Egyéb

2017 a CEU-ról és a szélsőjobbról szólt az Átlátszó Oktatásnál

Az Átlátszó Oktatás 2017-es évére visszanézve láthatjuk, hogy megint számtalan témába belenyúltunk. A plágiumok felderítésétől a szexuális visszaélések jelentéséig, a hökös kifizetésektől a hökök megvédéséig lefedtük a felsőoktatás jelentős részét cikkeinkkel. Nézzük hát a legfontosabb dolgokat.

2017: 73 cikk, 577 új Facebook-like, gyakornoki program

 

Soma-díjas lett az Átlátszó Oktatás egyik alapítója. A Gőbölyös Soma-díjat fiatal, tényfeltárással foglalkozó újságírók kapják. Hava Nikita Dezső Andrással és Panyi Szabolccsal megosztva a Kertész Balázsról készült cikkükért kapta meg az elismerést.

 

Elindult a HÖKmonitor, mely ismereteink szerint is a világon elsőként gyűjti össze az egyetemek hökös tisztségviselőinek nyújtott közéleti kifizetéseket, melyek törvény szerint nyilvánosak. A kezdeményezés célja, hogy ne csupán formailag legyenek nyilvánosak ezek a kifizetések. Ha egy egyszerű magánszemély tájékozódni akart ezekről az összegekről, sokszor adatigénylést kellett benyújtania, vagy korábbi igényléseket böngésznie. A HÖKmonitor egységesen tárolja azonban ezeket, kereshető, szűrhető formában. Kevesen hitték volna, de a nemtelen politikai támadásokra is felhasznált rendszerünk miatt ki kellett állnunk a hallgatói önkormányzatokért. Számos ponton lehet hibáztatni a rendszert és annak működtetőit, de az Origo propagandacikke túlment egy határon.

 

A Debreceni Egyetemnek nem tetszett a HÖKmonitor, ezért felnyomtak minket az Adatvédelmi Hatóságnál, de a Hatóság a mi javunkra döntött, és másodfokon is elveszítettek ellenünk egy pert.

 

A tavasszal csúcsára hágott CEU-tüntetéssorozaton végig ott voltunk, és tudósítottunk. A Parlament előtti tüntetésről Facebook Live-videót készítettünk, a nyolcvanezres vonulásról pedig videóriportot. Lerántottuk a leplet Kósa Lajosról is, aki a leghangosabban mondta a legnagyobb butaságokat az ügyben, miközben nincs túl sok kapcsolata a felsőoktatással és a nemzetközi kutatói világgal.

 

Számos alkalommal tudósítottunk szélsőjobboldali rendezvényekről. Márciusban részletekbe menő helyszíni tudósítást közöltünk egy fasiszta konferenciáról, amit az azóta kitiltott Nick Griffin és James Dowson használtak hálózatépítésre. Alig fújtuk ki magunkat, érkezett a hír: kormánytámogatással szerveznek nagyon súlyos arcok konferenciát Budapesten családbarát álca mögé bújva. Barátaink jóvoltából a sajtó számára nem nyilvános részeit is végigültük a konferenciának egy VIP-jeggyel, ahol oldalunk szerkesztője konzervatív családos apaként kiadva magát férkőzött az évente hatvan milliárd forintot megmozgató nemzetközi hálózat potentátjainak közelébe. Az eseményből két cikkünk is született.

 

VIP-vendégként ültük végig a családpárti konferenciát és végtelenül elszomorodtunk I.

VIP-vendégként ültük végig a családpárti konferenciát és végtelenül elszomorodtunk II.

 

Idén sem hagytuk nyugodtan hátradőlni azokat, akik plágiummal szereztek maguknak elismerést. A Corvinus dékánja által szerkesztett tankönyvben fedeztük fel, hogy saját neve alatt jelentetett meg egy más által írt szöveget. Az egyetem szerint azonban nincs etikai vétség, hiszen az eset megtörténtekor nem is volt etikai szabályzatuk. Tavaly is komolyat léptünk előre ebben a témában, Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy haknizta tele az országot az Indexes cikkekből és egy munkatársa amúgy igen színvonalas könyvéből összeollózott munkájával. Isaszegi mind a doktoriját, mind a könyvét így hozta össze, a Debreceni Egyetem szerint azonban nincs itt semmi látnivaló, ugyanis önmagában az, hogy a szövegtörzs bő felét szó szerint emelte át, nem jelent automatikusan problémát náluk. Az Átlátszó Oktatáson a közeljövőben is meg fognak jelenni hasonló témájú cikkek.

 

A szexuális visszaélések feltárásában is részt vettünk, az ELTE egyik hökösét figyelmeztették egy eljárás végén – mi pedig megírtuk ezt.

 

Végezetül pedig tettünk róla, hogy ne lehessen a tudományegyetemeken propagandát terjeszteni. Miután megírtuk, hogy a Lokál című újságot külön stócokban helyezik el az ELTE több kampuszán, az újságok eltűntek.

 

 

Megosztás