Egyéb

Tudományegyetemen terjesztik a legalantasabb propagandalapot

Egyre több ELTE-s karról kaptunk olyan információkat, mely szerint a Habony-közeli, pártsemlegesnek kevéssé mondható Lokál napilapot rendszeresen terjesztik az egyetemen, sőt van ahol külön újságtartó állványt is fenntartanak neki. Feltehetőleg valamilyen szerződéses viszonyban áll a kormányközeli újság, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ugyanis – mint azt több olvasónk is jelezte – a korábban külön a Metropolnak fenntartott helyeken ma már a Lokál példányai találhatóak meg.

A Lokál nevű napilap egyre több ELTE-s diák számára elérhető, hiszen ennek az újságnak az egyetem több karán is külön hely van fenntartva. A leginkább bulvárral és közélettel foglalkozó lap 2015 májusában jelent meg először, akkoriban még csak hetilapként. A Habony Árpád és Győri Tibor – Orbán Viktor volt tanácsadója és az előző ciklusban államtitkár – közös cége, a Modern Media Group, 2016 júniusában indította el a Lokál nevű, ekkorra már napilappá vált újságot. Az azóta bezárt Népszabadság kiderítette, hogy a BKV ugyanebben az évben már nem kötött új szerződést a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Metropollal, arra hivatkozva, hogy pályáztatni kellene. Ez az indoklás azért is volt érdekes, mert a Lokállal már úgy kezdett el tárgyalni a BKV és a MÁV is, hogy semmiféle közbeszerzést nem írtak ki előtte.

 

Az ELTE TáTK-n található Metropol-állvány immáron új tartalommal díszeleg.

Az ELTE TáTK-n található Metropol-állvány immáron új tartalommal díszeleg.

 

Mint az korábban megírtuk, a Lokálba folyamatosan ömlik az állami pénz. A III. kerület például havi két, egész oldalas megjelenésért 175 ezer forintot fizetett a Lokálnak, vagyis egy évben körülbelül 1,7 milliót költhettek erre az adófizetők pénzéből. Hasonló a helyzet a VIII. kerületben, ahol a Kocsis Máté vezette önkormányzat 362 ezer forintot fizet heti egy megjelenésért. Szintén közvetlen vagy közvetett kapcsolatban állt a Lokállal a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., az Operettszínház, és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. is. Ezeken kívül van még néhány olyan, teljesen állami tulajdonú vállalat, amely ugyan tagadta, hogy szerződtek volna a napilappal, de az adatigénylések ennek az ellenkezőjét mutatták. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. például négy lapszámban való megjelenésért összesen 49,7 millió forintot fizetett ki a Modern Media Group-nak, miközben Jakabfy Tamás (Lokál-szerződésre vonatkozó) közérdekű adatigénylésére azt válaszolták, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nincs szerződéses viszonyban a lapkiadóval.

 

Lokál-stóc az ELTE BTK épületében, az elvihető újságok között. Forrás: ismeretlen, internet.

Lokál-stóc az ELTE BTK épületében, az elvihető újságok között. Forrás: ismeretlen, internet.

 

A Lokál már nem egyszer került az érdeklődés középpontjába, botrányos cikkeivel és címlapjaival. Hogy a lapot kevéssé ismerő olvasóink számára is érthető legyen, miért meglepő az ország legnagyobb egyetemén való felbukkanása, bemutatunk egy átlagos számot (valós cikkcímek alapján):

  • Megint hazudott a Soros-egyetem
  • Orbán: Nevetséges a brüsszeli bürokraták beadványa
  • Nyomozás indul a Jobbik ellen
  • Tarlós: Sikeres a főváros
  • A KDNP azt követeli Gyurcsánytól, hogy tisztázza magát
  • Egészoldalas Nemzeti Konzultáció
  • Csalódás a Momentumban
  • Egyre több a pedagógus, a béremeléseknek hála
  • Berkes Gabriella jó anyósnak tartja magát + 5 oldal további bulvár
  • Horoszkóp
  • Egész oldalas “Magyarország erősödik” plakát

Cikkünk megjelenéséig nem sikerült kideríteni, hogy milyen szerződésben áll az ELTE a Lokállal, vagy ki engedélyezte, hogy a napilap önálló helyet kapjon az egyetem épületeiben, ugyanis az ELTE nem válaszolt az e-mailben, hetekkel ezelőtt feltett kérdésünkre.

Frissítés: a cikk korábbi verziójában úgy írtuk, hogy a Gazdasági Versenyhivatal is szerződéses kapcsolatban áll a Lokállal. A GVH valóban megjelent a Lokálban, jelzése alapján azonban ez egy 2015-ös korrupciós felvilágosító kampány hirdetéseit jelentette, amelyekre egy médiaügynökségen keresztül, közvetve szerződtek csupán. 

Őri Ádám

illusztráció: Deák Dorottya

Megosztás