A Semmelweis ÁOK hallgatói önkormányzata nem válaszol, de a hallgatók előtt a dékánra mutogat

Kép: arzt-in-spe.de

Megy az egymásra mutogatás a Semmelweis Egyetem tanulmányi ösztöndíjait illetően. A HÖK a dékánra mutogat és a hallgatóknak ír terjedelmes levelet, de nekünk nem válaszol, a dékán viszont a kari szabályzatok alapján magyarázza el a történteket és a HÖK-re utal vissza. Mutatjuk mindkettőt.

 

 

Nagy port kavart egy korábbi cikkünk, amiben arról írtunk, hogy a Semmelweis Egyetemen az Általános Orvostudományi Kar Hallgatói Önkormányzata a tanulmányi ösztöndíjak terhére emeli a közéleti ösztöndíjakat – ergo a hökösök fizetését. Megkerestük az ügyben a HÖK-öt és a kar dékánját is, illetve közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a KiMitTudon minden, az idei féléves ösztöndíjakra vonatkozó jegyzőkönyvre és döntésre.

Míg a Dékáni Hivataltól egy napon belül kaptunk választ arról, hogy mi is történt valójában, a HÖK-től azóta sem, illetve kaptunk egy levelet az ÁOK HÖK elnökhelyettesétől, amiben „tájékozódásunk megkönnyítése érdekében” elmagyarázza nekünk, hogy is mennek itt a dolgok, de nem járul hozzá, hogy levelét bármilyen formában felhasználjuk. Tehát hivatalos válasz tőlük március 22. óta nem érkezett.

Eljutott hozzánk a HÖK hallgatóknak írt levele, amiben nem tagadják, hogy a tanulmányi ösztöndíj terhére emelkedne az ő közéleti ösztöndíjuk, és azt magyarázzák, hogy összesen csak 164 forintról van szó hallgatónként. (Az egyetem saját statisztikái alapján előző félévben 2265 államilag támogatott hallgatójuk volt az ÁOK-n.) A probléma alapvetően nem az, hogy növelték a közéleti ösztöndíjat, hanem, hogy mindezt a tanulmányi ösztöndíj terhére tették.

Két dologra törekednek a levélben: arra, hogy azt a látszatot keltsék, mintha mi (és más portálok) tüntettük volna fel hamis színben a dolgokat, és arra, hogy a kar dékánját hozzák ki felelősnek az ügyben. Levelében az alelnök azt írja:

„Az ÁOK vezetőjeként Hunyady László dékánnak pontosan tudnia kellett, hogy mindkét ösztöndíj megállapítása egyedül az ő hatásköre, az ÁOK-s részönkormányzati elnökségnek javaslattételi joga van csak, amely nem kötelezi semmire a dékánt.”

A Térítési és Juttatási Rend 4. § (1) bekezdése és Hunyady László levele alapján azonban

a HÖK dönt az egy kalapba tartozó összegek jogcím szerinti felosztásáról, dékáni hatáskörbe pusztán a közéleti ösztöndíjak mértékének tanévenkénti megállapítása tartozik, és ez is a HÖK Elnökségének javaslata alapján történik.

Mivel már a tanév második félévét írjuk, ennek megállapítása nem most történt. Egyébként egy hallgatói önkormányzati döntésből fakadó problémánál arra hivatkozni, hogy a dékánnál ez még megakadhatott volna, szintén érdekes védekezés a HÖK részéről. Igen, a dékán mondhatott volna nemet, viszont ez nem szünteti meg a HÖK felelősségét az ügyben, csak megosztja azt, hiszen az ő javaslatukkal indul a történet.

Mi továbbra is várjuk a HÖK válaszát és az adatigénylés teljesítését.

Tóth Mónika

 

 

tetszett_a_cikk3

 

 

 • szentjúdás

  Hát ezért folytatja tanulmányait a leányom Skóciában.

  Köcsög fityeSS G képző!

  A korrupció, mutyi, hatalommal való érdemtelen visszaélés valószínűleg már a bölcsődében kezdődik orbán hazájában (jól írta Petőfi Kolléga: haza csak ott van hol jog is van).

 • viktor2015

  Szégyen, bezzeg a a foci utánpótlás nevelés nem szorul, erre a lépésre.A jövő orvosai nem kapnak elég ösztöndíjat ,a sok léhűtő foci növendéket az én adóforintjaimból is támogatják.Némelyik focista a nevét is alig tudja leírni .UTÁLOM A FOCIT ,ÉS A STADIONOKAT,ADJÁK AZT A PÉNZT AZ EGÉSZSÉGÜGYNEK !!!

  • Nikolics Erzsébet

   Szerintem ugorjon neki újra! Itt az elosztási arányról van szó (amit a HÖK dönt el ) nem arról, hogy az állami kasszából mennyi jut a hallgatónak .

 • Mongol Janos

  ….huuuu…haver…no igen…és egy adófizető vagyok…és nem szeretném,hogy ha többet kellene fizetnem…kitanulsz a mi pénzünkön…és mikor kész vagy el kezded teli szájjal büfögni hogy “…itt már nem lehet élni….én olyan országban szeretnék élni..”…stb…ismert ugye a libsi patkányok…hörgése….nos…máshol írják hogy Bécsben nincs tandíj és hogy ott milyen jó…akkor ne tétovázzatok…mennyetek…