adatigénylés

A KLIK-kel is szerződött a Szolnokon több száz fecskefészket leverő vállalkozás

A szolnoki tankerület 13 millió forintot meghaladó értékű szerződést kötött a Niké 26 Kft.-vel Autizmus Centrum kialakítására. A Szolnoki Tankerület közbeszerzést nem írt ki, hanem pályáztatás (beszerzési eljárás) alapján valósult meg a kivitelezési munka. A Niké 26 Kft.-ről tavaly megírtuk, hogy több száz fecskefészket vert le egy szolnoki önkormányzati beruházás előkészítéseként. A szolnoki önkormányzat által kiírt közbeszerzések gyakori nyertese az elmúlt években a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól és a RepTár Szolnok Nonprofit kft.-től is nyert közbeszerzést.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

A Niké 26 Kft. a szolnoki Széchenyi körúton található orvosi rendelő fejlesztésére kiírt közbeszerzés nyertese volt. Az építési munkák előkészítéseként a helyi civilek szerint több száz fecskefészket verhetett le a cég. A fecskefészkek leveréséhez engedély szükséges, és csak a fészkelési időszak megkezdéséig történhet szabályszerűen.

A Niké 26 Kft. vezetője korábban azt közölte, hogy az engedélyekre vonatkozó kérelmeket már 2018. decemberében benyújtották, ami azért különös, mert a közbeszerzés ajánlattételi határideje 2019. januárjában volt. Tehát már azelőtt belekezdtek a munkálatokat megelőző adminisztratív teendőkbe, mielőtt hivatalos eredménye lett volna a közbeszerzésnek.

Százával verték le a fecskefészkeket egy szolnoki önkormányzati beruházás helyszínén

Közpénzből újítottak fel közingatlant Szolnokon, a munkák legkevesebb 80, más számítások szerint 300 molnárfecske-család pusztulásával, de legalábbis elüldözésével jártak. A rendőrség egy ideig tologatta az aktákat, mára megszüntette a nyomozást. Szerzőnk civil aktivistaként végigküzdötte, és dokumentálta is a történteket.

Válaszolt a rendőrség mielőtt megtagadta a választ

Kértük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőrséget, hogy ismertesse a nyomozás állapotát. Válaszukban azt írják:

„Az Ön által említett esettel kapcsolatosan a Szolnoki Rendőrkapitányság nyomozást folytatott. A hatóság az eljárás során beszerzett adatok és információk elemzését, értékelését követően megállapította, hogy bűncselekmény nem valósult meg, ezért 2019. június 5-én a nyomozás megszüntetéséről rendelkezett.”

Egy órán belül egy másik válasz is érkezett kérdésünkre a szolnoki rendőrkapitányságtól: 

„Tájékoztatom, hogy a 2019.12.20-án elektronikus úton küldött tájékoztatás kérése ügyében hatóságom a következő döntést hozta. Figyelemmel a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 100. §. (1) és a […] hatóságomnak nem áll módjában felvilágosítást, tájékoztatást adni az eljárásról.”

Számos közbeszerzést nyert cég

Az elmúlt 4 évben a szolnoki önkormányzat által kiírt és a Niké 26 Kft. által is megpályázott közbeszerzések között összesen egy olyat találtunk, amelyet nem a Niké 26. Kft nyert meg. A cég olyan óriásberuházásokban is nyert közbeszerzést, mint a szolnoki repülőmúzeum, azaz RepTár projekt. Itt a konyha, ajándékbolt és étterem helyiségeihez kapcsolódó kivitelezési és tervezési feladatok elvégzését bízták a cégre.

A Szolnoki Tankerületi Központtal is szerződött a Niké 26 Kft. A központ tájékoztatása szerint a 2019. július 24. napján kötött szerződés 2019. augusztus 30. napjáig tartott, majd a kivitelezés határidejét meghosszabbították a felek 2019. november 1-ig. A szerződést a Mátyás Király u. 20. szám alatti épület földszintjének átépítése, gyógypedagógiai igények kielégítésének biztosítása érdekében” kötötték, Autizmus Centrum kialakítására.

„A kivitelezési munka pályáztatás (beszerzési eljárás) alapján valósult meg, a szerződés megkötését megelőzően közbeszerzési eljárás lefolytatására a fentiek okán nem került sor.”  – írta válaszában a szolnoki tankerület.

Szalay Ferenc szolnoki polgármestert is megkérdeztük a fecskefészkek leveréséről. Bár egyoldalas válaszában közöl információkat a polgármester a történtekről, kérdéseink többségét nem válaszolta meg. Megérdeztük, segített-e a szolnoki önkormányzat a fecskefészkek leveréséhez szükséges engedélyeket beszerezni? 

„a fészkek eltávolítására irányuló kérelem 2018. október 30-án érkezett meg a hatósághoz, melyre 2018. december 05-én kelt határozattal adott engedélyt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi főosztálya, egyebek mellett az alábbi előírással: »A fészkek eltávolítása kizárólag költési időn kívül, 2019. március 15-ig történhet.«” válaszolta Szalay Ferenc polgármester.

Szalay Ferenc nem közölte a kérelem benyújtójának nevét és az Önkormányzat szerepét sem említi. Válaszában azt írja, hogy ebben az évben a fecskék a megszokottnál később költöztek vissza és csak egy darab lakott fecskefészket találtak az épületen, melyet nem bántottak. 

Kármán Irén civil aktivistaként figyelte és dokumentálta a fecskefészkekkel kapcsolatos eseményeket. Megkeresésünkre most azt nyilatkozta, hogy

Nem igaz, hogy egy fészek volt. Nem igaz, hogy nem költöztek vissza a madarak. Május végén kezdték el a rendelő felújítását. Addig az érkező madarak egy része visszafészkelt” 

Szerző: Uzonyi Ádám

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás