megkaptuk, azok közül több hiányos volt. Az átutalások napját sehol nem tüntették fel, a tisztség megnevezését pedig több karnál üresen hagyták. Ezen kívül a Bölcsészettudományi Kar 2010-2012 közti kifizetéseit pdf-ben küldték el, annak ellenére, hogy mi kifejezetten Excel táblázatokban kértük azokat. Azért, hogy minden kért adatot megkapjuk, keresetet adtunk be az ELTE ellen.

 

Több százezres kifizetéseknél is üresen maradt a tisztség

 

Míg bizonyos karok, például a Természettudományi Kar esetében hiánytalanul fel voltak tüntetve a HÖK-ösök tisztségei, más karoknál, így az Állam- és Jogtudományi Karnál vagy a Pedagógiai és Pszichológiai Karnál ezek teljesen hiányoztak. Ezen kívül voltak karok, ahol az adatsor egyik része tartalmazta a tisztségeket, másik része nem. Ilyen volt a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar vagy a Bölcsészettudományi Kar is.

 

Ez részletesebben úgy néz ki, hogy például a Pedagógiai és Pszichológiai Karnál nem tudjuk, hogy 2016-ban milyen tisztségért vagy tevékenységért utaltak ki egyes HÖK-ösöknek 119 000 Ft, 98 000 Ft, vagy 45 000 Ft közéleti ösztöndíjat, vagy a Bölcsészettudományi Karnál 2013-ban milyen feladatkör betöltéséért adtak valakiknek 117 450 Ft, 70 000 Ft vagy 57 000 Ft hallgatói jutalmat. A listákból nem derül ki, hogy ezen személyek például HÖK elnökként, tanulmányi bizottság tagjaként vagy esetleg kari kiadványszerkesztőként stb. kapták-e a pénzt.

 

A Társadalomtudományi Karnál 2012-ben még az sincs odaírva, hogy “jutalom” vagy “közéleti ösztöndíj”. Egyszerűen ott szerepel egy összeg a hallgató neve mellett.

 

a TÁTK 2012-es kifizetési listája

A TÁTK 2012-es kifizetési listája. Az oszlopok is el vannak csúszva, a tisztség alatt szerepelnek az összegek.

 

Az Állam- és Jogtudmányi Karon 2014-ben például utaltak ki 340 000 Ft-ot, és 500 000 Ft-ot is “KÖZÉ” kódon futó jogcím alatt, de a tisztség megnevezése üresen maradt. Ugyanezen kód alatt viszont vannak, akik csak 25 000 Ft-ot kaptak. Valószínű, hogy az eltérő összegek más-más tisztségeket és tevékenységeket takarnak, de a táblázatokból ez egyáltalán nem derül ki.

 

Az ÁJK azért is érdekes, mert 2015-ben, mikor az Átlátszó Oktatás először perelte ki a HÖK-ös kifizetéseket, a mostaniakkal ellentétben azok a táblázatok még tartalmazták a tisztségeket.

 

“Hivatalos nyilvántartás alperesnél a HÖK tisztségviselőiről nem létezik.”

 

A kereset beadása óta négy tárgyalást volt. A legutóbbin az ELTE jogi képviselőre azt mondta, hogy minden adatot kiadtak, ami rendelkezésükre áll, hivatalos, egységes lista az összes HÖK-ös nevével és tisztségével pedig nem áll rendelkezésükre:

 

“A Hallgatói Önkormányzat rendelkezésére álló adatokat a felperes részére teljes egészében továbbította. A teljesítettnél bővebb adatsor alperes számára sem elérhető, tekintettel arra a körülményre, hogy hivatalos nyilvántartás alperesnél a Hallgatói Önkormányzatának tisztségviselőiről nem létezik.”

 

Az Átlátszó Oktatástól G Szabó Dániel, Pákozdi Zoltán Rudolf bíró, és Tömördi Boglárka, az ELTE jogi képviselője

Az Átlátszó Oktatástól G Szabó Dániel, Pákozdi Zoltán Rudolf bíró, és Tömördi Boglárka, az ELTE jogi képviselője

 

Az előbb említett régebbi ÁJK-s adatsor mellett, ahol 2012-ig szerepelnek a tisztségek, a perben becsatoltunk egy olyan, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által kezelt elérhetőségi listát is, amely tartalmazza a kari HÖK tisztségviselők nevét, a tisztségükkel és az elérhetőségükkel együtt. Ez a lista viszont csak 2016-tól tartalmazza a tisztségviselőket, azt még tisztázni kell, hogy ennek a korábbi verziói megvannak-e az egyetemen.

 

A tárgyaláson felmerült még, hogy a hallgatói önkormányzatok határozatait és üléseinek jegyzőkönyveit előírás szerint meg kell őrizni, így abból kikereshetők lennének a tisztségek. Azonban ez alapján rekonstruálni az összes tisztségviselő névsorát, az ELTE szerint olyan nagy mértékű plusz munka lenne, melyre a törvény alapján nem kötelezhetőek.

A dátumokat sem lehet visszakeresni

 

Furcsa volt az is, hogy az átutalások napját sehol nem tüntették fel, holott a legtöbb egyetem ezt hiánytalanul teljesítette. Az ELTE azt mondta, hogy az utalások dátumát lehetetlen pontosan visszakeresniük, mert bár az úgynevezett SAP rendszerben, melyben dolgoznak, megvan, hogy mikor írták ki az utalásokat, de az nem, hogy mikor indították el azokat. Továbbá ebben a rendszerben az sem lehetséges, hogy rászűrjenek azokra, akik HÖK-özésért kaptak pénzt.

 

A tárgyaláson rákérdeztünk, hogy a Neptun rendszerből ezen adatok névvel és pontos dátummal kinyerhetőek lennének-e. Hiszen a kifizetéseket minden hallgató esetében  a Neptunban tüntetik fel, és itt a teljesítés idejét is vezetik, így innen feltételezhetően kinyerhetőek lehetnének az erre vonatkozó adatok. Ez várhatóan a következő tárgyaláson fog kiderülni.

 

Arra, hogy a Bölcsészettudományi Kar esetében miért pdf-eket adtak ki, azt mondták, hogy ennél a karnál nincs meg bár lehet, hogy valaha megvolt elektronikus formában az adatsor. A táblázatok kézzel való felvitele papírról Excel táblázatba pedig aránytalanul nagy nehézségbe ütközne.

 

A következő tárgyalás várhatóan szeptemberben lesz.

Borsi Rebeka

Megosztás