Egymásnak osztják a több százezres ösztöndíjakat a BME hökösei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán a Hallgatói Tanács (az itteni HÖK) elnöke volt, hogy nettó 3000 forintos órabérért dolgozott, ebben a hónapban közel 300.000 forintos ösztöndíjat kapott. A helyi hökösök a munkájuk értékelését – ami alapján a pénzt is kapják – az Elnöktől kapják meg, az Elnök pedig saját beosztottjaitól.

 

 

A BME nem először került oldalunk látóterébe, pereltük már őket azért, mert százezreket akartak kérni egy máskülönben teljesen ingyenes adatigénylésért. Tették ezt úgy, hogy közben az egyetemi HÖK-elnök közel háromszázezer forintos ösztöndíjat, vagyis adó- és járulékmentes fizetést kapott havonta.

Naivan reméltük, hogy ez kiugró érték csupán, de csalódnunk kellett. Az Építőmérnöki Kar Hallgatói Tanácsának elnöke, Kovács Klementina, augusztus közepétől körülbelül 580 óra munkáért 1.085.850 , vagyis bő egymillió forintot kapott. Ez órabérre átszámítva nettó 1871 forintot jelent. Ha ez a jövedelme rendszeres lenne, kényelmesen bekerült volna a felső jövedelmi tizedbe – tehát Magyarország jövedelemmel rendelkező lakosságának legalább 90%-nál többet keres fajlagosan.

Kovács Klementina igen sikeres őszt zárhatott maga mögött, ugyanis saját bevallása szerint október 13. és november 1. között 93,5 óra munkáért 287.100 forintot kapott, vagyis 3000 forint felett volt a nettó órabére.

 

kovács kl

 

Nem kérdés, hogy elvégzett munkáért fizetség jár, az viszont kétséges, hogy mely tevékenysége igényel Kovács részéről olyan szaktudást, ami indokolná, hogy közpénzből ennyi juttatásra legyen érdemes. A beszámolóit átnézve, a legtöbb tevékenysége egyeztetés, megbeszélés telefonon, emailen, személyesen, illetve iratkezelés, pályázatírás, és szervezés. És ne feledjük el, hogy hozzájárult az iroda tisztaságához is.

Szúrópróbaszerűen megnéztük néhány vezető hökös tisztségviselő beszámolóit, hogy ők milyen juttatásokat kaptak. Hasonló időtartam alatt Katona Rebeka oktatási bizottsági elnök órabére 1218 forint volt, Szanyi Dóra alelnök és szociális bizottsági vezető pedig hatvan percenként 1515 forintos jutalmat kapott. (Utóbbi érték is jelentős, 40 éve tanító pedagógusok keresnek ennyit.)

Kovács Klementina nem csak ebben az évben elnök, beszámolói szerint 2015 novembere óta végez elnöki feladatokat. A korábbi beszámolói szerint sosem volt huzamosabb ideig 1500 forint alatt az órabére.

A karon működő ösztöndíjkiosztási rendszer tartalmaz ellenőrzési mechanizmusokat, viszont az elmúlt évek hökös botrányai fényében el tudjuk képzelni, mennyire lehet hatékony fék az, hogy a kollegiális, sokszor baráti társaságokban az elnök véleményezi a tagok munkáját, a tagok pedig az elnökét. A szabályzatuk szerint az elnök munkáját negyedrészt az alelnök, negyedrészt a “mezei” tagok értékelik, ha pedig bizottsági munkát is végez, akkor azt a munkáját végső soron saját maga fogja kiértékelni.

Megkérdeztük Kovácsot, hogy mi indokolta az ilyen összegű kifizetéseket, különösképpen az október második felét érintő alkalommal, illetve  hogy pontosan milyen rendszerben működik a pontok kiosztása, mi ugyanis sem az adatokból, sem a szabályzatból nem tudtunk semmit kiokoskodni. Válaszával a cikket frissítjük. 

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Péter István

  Már régen meg kellett volna szüntetni mindenféle hök szélhámoskodást.

 • partosjani

  A HÖK a Fidelitasz bázisa. Persze hogy nem szól senki a jövendőbeli Fidesz vezetői utánpótlásának.

  • RA

   Mikor hova erdemes csapodni…. Most a Fideszhez, holnap lehet, h a Jobbikhoz… Kar ebbe belekeverni a politikat. Egyebkent altalanos politikuscsemete kepzo ez teny.

   • makosguba

    Jobb esetben politika kimarad, amúgy meg az öregemberek tolják a fideszt meg oráb urat. A fiatalok legalább tájékozódnak, ki mit kínál.

 • Vidéki

  A Hökösök olyanok, mint mikor a szentek masíroznak befele-fele.

 • Vidéki

  “A kollegiális, sokszor baráti társaságokban az elnök véleményezi a tagok munkáját, a tagok pedig az elnökét. A szabályzatuk szerint az elnök munkáját negyedrészt az alelnök, negyedrészt a “mezei” tagok értékelik, ha pedig bizottsági munkát is végez, akkor azt a munkáját végső soron saját maga fogja kiértékelni.”

  Pedig Lenin elvtárs megmondta: “A bizalom jó dolog, de az ellenőrzés még jobb”!

 • István Varga

  Ez aztán a meg-HÖK-kentő hir.

 • Kiss Endre

  Én lehet, hogy kutakodnék még a BME egyetemi hallgatói képviselet (EHK) beszámolói közt is.
  Jól fogtok szórakozni.

 • #Mutyi

  Jó az a nap ami 30 órából áll, én is élném 😀
  A többi HK háza táján is lehet érdekességeket találni. Mindenhol puszira osztják az ösztöndíjakat.

  Lásd a képen…
  https://uploads.disquscdn.com/images/2624ef22bf00ca49e3e2823a20b064e5f523a26d79c7cf3fab3aef664ff38515.png

 • Samic

  Remélem válaszol és a következő beszámolóba így már ezt is bele írhatja. :)

 • Kappasan

  Felvehetnétek az egyetemmel is a kapcsolatot, hátha még valami következménye vagy valamije lesz is a dolognak.

 • Bolygó

  Végre valaki írt erről…

 • Bolygó

  Csak, hogy szemezgessünk még a beszámolókból:
  Egy hétvégi kiruccanás megszervezése a HÖKnek:
  Persze valószínűleg ez a hétvége a kar hallgatóit szolgálta, hogy a keményen dolgozó HÖKösök kicsit lazítsanak és, amúgy is csekélyke összeg az a közel 40k egy főnek a bevásárló lista, étterem foglalás stb. elkészítéséért.
  Remélem a bevásárlás is “saját” pénzből került finanszírozásra.
  https://uploads.disquscdn.com/images/ef2feef2cfc252a7dfeacf2b81a3e4f0775b3ce2215f8ae608c0cf9680d88900.png https://uploads.disquscdn.com/images/d75884b8ea0d948e87f49b8837e65224d8ce22e86c02ceee8347aaa4dc0cc2fd.png

 • transformer

  Érdekes lenne tudni, hogy emellett a megfeszített hökkentés mellett milyen tanulmányi eredményeket érnek el. Az egyetemen ugyanis elsősorban tanulni kell(ene).

  • Matheusz86

   Nekem személy szerint 3,11 és 5,00 között volt a súlyozott tanulmányi átlagom. Marad idő a HÖK mellett is tanulni 😉 Egyébként egy szakirány helyett hármat csináltam meg. Volt-e olyan HÖK-ös, aki nem végezte el az egyetemet? Biztosan. De a HÖK és a tanulmány nem függ össze.

   • transformer

    A HÖK és a jó tanulmányi eredmény nyilván nem zárja ki egymást, itt az adott esetben szereplő káderekről van szó…
    Ha jól emlékszem, az elmúlt évek HÖK-botrányainak főszereplői sem a tanulmányokban jártak élen… – ez pedig magát a HÖK-öt, mint intézményt járatja le.
    Az ideális eset az lenne, ha a HÖK nem szerepelne a hírekben, mert az azt jelentené, hogy normálisan működik. Ha mégsem az a helyzet, akkor valami baj lehet a kiválasztás körül, hiszen a hallgatók saját választottjairól van szó.

    • Bolygó

     Valóban baj van a kiválasztással. Ugyanis a -már csak volt elnök asszony- kedves párja a Szavazási Bizottság elnöke.

  • Turi Béla

   Nem kell “meg-hökkenni” senkinek! Ők az ÁVO III/I-II.II-IV-V stb csipetcsapata, akik a “rózsadombi paktum” “orrvérzésig” haszonélvező csemetéi.

 • aser

  Vajon Kovács úrhölgy hogyan kötődik a diktátorhoz?

  • RA

   20 evvel is buzlott a HOK, kar ide keverni mar megint mast.. A skizofren paranoira vannak mar jo gyogyszerek. Ajanlom, egy volt baratnom egy ilyen intezmenyben orvos, szivesen megadom a munkahelyi elerhetoseget :)

 • Mary

  Építőmérnök karon komoly elvárások voltak Mechanikából, Matematikából és így tovább, vajon a Tartók méretezése is olyan jól megy a HÖKÖSÖKNEK? Alá mernek -e állni az általuk tervezett hídnak a próbaterheléskor?

  • makosguba

   Attól mert valaki HÖK-ös, szerinted nem ugyanazon a szakon tanul?

   • Bolygó

    de… könnyített tanrendben, ahol nem kell bejárni az órák nagyrészére

    • egy derp

     hát ezt meg honnan veszed? 😀 BME-n ilyen biztosan nincs.

     • Bolygó

      Nagy nehezen, de előástam:
      “BME Építőmérnöki Kar képzéseinek tanulmányi szabályozása
      4. A kedvezményes tanulmányi rend szabályozása az Építőmérnöki Karon
      Feltétel:
      f4) Közösségi tevékenység miatti kérés esetén a KHT tagok számára a KTB a KHT elnök javaslatára adhat k2, k3 vagy k4 típusú kedvezményt, mérlegelve a hallgató KHT-ban betöltött feladatait és tanulmányi eredményeit.
      A kedvezmények típusa:
      k2) A KTB felmenti a hallgatót az előadások látogatása alól.
      k3) A KTB felmenti a hallgatót az előadások és gyakorlatok látogatása alól.
      k4) A KTB felmenti a hallgatót az előadások és gyakorlatok látogatása alól, továbbá felmentést ad az esetleges házi feladatok, tervfeladatok, stb. esetleges rész-határidői alól. (Megjegyzés: a „gyakorlatok” kifejezésbe nem tartoznak bele a labor- és mérőgyakorlatok.)”

     • Matheusz86

      Nem a feladatok alól ad felmentést, hanem a határidők alól, vagy az órára járás alól. Ez kb. az elnököt érinti amúgy, sima KHT-s nem kap(ott) semmilyen kedvezményt. Amúgy ha elcsúszol a házi határidejével, akkor a következő házival is csúsznál, a félév zárása pedig fix. Ergó ha élsz a kedvezménnyel, tuti nem tudod befejezni a félévet. Az előadásokra / gyakorlatokra kb. az évfolyam harmada jár csak be. Ezt is érdemes lenne megnézni, hogy miért?

      Egyébként ez a könnyítés arra vonatkozik, hogy ha valaki éppen egy programot koordinál, pl. Szakmai hét, akkor ezen az egy héten ne kelljen a katalógus miatt bemennie előadásra. Ilyenkor (régebben) még a hallgatók is megtehették, hogy egy Szakmai hetes előadással kiváltották a sima előadást.

     • egy derp

      Vagyis semmivel sem kell kevesebbet teljesítened a számonkéréseken, csak esetleg más határidő vonatkoznak rád. Nem mellesleg ezt a KTB-n kell elfogadtatni, aminek nagy része oktató.

      Egyébként ez milyen szabályozás? A Kari Tanulmányi Bizottság (KTB) működése ugyan kari hatáskör, szóval jól el lehet dugni és nem is általános az egyetemen belül, de pl. VIK-en sosem volt ilyen, hogy HK-s kedvezményes tanulmányi renddel tanult.

      Félreértés ne essék, nem védeni akarok senkit, biztosan vannak visszaélések, de ahelyett, hogy átesnénk a ló túloldalára, talán át kéne tudni látni a helyzetet és mérlegelni, nem csak fújni mindenkire, általánosítani, stb.

 • Sqrt

  Bár felháborítóan magasnak tartom a fenti összegeket, itt is rá kell kérdeznem.
  Kapjon annyit akkor mint egy pénztáros? Az reálisabb? Semmi értelme ennek így.

  Viszont végre konkrét emberek, konkrét problémák! Csak így tovább!
  Több tényfeltárást, kevesebb demagógiát 😀

  • http://pool.taccs.hu/ szederbokor

   kapjon annyit, mint egy frissdiplomás pályakezdő mérnök a szakterületén. Ez most nettó 1000-1200 körül van óránként, ne keresse már a dupláját, miközben egy jó tanulmányi ösztöndíjból is csak harmaton lehet élni

   • Sqrt

    Egy bizonyos szinten felül az órabér mint fogalom értelmetlenné válik.
    Egy többtízezres egyetemi mosntrum érdekképviseletének élén nemigazán az kéne hogy számítson, ki mikor csippantott a belépőkapun.

    Még1x: Nem az összeget védem, de ez az órabéres, bezzegapedagógusos összehasonlítás ökörség.
    Közepes pénzekről beszélünk, ahogy tisztességes informatikus//mérnök fizetésekkel hasonlítjuk össze. Ha TÉNYLEG egymás mellé akarjuk állítani, akkor vegyük észre, hogy az általad felhozott 200ezres fizetési sáv munkáltatói költsége bőven felette van az itteni összegeknek, ez a pénz meg pontosan annyiba kerül, amennyit megkap. Ezt éri az adózatlanság.
    Máris mennyivel máshogy hangzik, mint az, hogy azt próbáljuk megérvelni, hogy bezzeg a fodrász nem bruttóban keresi ezt.

    • http://pool.taccs.hu/ szederbokor

     A KHT nem a Műegyetem feje, az az EHK, aminek az elnöke havi 360-at keres. A KHT 1500 hallgatót se képvisel, a legfrissebb évfolyam talán a 200 főt se ütötte már meg. Ez csak a tárgyi kiegészítés.

     Az meg igen, egy érdekes szempont, hogy munkáltatói oldalról ez egy jó bér, mert adómentes. De mi lenne, ha az adómentességből származó előnyöket nem a hök-elnökök fizetésemelésére fordítanánk, hanem mondjuk a Kar érdekeire? Vagy az egyetemére? 100-120 hökös van az egész egyetemen, miközben 20.000 diák. Nyilván csepp lenne a tengerben mindezt ösztöndíjként kiosztani, de bármilyen más hallgatói szolgáltatásra egészen nyugodtan lehetne költeni, elég változatos lehetőségek lennének erre.

     A pedagógusozást amúgy az oldal vetette fel, az szerintem is kicsit demagóg, de vegyük észre ettől függetlenül, hogy az önbevallásos munkaidőn alapuló órabéres átszámítás az elvégzett tevékenységek függvényében is még kedvező fényt vet a működésre, egészen elképesztő tételek szerepelnek benne. Főleg annak a függvényében, hogy a 93,5 órára 287-ezres fizetés milyen arányban áll mondjuk bármilyen közösségi ösztöndíjhoz.A szakkoli elnöke ötször ennyi munkáért nem kap 100-at se, és aztán az egészet felajánlja a szakkoli működésére.

     És tudom, hogy alapvetően az órabéres összehasonlítás demagógiájára akartad felhívni a figyelmet, és ebben alapvetően igazad is van. Pusztán ez alapján még nem lenne jogos a felháborodás.

     Annak a függvényében viszont, hogy mindezt az órabért milyen munkára kapja, miközben milyen más hatalmas svindlik bújnak még meg a háttérben, azt fel se hoztuk. A többi HK működése, a hallgatói érdekképviselet valós működése – a KHT éveken keresztül megvalósította a hatalommal való visszaélés tényállását az egyik szabályzatával – mind-mind nagyon sok csontvázat még rejt, és akkor még beleáshatnánk abba, hogy a HÖOK, egy nonprofit szervezet hogyan él vissza szintén a hatalmával, és hogyan szerez például a sítáborával hallgatónként 60 euró direkt profitot azzal, hogy ingyen reklámfelületeket kap az egyetemi HK-któl. Jogszerűen, de etikátlanul.

     Nagyon messze kanyarodtam már a kommentedtől, bocsi, ez még kifolyt. Szóval igen, demagóg az órabéres elszámolás, de a demagógián túl is millió ponton nyer létjogosultságot a felháborodás.

     • Sqrt

      Mivel ugyanarról beszélünk, csak annyit tennék hozzá, hogy számomra elveszi a cikk élét demagógia, mert helyettesíti a “jó de mire részt”.

 • Matheusz86

  Érdekes dolog. Amikor 6-7 éve én voltam HÖK-ös, akkor még abszolút nem lehetett rálátni arra, hogy ki mennyi fizetést kap. Véletlenül láttam meg, hogy az elnök 80-90 ezer körül kapott egy hónapban. Én akkor ezt soknak éreztem.

  DE: mit csinál(t akkor) egy HÖK-ös?
  – Éjszakába nyúlóan szedte be a diákok által (néha összephotoshoppolt) papírokat, majd ezeket ellenőrizte, hogy a szociális támogatást ki lehessen osztani.
  – kollégiumi férőhelyeket osztottak (ki, hova, melyik szobába stb., félévenként 700 ember).
  – tantárgyi követelményeket ellenőriztek, hogy az megfeleljen a TVSZ-nek.
  – tanárokkal konzultáltak ZH ügyekben (időpontok)
  – hallgatók kérdéseivel, panaszaival foglalkoztak, ami aztán érvényesíteni is tudtak az egyetemen.
  – kari költségvetést alakították ki, igaz erre nem láthatott rá akárki, csak a gazdasági bizottság tagjai és az elnök.

  Mi volt a saját érzésem az egészről?
  Éppen azért mentem HÖK-ösnek, hogy az általam vélt pénzügyi simlisségekre rálássak. 1 év HÖK után azt kell mondanom, hogy abban az évben nem volt fű alatt egymásnak pénzosztás, sikkasztás stb. A HÖK-ös vacsorák, hétvégék költségvetését sokalltam és “apróbb” dolgok voltak, amikkel nem értettem egyett, de kb. 500 ezer forintnyi lehetett az az összeg, ami felesleges kiadás volt. A kari költségvetés a diákok után kapott normatívból tevődik össze, tehát ha több a hallgató, akkor a HÖK is több pénzzel gazdálkodik. Akkoriban 350 fős volt egy évfolyam, a képzés 5 éves, tehát 1750 hallgató volt, na meg a feltorlódott visszamaradók. Mondjuk 45000Ft-os HÖK-ös átlagos fizetéssel számolva (akkoriban) 45000*15 fő*10hónap (nyáron szünet) + 500.000 Ft (szerintem felesleges) + 500.000 Ft egyéb programokra, vacsorára = kb. 8 millió forint/év.

  8M / 2000 hallgató / 10 hónap = 400 Ft/hallgató/hónap. Ezzel már felülről becsülök.
  Kb. 10000 Ft/hó üsztöndíjjal számolva ez 4%. Ergó a KHT 4%-ból tudott működni, miközben a “való életben” 30% körül fizetsz a munkabéred után az államnak.

  Más szemszögből nézve:
  fizetsz 6 ügyintézőnek 120 ezer forintos havi bruttó munkabért és járulékokat 12 hónapig (ami azt jelenti, hogy 1 ügyintéző van 300 hallgatóra, azaz majdnem egy egész évfolyamra), ami több, mint 8M forint munkabér, de akkor őket nem zavarhatod az éjszaka közepén, ha gondod van valamivel. Minket bármikor, 0-24-ig lehetett keresni, és saját érdekünk is volt, hogy jól működjön a rendszer.

  Tehát HÖK-re szükség van, régen ez jól is működött. Hogy most mi van, azt nem tudom. De az is biztos, hogy a HÖK működése mindenféle párttól stb. független.

  • Bolygó

   Ezek a feladatok, amiket írtál szépen hangzanak és valóban fontosak is a hallgatók számára, talán még meg is érik a 2-3 ezer forintos órabért. Viszont olyan feladatok mint, amiket egy korábbi hozzászólásban is említettem (Bevásárló lista elkészítés, vagy a “Utánanéztem a bevásárló listán szereplő tételek árainak), de ezen kívül rengeteg olyan mint pl.: “Elkészítettem az új Mentorgárda tagok pólóinak igénylését (~4 óra)” ami rövid számolgatás után kb. 15 ezer forintra jön ki, összeírni kinek mekkora póló kell, “Segítettem a sörpadok visszavételében a VIK HK-tól” kinyitni a nagytermet és megmutatni, hogy hova rakják le, hatalmas feladat. Részt vettem a KHT – Vegyész HK vacsorán – tök jó órabérért vacsorára járni, ahol te kapod a pénzt és iszod a pezsgőt.
   Sajnos ezeket nem találom olyan feladatoknak, amikért én ilyen mértékben fizetnék, vagy egyáltalán fizetnék… És ezt még lehetne ragozni.
   Szóval azért az a 3k kicsit már tényleg ütős, de 2k-t még tényleg én is adnék olyan dolgokért, amik fontosak a hallgatók számára, viszont olyan, hogy “Részt vettem a KHT ZH felkészítőn” ez nem olyan, ami munka, hanem mint kötelesség, mivel nekik a rendelkezniük kell ehhez a munkához azzal a tudással, hogy megkapják az ekkora összegeket.

 • Bolygó

  Jött egy reagálás!!!
  https://kht.vpk.bme.hu/2018/03/26/tajekoztatas-a-kari-hallgatoi-tanacs-tagjainak-jutalmazasarol/
  “A Kari Hallgatói Tanácsra jutó 3.000.000 Ft félévente 13 képviselő esetén átlagosan havi 38.462 Ft, míg 9 képviselő esetén átlagosan 55.556 Ft lenne.”
  Még a szocializmus is megirigyelné azt a közel 600%-os termelést…

  • Sqrt

   Tiltani kell a néhány hónapot meghaladó több pozícióban tevékenykedést, meg maximalizálni a kereshető pénzt mondjuk ~120 000 JMFban. Az sem zsebpénz, de legalább reális marad.

  • lllkkkppp

   Szóval nem ment át a cikknek az a része, hogy ha pl. a gólyabál előkészítése 3 hónapig zajlik, akkor a 3 hónapra szóló ösztöndíjat/fizetést egy összegben kapják meg a 3. hónap végén?

   • Bolygó

    Kicsit még mindig nem jött át… Szóval, ha jól értem akkor a beszámolók, amiket szépen megírnak és leadnak a HÖK vezetőnek, illetve a helyettesnek, ők felírják maguknak, hogy az egyes tételekért nem most fizetnek, hanem majd csak a következő, vagy éppen az az utáni időszakban és addig félrerakják a dolgokat, ami szerintem picit fura tekintve hogy egy adott időszakról szól a kifizetés, hogy abban a hónapban mit csináltak, és nem az azt megelőző két hónapban.
    Vagy esetleg úgy megy a dolog, ha több hónapon át megy egy esemény, például az általad is említett gólyabál, akkor az ahhoz tartozó összes tevékenységet egy beszámolóba rakják bele?

    • lllkkkppp

     Hát a HÖK kiadott egy választ, az alapján kb jól írod. Minden havi beszámolóban szerepel hogy milyen projekteken dolgozott egy adott képviselő, de csak a projekt lezárása után kapják meg a pénzt. Ettől függetlenül lehet, hogy túl sok pénzt adnak, de kicsit arnyalja a képet. Ezt a választ olvastad esetleg?

 • Turi Béla

  Ilyen az amikor “örökös munkanélküli” dönti el, melyik munka mennyit ér…. A fagylaltost nem sorolták be, aki a csődjével játszik, ha az orrukat kell fagyival megtöltetni… Remélem érthető…. Az ég szakadjon a kiskapu teremtőkre! “Dolgozni”, egyiknek sincs a tervei között, de munkának nevezik a naplopást!

 • egyenlito

  Azért gondoljuk meg ezt a fizetésen felháborodást. Hasonló a HÖK-ösök helyzete a politikusokéhoz. Végeznék a munkájukat ingyen is, de akkor miből élnének? Miből éltek a politikusok, mielőtt konkrét fizetést kaptak? Vagy a saját birtokaik jövedelméből, vagy a korrupcióból, vagy rablásból, de leginkább mindháromból. Ez jobb lenne? Esetleg az, hogy az orruk alá dörgölnék (a HÖK-ösöknek) hogy “De hülye vagy! Mivel töltöd az idődet? Így legalább két évvel tovább tart neked az egyetem, és még dolgozni sem tudsz mellette!” Szerintem igenis meg kell fizetni őket, kicsit jobban, mintha vállalkozásokban (politikusok) dolgoznának, vagy ösztöndíjat (+diákmunka) kapnának. Írom ezt nyugdíjas építőkari oktatóként.