Átlátszó Oktatás

A diákok által készített Átlátszó Oktatás célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.
Szivárogtass nekünk: info[kukac]atlatszo.hu

adatigénylés

Az átalakuló Szent István Egyetem csak költségtérítésért adná ki az oktatók létszámadatait 

Ahogy a Központosítás a Szent István Egyetemen című cikkünkben megírtuk, az egyetem minden karán intézeteket alakítottak ki, melyek egy része közvetlen rektori irányítás alá került, ami a dékáni pozíció kiiktatását jelenti. Közérdekű adatigénylésben kértük az oktatók létszámadatait, hogy megtudjuk, az átalakítás során történt-e létszámcsökkenés, de ezt csak 38 ezer forintért lenne hajlandó kiadni az egyetem.

A Szent István Egyetem átalakítását illetően kerestük a Rektori Hivatalt, azonban nem árultak el részleteket az átalakítást illetően, csupán annyit közöltek, hogy „racionális és funkcionális” átalakítást tűztek ki célul. 

Az egyetem közlése szerint az átalakítás az egyetem gazdaságosságát és hatékonyságát hivatott növelni. Terjedelmes, de kevés információt tartalmazó válaszukból nem derül ki az sem, hogy az átalakítások a gazdasági és hatékonyságbeli növekedést hogyan segítik elő, csupán az egyértelmű, hogy az egyetem ezzel egy még inkább központosított struktúrát épít ki. 

Arra a kérdésünkre, hogy várható-e létszámleépítés, az alábbi kitérő választ kaptuk:

„Az Egyetem vezetésének célja, hogy minden munkavállaló számára megtalálja azokat a feladatokat, amikben a legjobban ki tudnak teljesedni és munkájukkal a legjobban tudnak hozzájárulni az intézmény céljainak eléréséhez, hosszú távon pedig vonzó perspektívát jelentsen a számukra a felsőoktatás.”

Kiváncsiak voltunk, hogy a központosítás és az intézeti struktúra bevezetése során történt-e létszámcsökkenés, ezért kértük a Szent István Egyetemtől az egyes karokra vonatkozó oktatói létszámadatokat. Az alábbi kérdéssel fordultunk az egyetemhez:

„2019 január és 2020 február közötti […] oktatói létszámadatokat egyetemi karonként […]. Szintén karonként, minden hónap adatai mellé tüntessék fel oktatói beosztások szerint, hogy az adott hónapban, hány munkavállaló munkaviszonya szűnt meg.”

Az egyetem azonban nem adta ki a kért adatokat, és csak 38 ezer forint ellenében hajlandó közzétenni ezeket az információkat. A költségtérítés összegét mindössze annyival indokolják, hogy

„az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás időtartama meghaladja a 4 munkaórát”

Bár a havi létszámok egyszerű adatbázislekérdezésekkel gyorsan és könnyen kinyerhetőek a rendszerből, lemondtunk a kért adatok megszerzéséről és csupán három időpontra fókuszálva kértük a létszámadatokat. Bár a kért adatmennyiséget ezzel több mint 75 %-al csökkentettük, így is 20 000 Ft költségtérítést állapított meg az egyetem a ráfordított erőforrások tételes indoklása nélkül.

„A kért adatsort illetően a Szent István Egyetem továbbra is úgy ítéli meg, hogy az adatigénylés jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik”

Három, pár perc alatt elvégezhető adatbázis lekérdezés eredményének excel táblázatba való beírásával indokolja a húszezer forintos költségtérítési igényét a Szent István Egyetem.

„Erre tekintettel továbbra is fenntartjuk költségtérítés iránti igényünket,amely csökkentett összegét br. 20.000,-Ft-ban határozzuk meg, tekintve,hogy a táblaszerkezet kialakítása, a lekérdezés, a kereshetőség biztosítása a módosított igényhez képest sem jelent arányaiban sokkal kevesebb ráfordított munkaórát, mint az eredetileg érkeztetett kérelem.”

Tekintve, hogy az egyetem nem adott részletes tájékoztatást az átalakításról, így csupán a közvetlen rektori irányítású intézetek kialakítása és így a dékáni pozíció kiiktatása az egyértelmű változás. Az oktatói létszám jelentős csökkenéséről is olvasók elmondásából értesültünk, hivatalos megerősítés így nem érkezett.

Központosítás a Szent István Egyetemen – rektori irányítás alatt álló intézetek jönnek létre


Szerző: Uzonyi Ádám

Kép forrása: agrarunio.hu

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás