Egyéb

Példaértékű módon kaptunk adatot az ELTE részéről

Nyáron közérdekű adatigényléssel fordultunk az ELTE felé, hogy a Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat (KOLHÖK) tisztviselőinek közéletiösztöndíj-kifizetéseit hozza nyilvánosságra. Az egyetem példaértékű módon szolgáltatott számunkra adatot.

Az adatigénylésben a KOLHÖK tisztségviselőinek kifizetéseire voltunk kíváncsiak. Az ELTE a törvényi határidőn belül, külön kérés nélkül küldte meg az adatokat, egy letisztult, áttekinthető táblázatban. Köszönet jár ezért az ELTE számára, ugyanis manapság számos felsőoktatási intézmény hónapokig húzza a folyamatot, eszement költségigényeket támasztva, vagy peres útra kényszerítve az ügyet.

A Műszaki Egyetem például közel 300.000 forintot kért olyan adatokért, amelyet más, nagyobb intézmények sokszor napok alatt kiadnak. Mindezt úgy, hogy a BME összegyetemi HÖK-elnöke pár éve még ekkora fizetséget kapott a pozíciójáért havonta – adómentes ösztöndíjként, természetesen.

Az ELTE által szolgáltatott adatokból látszik, hogy a KOLHÖK elnöksége fejnehéz módon kap pénzt. Az elnökség legtöbb tagja havi 30.000 forint körüli összegeket kap, míg elnökként 72-80.000 forint ütheti a markát valakinek. Ez nem kirívó összeg az itthoni viszonyok között (sőt a fentebbi BME-s példa mellett eltörpül), az már más kérdés, hogy a kora huszonéves diákok kapnak túl sok pénzt ezért az erősen részidős munkáért, vagy a teljes állásban dolgozók kapnak keveset piaci körülmények között.

Megosztás