Tudományegyetemen terjesztik a legalantasabb propagandalapot

verzio3

Egyre több ELTE-s karról kaptunk olyan információkat, mely szerint a Habony-közeli, pártsemlegesnek kevéssé mondható Lokál napilapot rendszeresen terjesztik az egyetemen, sőt van ahol külön újságtartó állványt is fenntartanak neki. Feltehetőleg valamilyen szerződéses viszonyban áll a kormányközeli újság, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ugyanis – mint azt több olvasónk is jelezte – a korábban külön a Metropolnak fenntartott helyeken ma már a Lokál példányai találhatóak meg.

 

 

A Lokál nevű napilap egyre több ELTE-s diák számára elérhető, hiszen ennek az újságnak az egyetem több karán is külön hely van fenntartva. A leginkább bulvárral és közélettel foglalkozó lap 2015 májusában jelent meg először, akkoriban még csak hetilapként. A Habony Árpád és Győri Tibor – Orbán Viktor volt tanácsadója és az előző ciklusban államtitkár – közös cége, a Modern Media Group, 2016 júniusában indította el a Lokál nevű, ekkorra már napilappá vált újságot. Az azóta bezárt Népszabadság kiderítette, hogy a BKV ugyanebben az évben már nem kötött új szerződést a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Metropollal, arra hivatkozva, hogy pályáztatni kellene. Ez az indoklás azért is volt érdekes, mert a Lokállal már úgy kezdett el tárgyalni a BKV és a MÁV is, hogy semmiféle közbeszerzést nem írtak ki előtte.

 

Az ELTE TáTK-n található Metropol-állvány immáron új tartalommal díszeleg.
Az ELTE TáTK-n található Metropol-állvány immáron új tartalommal díszeleg.

 

Mint az korábban megírtuk, a Lokálba folyamatosan ömlik az állami pénz. A III. kerület például havi két, egész oldalas megjelenésért 175 ezer forintot fizetett a Lokálnak, vagyis egy évben körülbelül 1,7 milliót költhettek erre az adófizetők pénzéből. Hasonló a helyzet a VIII. kerületben, ahol a Kocsis Máté vezette önkormányzat 362 ezer forintot fizet heti egy megjelenésért. Szintén közvetlen vagy közvetett kapcsolatban állt a Lokállal a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., az Operettszínház, és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. is. Ezeken kívül van még néhány olyan, teljesen állami tulajdonú vállalat, amely ugyan tagadta, hogy szerződtek volna a napilappal, de az adatigénylések ennek az ellenkezőjét mutatták. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. például négy lapszámban való megjelenésért összesen 49,7 millió forintot fizetett ki a Modern Media Group-nak, miközben Jakabfy Tamás (Lokál-szerződésre vonatkozó) közérdekű adatigénylésére azt válaszolták, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nincs szerződéses viszonyban a lapkiadóval.

 

Lokál-stóc az ELTE BTK épületében, az elvihető újságok között. Forrás: ismeretlen, internet.
Lokál-stóc az ELTE BTK épületében, az elvihető újságok között. Forrás: ismeretlen, internet.

 

A Lokál már nem egyszer került az érdeklődés középpontjába, botrányos cikkeivel és címlapjaival. Hogy a lapot kevéssé ismerő olvasóink számára is érthető legyen, miért meglepő az ország legnagyobb egyetemén való felbukkanása, bemutatunk egy átlagos számot (valós cikkcímek alapján):

 • Megint hazudott a Soros-egyetem
 • Orbán: Nevetséges a brüsszeli bürokraták beadványa
 • Nyomozás indul a Jobbik ellen
 • Tarlós: Sikeres a főváros
 • A KDNP azt követeli Gyurcsánytól, hogy tisztázza magát
 • Egészoldalas Nemzeti Konzultáció
 • Csalódás a Momentumban
 • Egyre több a pedagógus, a béremeléseknek hála
 • Berkes Gabriella jó anyósnak tartja magát + 5 oldal további bulvár
 • Horoszkóp
 • Egész oldalas “Magyarország erősödik” plakát

Cikkünk megjelenéséig nem sikerült kideríteni, hogy milyen szerződésben áll az ELTE a Lokállal, vagy ki engedélyezte, hogy a napilap önálló helyet kapjon az egyetem épületeiben, ugyanis az ELTE nem válaszolt az e-mailben, hetekkel ezelőtt feltett kérdésünkre.

Frissítés: a cikk korábbi verziójában úgy írtuk, hogy a Gazdasági Versenyhivatal is szerződéses kapcsolatban áll a Lokállal. A GVH valóban megjelent a Lokálban, jelzése alapján azonban ez egy 2015-ös korrupciós felvilágosító kampány hirdetéseit jelentette, amelyekre egy médiaügynökségen keresztül, közvetve szerződtek csupán. 

Őri Ádám

illusztráció: Deák Dorottya

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Péter István

  És mi a gond? Az egyetemen már tudnak olvasni.

  • Bross ura

   már itt is megjelentél unalmadban, takonypóc? :-)

  • László Kovács

   Az a gond, hogy nem tudod mi a gond fingfejű!

  • BoliKa

   Ja, a sorok között is…

  • emhem

   lol, és még lájkoltad is ezt a kommentedet 😀

 • István Pálmai

  Olvasni talán az egyetemre felvettek fele már rendesen tud mire az egyetemi felvételire kerül a sor, de a szövegértésükkel az elemi óta gondok vannak! Ráadásul azt is meg kellene tanítani nekik, hogy melyik szöveget értsék meg ebben a rohanó, felgyorsult világban és a hazugságokkal teli szövegek megértésére ne fordítsanak időt és energiát, még a rezsi csökkentett energiájukból sem! Persze fiatalon mi sem voltunk sokkal jobban tapasztaltabbak, a kapitalizmusból csak a zenéjüket és a coca kólájukat ismertük, a szocializmusban éltünk, de amikor a valóságban azt építhettük volna, azt már nem hagyták! Aztán jött a gengszterváltás,megismertük a kapitalizmust, mindenünket lerombolták ami kicsiket jobbítani is tudtunk, amii jót, hasznosat tanultunk és csináltunk, azt egy pillanat alatt megsemmisítették! Mire megértettük békés és lassú felfogásunkkal az új világunk helyzetét, addigra ezer oldalról zsarolható , fenyegethető és teljesen kiszolgáltatott szolgálói, végrehajtói lettünk a saját Államunk és magunk elpusztításunknak! Kevesen éltük csak túl a vértelen forradalmat és talán a legjobbjaink vesztek oda! Valahogy meg kéne értetni a fiatalokkal a valóságot, hogy miden látszólagos segítség ellenére csak magukra számíthatnak és csak akkor lehetnek erősek, ha egységben maradnak, együtt, és nem tudják a soraikat szétcibálni, mert maguknak csak akkor tehetnek jót és senki más nem fog nekik jót tenni! Generációk pusztultak ki a közben, hogy mindig valakik jót, jobbat, a legjobbat, a legeslegjobbat ígértek nekik és …. évszázadok óta az igazi szabadság csak hazugság maradt!

 • Béla Toller

  Nem, nem tudnak olvasni a sorok között. Miért is tudnának, hiszen a felnőttek nagy része szintén nem tud ! Egyetemista korom óta kérdés, hogy az egyetemista féligpolgárnak magának kell-e gondokodnia a felsőoktatás demokratizmusáről, színvonaláról, védettségéről, autonómiájáról, nyitottságáról – vagy elvárhatja mindezt az aktuális politikai környezettől ? Végtére is, ha mindezt maga is meg tudná valósítani, mit csinálnának a többiek, megsimogatnák a buksiját ?

 • Pingback: Propagandalappal tömik tele az ELTE-t – Asa blog

 • Vidéki

  Orwell Állatfarmjának állatai is úgy gondolkoztak, mint Őri Ádám.

  Egyik alaptörvényük így hangzott:

  “Négy láb jó, két láb rossz”.

  Őri Ádám szerint a Metropol jó, a Lokál rossz!

 • agador

  Nem véletlenül neveztek ki kancellár/komisszárokat az egyetemek élére. Tulajdonképpen kellene egy egyetemi pártbizottság, párttitkár már úgyis van.