Egyéb

Szexuális zaklatás miatt figyelmeztetést kapott egy ELTE-s HÖK-ös

Szexuális zaklatás miatt figyelmeztetésben részesítette egyik HÖK-küldöttjét az ELTE Természettudományi Karának fegyelmi bizottsága. A zaklatás még az augusztusi Mentortáborban történt. A pontos részletek nem ismertek, vannak, akik szerint a HÖK politikai csatározása áll a háttérben.

Az ELTE Természettudományi Karának dékánja megkeresésünkre közölte, hogy múlt héten lezárult a fegyelmi eljárás, melynek keretében figyelmeztetésben részesítették az egyik hallgatójukat szexuális zaklatás miatt. A TTK HÖK elnöke, Horváth Luca, megerősítette, hogy a zaklató az egyik HÖK-küldöttjük. A HÖK elnöki beszámolója szerint augusztus elején a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral közösen szervezett Mentortáborban egy hallgatót szexuális zaklatás ért. A sértett hallgató megkereste a két kar elnökét, ők továbbították a panaszt a Természettudományi Kar dékánjának, aki elindította a fegyelmi eljárást. Kifejezetten gyorsított eljárást kértek.

Az elnök szerint komoly vádról volt szó, azonban részleteket sem a beszámoló nem tartalmazott, cikkünk megjelenéséig pedig az egyetem sem közölt. Több hallgatótól úgy értesültünk, hogy az érintett HÖK-ös a sértett kifejezett tiltakozása ellenére nyíltan és durván fogdosta őt. A beszámolóban az is olvasható, hogy az eset után többen panaszt tettek az elnöknél, hogy a HÖK-küldött őket is zaklatta, azonban írásos panaszt senki más nem akart tenni.

Ugyanakkor másik forrás szerint a HÖK-küldött a nyakába vette a később panaszt tevő lányt, aki ezt akkor még egyáltalán nem nehezményezte, azonban a HÖK-ben lévő “politikai ellenfelei” lehetőséget láttak abban, hogy a jelenetet szexuális zaklatásnak állítsák be. Megkerestük az érintett HÖK-küldöttet, és megkérdeztük, hogy igaz-e, hogy fegyelmi eljárást indítottak ellene szexuális zaklatás vádjával.

 

Erre azt a tömör választ adta, hogy nem. További kérdéseinkre is csak annyit írt, hogy nyilatkozni az eljárásról a Fegyelmi Bizottság vagy a dékán tud.

 

A Mentortábort a Természettudományi és a Gyógypedagógiai Kar azoknak a hallgatóinak szervezi, akik az elsőéveseket mentorálják. A mentorok segítik a gólyákat többek között  egyetemi ügyeik intézésében, és ők szervezik nekik a különböző programokat, például a gólyatábort is. Egyelőre még nincs hír arról, hogy a Küldöttgyűlés visszahívja-e az érintett küldöttet.

Borsi Rebeka

Megosztás