Közpénzből iPhone-t, de csak aranyszínűt!

SZTE_iphone

Te vettél már közpénzből arany iPhone-t? Nem? Akkor megmutatjuk, hogy hogyan csinálják a nagyok! Az Átlátszó Oktatás olvasója hívta fel a figyelmünket a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egy tavalyi közbeszerzésére.

 

 

Ugyan már több mint egy éves a pályázati kiírás, de ez nem veszi el az ügy élét. A Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága 2017 januárjában indított egy közbeszerzést,

1 db iPhone 6S Gold 64GB-os, kártyafüggetlen mobiltelefonra.

Persze semmi különös nincsen abban, hogy valakinek szolgálati telefonra van szüksége, de miért pont a piac egyik leginkább túlárazott modelljére? Ráadásul, ha esetleg a pályázóknak nem derült volna ki elsőre a közbeszerzés tárgyából, a felhívás következő sora nyomatékosítja:

Kérjük, hogy csak a kiírásban meghatározott arany színű készülékre szíveskedjen ajánlatot tenni, mert ettől eltérő színű termékre benyújtott ajánlatot nem fogadunk el!

Az Egyetem sajtóirodájának állítása szerint a szín és az ár között nincsen semmiféle kapcsolat, valahol mégis fennáll egy olcsóbb ajánlat lehetősége, csak éppen az a telefon mondjuk fekete és nem aranyszínű.

 

SZTE_iphone_kozbesz

 

Aggodalomra semmi ok, valaki hozzájuthatott az arany iPhone-jához a Szegedi Egyetemen: az Astrum 2000 Kft. ajánlata nyerte a közbeszerzést 158 900 Ft + ÁFA áron. A készülék így majdnem fillérre pontosan annyiba került az adófizetőknek, mint a 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet alapján meghatározott kisértékű tárgyi eszközök beszerzésére vonatkozó kétszázezres határ.

Kíváncsiságból megkerestük az Egyetemet, azt szerettük volna megtudni, hogy

1) kinek a számára és milyen céllal vásárolták a készüléket,

2) amennyiben szolgálati célt szolgál a készülék, miért pont ezt a magas árkategóriájú modellt választották, illetve

3) miért ragaszkodtak az arany színhez?

A válasz annyira gúnyosra sikerült, hogy a teljesség hiánya nélkül be is másoljuk:

1) Egyetemi felsővezető számára vásároltuk, munkája ellátásához.

2) Feladatai ellátásához szükség van azokra a funkciókra, amelyeket csak egy ilyen kategóriájú készülék nyújt.

3) A készülék színe nincs kihatással az árra.

Az ilyen jellegű válaszokkal csak annyi baj van, hogy még több kérdést szülnek. Szerkesztőségünk elképzelni sem tudta, milyen speciális funkciókra lehet szüksége egy hivatali dolgozónak, amire mondjuk egy olcsóbb, androidos készülék nem képes (Siri?!). Újabb kérdések és egy diszkrét, az infotörvény betartására emlékeztető e-mail után végül csak kiderült:

„A szín csupán a leendő felhasználó preferenciája volt, […] Ami viszont a funkcionalitást illeti, a felsővezető munkájának ellátásához szükség volt az iOS rendszerű kompatibilitáshoz.”

A telefont Prof. Dr. Nagy Katalin, nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes számára vásárolták, és feltehetően azért volt szükség a közel kétszázezres készülékre, hogy a rektorhelyettes más Apple készülékéhez lehessen csatlakoztatni (ami egyébként egy androidos vagy windows phone-os telefon esetében is lehetséges.)

Nem ez volt az egyetlen kényeztetés, amit az adófizetők az SZTE dolgozói számára nyújtottak, ugyanis egy hónappal az arany iPhone előtt meghirdettek egy másik közbeszerzést is, amelynek keretében 393 600 Ft + ÁFA áron vásároltak egy MacBook Pro laptopot Kasik László egyetemi adjunktus részére. Erre azért volt szükség, mert

„hároméves kutatás során olyan elemzőprogramokat használ és olyan bizalmas adatokkal dolgozik, mely programokat és az adatok védelmet – költséghatékonyan és a legoptimálisabb módon – ez a számítógép biztosít.”

Ugyan ezek az eszközök az egyetem dolgozóit szolgálják, de érdemes elgondolkodni azon, amit az SZTE egyik hallgatója nyilatkozott az Átlátszó Oktatásnak:

„Nekem a PhD 4 éve alatt nem volt egyetemről kapott számítógépem, és a mostani hallgatóknak sincs. A vegyszergőzös laborba is a a saját laptopjaikat hordják.”

 

Katona Fruzsina

 

 

tetszett_a_cikk3

 

 • ParajosGoethe

  Ezt nem értem. Az egyetemi autonómiának oda, az oktatási rendszer haldoklik, elképesztő mennyiségű pénz hiányzik a rendszerből, erre ez? Most komolyan egy két évvel ezelőtti iphone egy egyetemi felsővezetőnek az gáz??? Könyörgöm, ne már. Miért ne választhatna színt? Kiket fogunk találni vezetőnek ha ez probléma? Könyörgöm legyetek már kontextusban. Ezzel a közbeszerzéssel pont semmi baj sincs.

  • Hangulatjelentő Mszmp

   Parajos kedves, információit honnan veszi? Ugyanis h.lyeségeket mond!!!!

   • ParajosGoethe

    Ez az érv? Valami konkrétum, vagy bármi?

  • Kató Tóth-Pintér

   Igen, gáz. Egy bruttô 50 ezres telefon is bőven megfelelt volna. Egyébkėnt a színtől is függ az ár.

   • ParajosGoethe

    Miért ne lehetne egy felsővezetőnek, aki nemzetközi szinten képviseli az intézményt egy iphoneja. Könyörgöm, koncentráljunk már a lényegre. Az oktatással nem ez a probléma, sőt ez a felvetés egyenesen ciki, és ezzel simán komolytalanná teszi az átlátszó komoly cikkeit!

    • Marcusek

     Mert erre bassza el a pénzt az egyetem, ahelyett hogy az oktatás színvonalán javítana. 200000Ft ment el a 2 éves telefonra. Ennyiért egy rendes mai telefont is kaphatott volna, ha nem ragaszkodik a sznobizmushoz. Itt konkrétan a márkáért fizetett ki egy rakás pénzt az egyetem.Ha annyira kell neki egy ilyen telefon, van fizetése, vegyen egyet a saját pénzéből.

     • ParajosGoethe

      Atyaég. Az oktatásból milliárdok hiányoznak, az egész rendszer beteg, központosított és átpolitizált stb.stb. Ezer sebből vérzik. Egy szabályos közbeszerzésen egy piaci áron vásárolt telefon egy vezetőnek egyszerűen nem egy ügy. Egy felsővezetőnek pedig minden szektorban egyéb juttatások is járnak, különben csak azok maradnak az egyetemek környékén, akik sehol máshol nem kellenek. Ez nem a telefonról szól, és nem a 200 000 forintról. Mit nem lehet ezen érteni? Sznobizmus egy kettővel ezelőtti iphone? Könyörgöm, nézz már körül a világban! Egy szimpla külvárosi iskolába járó középiskolában ezzel járnak a gyerekek, de egy nemzetközi szinten egy hazai egyetemet képviselő vezető vegyen a saját pénzéből? Legyen már arányérzékünk, könyörgöm. Egy egyetemi tanár fizetése minimális. Az egyetemi vezetők fizetése sokkal nagyobb, de nemzetközi szinten egyszerűen nevetséges, sőt a hazai profitorientált szektorhoz képest is harmada, negyede.
      Én értem hogy a milliárdos lopásokat az emberek nem értik, de ennél demagógabb, szánalmasabb dolgot régen olvastam. Rendszeresen pénzzel támogatom az átlátszót, mert fontos a munkájuk. De egy szabályos közbeszerzésen nem kell lovagolni, mert kontraproduktív. Azt mutatja inkább hogy aki ezt írta, nem érti a rendszert, fogalma sincs a szervezeti működésről,és a kontextus hiányában csak pont azt a gyűlöletet fokozza amiben fuldoklik az ország évtizedek óta.
      Maradjunk annyiban hogy egy szabályos közbeszerzésen, egy vezetőnek 158 HUF os telefon egy nagy hazai egyetemnél nem gáz, de az erről való polémia foglalja a helyet és gumicsont az igazán fontos kérdések helyett!

 • György Csillag

  a keményen dolgozó kisemberek pénzéből semmi sem drága!

 • Pingback: A szegedi egyetem rektorhelyettese mindenáron arany színű iPhone-t akart közpénzből – Startlap Kiemelt Hírek

 • Zoltán Nagy

  Na felvetetem magam rektornak és kiíratom a pályázatot 1db Porsche 911 Carrera S típusú személygépkocsi beszerzésére, fekete színben. A szoros időbeosztásom miatt csak egy ilyen típusú gépkocsi tudja biztosítani a legrövidebb idejű a-ból b-be való eljutásomat. 😁😁😁😁😁

  • Rátkai Richard

   Fekete Porsche 911 Carrera gépkocsikat forgalmazunk. Azonnal felvetük a kapcsolatott több egyetemel, hogy elősegítsük a karierét. Biztosithatjuk funkcionalitását illetöen meg fog felelni a gépjármű a preferenciáknak!

  • ParajosGoethe

   Mert egy két évvel ezelőtti telefon egy vezetőnek az tényleg ugyanaz mint egy porsche…

   • Feri

    Felesleges mind2, ha nem értenéd a párhuzamot…

    • ParajosGoethe

     Én értem, te nem érted. Miért lenne felesleges? Szerinted kik maradnak egyetemi vezetők, amikor a profitorientált szektorban 4x fizetést, juttatásokat, autót, és normális körülményeket kapnak? Felesleges egy vezetőnek egy telefon? Te hol élsz?

 • Pingback: Arany iPhone-t vett a szegedi egyetem - Hamar jó lesz...

 • Pingback: Arany iPhone-t vett a szegedi egyetem | hamishirek.hu

 • ۤۤۤ

  – „Közpénzből iPhone-t, de csak aranyszínűt!”
  – „Te vettél már közpénzből arany iPhone-t?”

  Akkor most aranyszínű vagy arany? (Csúsztatás, hergelés lvl. végtelen.)

  – „Szerkesztőségünk elképzelni sem tudta, milyen speciális funkciókra lehet szüksége egy hivatali dolgozónak, amire mondjuk egy olcsóbb, androidos készülék nem képes (Siri?!).”

  Vagy miért nem inkább lélegeztetőgépet mi? Pfff…
  Az iPhone speciális funkciója, hogy működik, rendesen, megbízhatóan, nem úgy az olcsó androidos hulladékok, mert azok hulladékok.

  – „(…) azért volt szükség a közel kétszázezres készülékre, hogy a rektorhelyettes más Apple készülékéhez lehessen csatlakoztatni (ami egyébként egy androidos vagy windows phone-os telefon esetében is lehetséges.)”

  Ami egyébként egy androidos vagy windows phone-os telefon esetében is lehetséges??? Ahhhahahaaa, hát ez a „szerkesztőség” tech cikkeket inkább ne írjon!

  • Marcusek

   Aranyszínű, amit hivatalosan Gold-nak (arany-nak hívnak). A nevet az Apple adta, de látom a cikkíró a hibás ezért is…
   Rendesen működik? Úgy-érted gyárilag lassul, lefagy a hidegben, és az androidon ingyenesen elérhető programok is fizetősek?
   Igen, lehetséges. Mindössze egy USB kábel kell de használhatsz Wifi-t vagy bluetooth-ot is.

   • ۤۤۤ

    „Aranyszínű, amit hivatalosan Gold-nak (arany-nak hívnak). A nevet az Apple adta, de látom a cikkíró a hibás ezért is…”
    😀 Nem kell maszatolni! A magyar nyelvben az aranyszínű és az arany nem ugyanazt jelenti, ha ezt vkinek magyarázni kell, már régen rossz. A Space Grey iPhone meg űrszürke, mi? És még csak nem is színű, csak siman űrszürke…XD

    „Rendesen működik? Úgy-érted gyárilag lassul, lefagy a hidegben, és az androidon ingyenesen elérhető programok is fizetősek?”
    Tipikus android-user bullshit. Nyilván az óccó androidos mobilok pont azt tudják, mint az iPhone, ja. Sőt, még jobbak is, mert óccóbb, mint az iPhone.

    „Igen, lehetséges. Mindössze egy USB kábel kell de használhatsz Wifi-t vagy bluetooth-ot is.”
    A Windows Phone-t pont most nyírja ki a Windows, app támogatás évek óta halott, de te vagy a cikkíró nyugodtan vegyetek Windows Phone-t!
    Aztán ha van időd, kérlek írd le, hogy iOS jegyzeteket miként tudom megnézni androidon, a naptárat, eseményeket miként tudom megnézni androidon, és nem utolsó sorban, az apple ID fiókomat, az AppStore-t miként tudom használni androidon!

    • Marcusek

     – Angolban sem, mégis így hívják. Hiába magyarázod, attól ez még így van.
     -Így van, pont azt tudják mint az Iphone, csak olcsóbban, ugyanis nem kell kifizetned a márkajelet. A hardver tulajdonságai ugyanis nem változnak meg attól, hogy az Apple építi bele a telefonjába és nem mondjuk a HomTom.
     -Csatlakoztatásról volt szó, nem arról, hogy a saját formátumát meg tudja nyitni, de ha már felhoztad, segítek, van egy olyan szoftver, hogy iTunes. Ezt windowsos gépre is fel lehet rakni. Ha androidon szeretnéd olvasni, nincs más dolgot mint feltölteni iCloud-ra, az androidos eszközre telepíteni egy Notepad-et, azt csatlakoztatni az iCloud-hoz és máris tudod olvasni az iOS-en készítet jegyzeteidet. Nem kell hozzá rootolni az égegyadta világon semmit.
     naptár: nincs kedvem leírni, de tessék itt egy tutorial: https://www.androidauthority.com/how-to-transfer-sync-calendar-iphone-android-340386/
     Azt viszont nem értem, hogy miért akarná bárki is az iOS appstore-ját használni androidon, ha van sajátja, ráadásul több program érhető el. Ugyan akkor, pl ha te az Apple Music-ot szereted, és pl ott van előfizetésed, azt ugyan úgy letöltheted és használhatod (Apple ID-val): https://play.google.com/store/apps/details?id=com.apple.android.music
     Volt androidos telod? Oké, és hányszor próbálkoztál meg ezekkel?
     Nekem most Androidos telóm van + egy céges Win-es. De az androidos előtt iPhone volt, és érdekes módon mindent át tudtam menteni róla Androidra amikor lecseréltem. Sőt, az Androidról való iPhone-ra állás is simán ment. Lehet azért, mert én tudom használni a google-t is.

 • Shinjuku

  Nem tetszik hogy az átlátszó is lassan átveszi a kormánypropaganda stílusát. Minek ott is botrányt kiáltani, ahol semmi gond nincs. Nálunk a tanszéken nagyrészt PC-k vannak, de van olyan munkafolyamat, ami Mac-et igényel az elérhető szoftverek miatt, ezért azok a kollegák, akik ilyesfajta kutatással foglalkoznak mind iMac-en dolgoznak. Mellesleg a Mac lehet hogy kétszerannyiba kerül, mint a PC, de ugyanazzal a géppel tíz évig magas szinten lehet dolgozni. Egy PC-t cserélgetni kell 4-5 évente mert annyira lelassulnak az uj szoftverek miatt. Ezzel a cikkel csak saját magát égeti le a cikkíró… az Index meg egyenesen aranyozott iPhone-ként említi… vissza kellene venni mielőtt a maradék bizalom is elszáll.

  • Feri

   10 évig. 😀 Azért ezeken az iOS-t védő hozzászólásokon jót mosolygok. :) Ugyanúgy, ha nem gyakrabban kell cserélgetni a Mac-et is mint egy PC-t, hisz a legrosszabb esetben is a PC-ben bővítesz valamit, míg a MAC kuka.

  • Marcusek

   10 évig? Hogyan? Közben megáll a fejlődés? Nem jönnek ki fejlettebb hardverek? Egy Mac-t hogyan bővítesz, fejlesztesz? Virtuális gépről halott már esetleg? Ha új a szoftver, és modernebb hardverek szükségesek a használatához, akkor Mac alatt miért is nem kellenek ezek az új hardverek? Mondjon már egy olyan feladatot, ami olyan speciális programot igényel, aminek nincs Win-es alternatívája. Én erre mint programozó nagyon kíváncsi lennék. Mert ha egy Mac magától fejlődik, újabb grafikus kártya, processzor kerül bele míg az asztalomon áll, akkor én is veszek egyet.

 • Shinjuku

  Egyébként megkérdezném a kedves SZTE hallgatót, hogy hallott-e valaha olyan egyetemről, ahol a PhD hallgatók bármit (nem saját számítógépet, hanem mondjuk egy uszodabérletet) ingyen kapnak az egyetemről. Nem érdemes a hallgatókat és az egyetemi oktatókat hasonlítgatni, nem csak Magyarországon, hanem sehol a világon…

  • Mate12345

   Igen. A PhD hallgatók megkapják a munkához szükséges eszközöket, mint pl. a laptopot. Ez nagyon furcsa számomra, hogy itt nem történt meg, de akkoris csalóka összevetni a kettőt.

  • Tóth János

   ELTEn kaptunk szobát(!), számítógépeket, nyomtatási keretet és tudományos adatbázis-hozzáférést. Volt könyvrendelési keretet és konferenciakiutazási támogatás is DIkre egyenként, szóval abból nem jutott mindenkinek, de volt. Ez a közelében sincs a nyugati standardeknek, de nem panaszkodtunk.

  • nem ertem, ezert megkerdezem

   egy PhD hallgatot illene egyetemi oktatokhoz hasonlitani, mint ahogy mashol is megtortenik ez a vilagban. Mi ennek az alapja? Peldaul, hogy a tanulmanyaik mellett ingyen oktatnak is es ugyanugy folytatnak kutatast is. Ha elmesz egy munkahelyre (mert ez az), akkor elvarod, hogy a munkakorulmenyek meg legyenek teremtve, nem?

 • stopli

  Te úristen nagy itt a sötétség kedves Fruzsina. Az iPhone színe és ára között nincs kapcsolat. Már miért kellene egy egyetemi vezetőnek butaphone vagy egy gagyi Androidos másolat, hogy azzal szenvedjen ha használni akarja? Jó lenne tudni hogy a közpénzt költő alkalmazottak szenvednek igaz, erről van szó? Vagy hogy önnek sose lesz iPhone-ja mert tehetségéből ilyen cikkekre telik csak? Szerezzen rendes munkát

  • Feri

   Megint egy okos. 😀

   Minek egy túlárazott iPhone, ami semmivel nem tud többet mint egy hasonló kategóriás Android, ráadásul a következő telefonverziónál még be is lassítják? De még ha logikusan Androidot is venne: milyen funkcióját használja ki egy ilyen kategóriás telefonnak, ami nélkülözhetetlen a munkájához?

   • Marcusek

    Arról nem is beszélve, hogy sok szoftver ingyenesen elérhető androidra, míg pontosan ugyan ez a szoftver iOS-re gyakran fizetős.

   • stopli

    Na persze, következő botrány: 10 éves Mercedes-t vásárolt a rektor. 8 éves BMW-t a helyettese. Miért nem jó nekik a magyar Suzuki? Vagy legalább az Opel? A célnak megfelel az is elvisz A-bol B-be

  • Imre Balog

   Ha mégis, fizesse ki a különbözetet a professzor asszony. Akkor biztosan nem lesz különbség. Miért kell Frizsinát külföldre küldeni? Vagy ez csak gusztustalan beszólás?

  • Droland Dara Roland

   Vegulis igazad van. Csak a 200.000res iphone letezik a piacon meg a 18000res lenovo xd

  • Marcusek

   Nincs? Akkor miért van az, hogy sok helyen a Gold verzió egy 10-esel drágább?

 • abulafia

  Épeszű felnőtt ember nem ragaszkodik egy hétköznapi használati tárgy színéhez… Különösen nem aranyszínűhöz.

 • Mate12345

  Ezzel a cikkel azért nekem vannak problémáim.
  1) Egyrészt egy 160.000Ft-os telefon azért nem olyan elképzelhetetlen luxus az egyik legnagyobb hazai egyetem dékánhelyettesének. Hadd használjon már olyan telefont, amilyen neki a legkényelmesebb. Ilyen rangban versenyszférában adnak ennél jobb cuccokat is.
  2) Ezt a telefont évekig használja majd. Ha aranyszínűt szeretne, kapjon aranyszínűt. Mennyi lehet az árkülönbség?
  3) Nem ismerem az ide vonatkozó jogszabályt, de a telefon ára ÁFA nélkül messze van a 200.000-től, ÁFÁ-val meg pont átlépi. Bármelyik árra is vonatkozik, ha csalni akartak, bénán csinálták…
  4) Az, hogy a PhD-seknek szükségük lenne laptopra és nem kapnak, másik téma. (Bár én inkább azt tapasztaltam, hogy a csigalassú közbeszerzések miatt akár egy év is eltelhet, mire laptopot vagy egy jobb gépet kapnak.)
  Ezzel az erővel a kórházak helyzetét is fel lehetne hozni.

 • Tóth János

  Legközelebb abból lesz cikk hogy két flakon Domestossal többet rendeltek a takarítóknak?! Ok arany színű cuccot szeretett volna, micsoda igények; 200ezres iphone egy CAOnak jesszusom. Nem, használjon olcsóbbat (mennyivel? mert arról is lehet írni hogy mafasznak vesznek neki 90ezres Huaveit egy 10-20ezres Lumia helyett), az adjunktus meg hackeljen iOS-t PCre (ami illegális, EULA megvan?)

 • nem ertem, ezert megkerdezem

  Kivancsi lennek, hogy mennyi ido alatt kaptak meg ezeket?
  Ezt egy olyan esettel erdemes parhuzamba allitani, ahol palyazaton megszerzett penzbol (vagyis az egyetemnek jut belole rezsi) felev alatt sem tudnak megvenni/beszerezni ennel olcsobb, konkret arajanlattal, konfiguracioval rendelkezo szamitogepeket. Es ennek okakent az eljarasok, jogszabalyok bonyolultsagat jeloli meg az illetekes egyetemi szerv illetve a megrendelo es az arut konkretan elado partner kozott van minimum 3 kozvetito: egy kari referens, legalabb egy egyetemi informatikai referens es most mar egy kulso ceg is be van vonva. Tehat minimum felev, hogy egy piacon konkretan letezo, hetkoznapi termeket be lehessen szerezni.?! Es ez nem egyedi eset, ez mar 2-3 eve igy van

 • Pingback: From the public, iPhone, but only gold! – TECH2