A tanulmányi ösztöndíj terhére emeli saját fizetését az orvostanhallgatók hallgatói önkormányzata

Kép: zoom.hu
Kép: zoom.hu

A Semmelweis Egyetem (SE) eddig sem a magas tanulmányi ösztöndíjairól volt híres, most viszont úgy tűnik, még tovább csökkentik a tanulmányi ösztöndíjakat azért, hogy a hökösök saját, közéleti ösztöndíjként utalt fizetésüket emelhessék.

 

 

Tavaly a HÖKmonitoron mutattuk be nektek, hogy mennyi pénzt keresnek a hökösök. Köztudott, hogy közéleti ösztöndíjként kapnak kifizetéseket az egyetemtől. Ezen a linken láthatjátok például a SE hököseinek kifizetéseit, ahol van olyan hökös, aki 2011. december 9. és 2014. december 9. között havi 29.800 és 156.130 forint között összegeket kapott, ami átlagosan havi 55.241 forint. Ezzel szemben a tanulmányi ösztöndíjak legmagasabb összege is a 29.800 forintnak csak töredéke.

A HÖK-öt ez nemhogy nem zavarja, még csökkentenek az összegen. Dr. Hunyady Lászlónak, az SE dékánjának a hallgatókhoz címzett leveléből kiderült, hogy a HÖK Részönkormányzati Elnöksége 2/2018. (III. 02.) határozatában azt javasolta, hogy

a 2017/2018-as tanév II. félévére a közéleti ösztöndíj összegét a tanulmányi ösztöndíj terhére emeljék meg.

Ezt maga a dékán is problémásnak találja, mégpedig azért, mert a HÖK-tisztségviselők ösztöndíjait a munkavállalói alapbérhez igazítják, ez pedig azt jelenti, hogy évről évre azzal együtt növekedni fog, és ezt a növekedést is a hallgatói ösztöndíjakból fogják levonni – legalábbis más forrást nem lát erre.

Az is aggályos, hogy a tanulmányi ösztöndíjat egy HÖK-elnökségi határozat ilyen mértékben módosíthatja, főleg arra tekintettel, hogy már javában zajlik a levélben említett II. félév, amiben már alkalmaznák is a meghozott döntést,

a hallgatók márciusra már csökkentett ösztöndíjat kaptak.

Mivel az SE dékánja a döntésről szóló tájékoztatást csak 4 nappal a kiutalások előtt kapta meg, egyeztetni nem tudott a HÖK-kel, de levelében arra kérte őket, hogy gondolják át a döntésüket.

Tóth Mónika

 

tetszett_a_cikk3

 


Emailben felkerestük az SE HÖK-öt és a Dékáni Hivatalt, a cikket frissítjük, amint választ kapunk.

 

 • mxyzptlk

  Ez jogilag nem okés. Az 51/2007 kormány rendelet nem engedi. Mindkét ösztöndíj teljesítmény alapú, eddig nincs gond, de közéleti az isztk kereten van a tanulmányi meg a tanulmányin. Ilyen keret módosításra a szenátusnak kell, hogy legyen egyedül joga… Szóval valami infó itt biztosan fals. Kérdés a se áok höke vagy dékánja nem tudja miről beszél…btw tudtommal a dékánoknak veto joga van a kifizetésekné, bár lehet ez már egyetem specifikus hkr móka.

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Juj!

 • Pingback: A hökösök miatt lesz alacsonyabb az ösztöndíj az Orvosi Egyetemen - StartHírek.hu

 • Pingback: A hökösök miatt lesz alacsonyabb az ösztöndíj az Orvosi Egyetemen | hamishirek.hu

 • http://pool.taccs.hu/ szederbokor

  Egyébként ha már a HÖK működését taglaljuk, igazán beszélhetnénk az ösztöndíjak összegéről úgy általában is.

  Én műegyetemi mesterképzésen vagyok, 6,3-as átlagra (45 kredit 4,2 átlaggal) kapok 22 800 forintot tanulmányiból, szocom nincs. Oké, a koli csak 12000, de ebből havonta futná még egy havibérletre, meg heti 2500 forint kajálásra és ennyi, vége.

  Mindeközben a kari HK-elnök (még csak nem is az egyetemi) két hét alatt hazavitt 287.100 forintot, 3000ft/óra feletti órabérrel.
  https://kht.vpk.bme.hu/wp-content/uploads/2017/11/Besz%C3%A1mol%C3%B3_20171014_20171101_KK.pdf

  És akkor még a kari HK gazdálkodása nem is számít kirívónak, az átlagnál kevesebb az, hogy csak 2%-ot költünk kari HK-ra.

 • Paydogs

  A HÖK politikusképző. Már az én időmben is az volt.

 • Balu

  Hmmm. Lehet, hogy a dékán úr így kíván “bosszút” állni a Hök elnökségén, mert szerinte nem szavaztak rá a rektorválasztásnál az ősszel??? Vagy csak véletlen, hogy pont most lettek erkölcsi aggályai? Eddig nem zavarták az ilyen dolgok.

 • Mongol Janos

  ….no….megy ez…

 • szofter

  Botrány. Egy másik egyetem kari HÖK-tagjaként felháborítónak tartom, hogy egy HÖK, amelynek minden vonatkozó szabály szerint a hallgatók érdekeinek védelme a feladata, a tűzhöz kevésbé közel álló hallgatók ösztöndíjából csipegetve tömi a saját zsebét.

  • transformer

   Teljesen egyetértek ezzel a kritikával. És attól függetlenül, hogy “a dékán úr így kíván-e “bosszút” állni a Hök elnökségén”, az adott kérdésben neki is igaza van.
   A BME után újabb adalék arra, hogy valami nagyon nincs rendjén a HÖK tájékán. Ráadásul, ha a HÖK afféle politikusképző, akkor szép kis politikus-garnitúra alakulgat – mondhatjuk persze, hogy a már működő politikusokról veszik a példát.

 • Vidéki

  “When the Saints Go Marching In”

  Úgy masíroznak a tökös Hökösök a közéletben.

 • tz

  Fél évente vagy évente lehet szavazni a diákoknak illetve van ahol meg is szüntették simán (Pázmány? talán).