Klímasztrájk

Pénteki klímasztrájk – Képgaléria

Több ezren álltak ki a jövőjükért a Fridays For Future Magyarország szervezésében megvalósult pénteki klímasztrájkon.  Mutatjuk milyen volt.

Előző hét pénteken immár negyedik alkalommal rendezett klímasztrájkot a Fridays for Future elnevezésű mozgalom. Az esemény teljes neve globális klímasztrájk, ugyanis a szervezet a világ számos pontján, ugyanazon a napon tartott sztrájkot. 

A megmozduláson több ezren vettek részt országszerte, a résztvevők között pedig kiemelkedően sok középiskolás fiatal tűnt fel. Ennek oka pedig a szervezet de facto vezetője lehet, a mozgalom svéd alapítója – a szintén középiskolás – Greta Tunberg. Greta 2018 augusztusától kezdve minden pénteken iskola helyett a svéd parlament elé ment tüntetni, hogy a klímaváltozás elleni cselekvésre ösztönözze Svédország és a világ vezetőit. Kezdetben egyes-egyedül tüntetett, de mára világméretű szervezetté nőtte ki magát az általa inspirált Fridays for Future mozgalom, ami napjainkra már a világ országainak jelentős részében jelen van. A szeptember 27-i globális klímasztrájkot például már 170 ország, több mint 6400 településén tartották meg.

Legfontosabb célkitűzésük, hogy a teljes közfigyelmet a  környezeti válságra irányítsák. Ezen túlmenően nyomást gyakorolnak a politikusokra, hogy azok kihirdessék az ökológiai- és klímavészhelyzetet. Saját szavaikkal élve: „A politikai változtatások társadalmi támogatottságának növekedését segítjük, hogy a klímaválság környezetvédelmi, etikai, politikai és társadalmi kérdéssé válhasson [..].”

A november 29-i budapesti demonstrációra – melyen többek között Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is részt vett – kollégáink is elmentek, akik egy képgaléria összeállításával igyekeztek megmutatni olvasóinknak, hogy milyen is volt a klímasztrájk hangulata.

Őri Ádám

Képgaléria: Őri Ádám, Nagy Máté , Uzonyi Ádám fotóiból

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak,nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak
tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás