felsőoktatás

Blokád alatt az SZFE – lehetséges-e a politikától mentes oktatás fennmaradása?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiáját felszámoló kuratórium beiktatását követően az egyetem korábbi vezetése benyújtotta lemondását. Szeptember 1-ére virradóra az egyetem mintegy 250 hallgatója elfoglalta, majd barikád alá vonta az intézmény Vas utcai épületét.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

A hallgatói tanácskozást és fórumot követően, a hallgatók délután sajtótájékoztatót hirdettek az egyetem Vas utcai épülete elé. A színes, tiltakozást kifejező transzparensek mellett észrevehető az egyetem bejárati ajtajára kifeszített, vízfestékkel festett plakát is, amelyen az olvasható, hogy „További rendelkezésig belépés kizárólag a 155 éves egyetem polgárainak” lehetséges.

A sajtótájékoztató előtt fél órával, a ma Magyarországon befolyással bíró médiumok jelentős része megjelent, így többek között jelen voltak az Index, a Hír TV, az ATV és a Pesti Srácok munkatársai is. A hivatalos kezdés előtt a sajtó munkatársai hiába próbáltak kérdéseket intézni az ajtóban várakozó hallgatókhoz, azok a „konkrétumok ismeretének hiányában”, a válaszadást következetesen elutasították. 

Eközben az oszlopok között kifeszített piros-fehér szalagkorlátok mentén folyamatosan érkeztek az egyetemet támogató civilektől a hallgatóknak szánt felajánlások: pékáruk, pizzás dobozok, műanyag raklapba pakolt, sorba állított kávék, wc papír és papírzsebkendő csomagok, egyéb élelmiszerek, üdítők, egy palack vörösbor és karton cigaretták.

Egy ismeretlen, hanganyagot rögzítő médium munkatársa a történteket kommentálva kollégája mikrofonjába megjegyzi, hogy „Igen jól vannak tartva ezek a hallgatók, mégis panaszkodnak”. Három óra után 5 perccel megkérik a sajtó munkatársait, hogy húzódjanak hátrébb és adjanak teret a nemsokára kivonuló hallgatóknak. 

Végül, – majdnem fél órával a meghirdetett kezdés után – a hallgatók citromsárga szájmaszkokban, taps, füttyszó és üdvrivalgás közepette felsorakoznak a kamerák és mikrofonok előtt. A hallgatók által megfogalmazott hivatalos nyilatkozat felolvasása előtt a szóvivő tanuló kiemeli, hogy a „nyilatkozat teljes terjedelmében, változtatás nélkül közölhető”, emellett „minden más megszólalás egyéni véleménynyilvánításnak számít”. Ebből kifolyólag az egyes beolvasott pontokat –  melyek beolvasását vastaps és füttyszó követte – mi is teljes terjedelmében közöljük:

„1. Elutasítjuk az Egyetem modellváltásáról szóló törvényt, annak jelenlegi formájában.

  1. Elutasítjuk a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, így a jelenlegi kuratóriumot és felügyelőbizottságot is.
  2. Elutasítjuk a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat.
  3. Elutasítunk bármilyen, önkényesen kinevezett új vezetőséget.
  4. Követeljük a Szenátus jogköreinek a visszaállítását.
  5. Követeljük a lemondott Szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását.
  6. Követeljük a jelenlegi kuratórium lemondását.
  7. Követeljük, hogy az alapítvány alapító jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz.
  8. Követeljük, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából.
  9. Követeljük, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe.
  10. Nyomatékosan kijelentjük, hogy a pártpolitikától a továbbiakban is elhatárolódunk, és kérjük annak képviselőit, hogy tiszteljék meg ügyünket azzal, hogy távol maradnak tőle.
  11. Az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem jelenlegi polgárai léphetnek be.

Kérjük azok türelmét, akik támogatói szándékkal lennének velünk.”

A közlemény felolvasását újabb taps, és egy „Tartsatok ki!” bekiabálás követi, mielőtt – a hallgatók visszavonulását követően – a tömeg  lassan szétszéled. A hallgatók ígérete szerint, a napokban folytatják a hasonló tájékoztatásokat.

A megfogalmazott pontok egyértelműen rávilágítanak arra, hogy a hallgatók legfőbb célja az egyetemi oktatás, politikától és ideológiai narratíváktól való függetlenségének megőrzése. Ezáltal a hallgatók elhatárolódása, bárminemű külön nyilatkozat megfogalmazásától, érthető.

Ma Magyarországon bárminemű nyilatkozat, azonnali ideológiai szerepvállalás és politikai narratívák képviseletének megbélyegzésével jár. A fent megfogalmazott közlemény ezzel szemben igyekszik rávilágítani arra, hogy az egyetem hallgatói ezektől való függetlenségük megőrzését tűzték ki célul. Hiszen az egyetem, mint tudásközpont másképp nem lehet független, csak ha az ott folyó munkát szabadon, nem felülről meghatározott irányvonalak szerint végzik. 

Korábbi nyilatkozatok, amelyek a „szakma kettészakadását” taglalják, pontosan rávilágítanak arra, hogy a hallgatói megmozdulás milyen célkitűzések mentén történik. A mai magyar társadalomban szinte lehetetlenné vált, hogy bárki anélkül képviselje saját véleményét, hogy őt két szemben álló politikai oldalhoz be ne skatulyázzák. A média felelőssége pedig ebben a jelenségben fokozott.

A hallgatók pontosan felismerték, hogy kitűzött integritásukat csak úgy őrizhetik meg, ha semmilyen politikai oldalnak nem hagyják, hogy ügyüket saját népszerűsítésére használják fel. Hiába folyik egy szabad gondolkodáson alapuló képzés, intézményi eszközök által való ellehetetlenítése. Szerintük a helyes válasz nem a szembenállás, hanem a legalapvetőbb értékek hangsúlyozása mellett való kiállás, és az ideológiáktól való teljes elhatárolódás.

Vészesen fogy azon közegek száma a magyar társadalomban, ahol kultúr- és politikai- harcoktól mentesen lehetséges a fejlődés. Az egyetem hallgatói az összehangolt és teljes elhatárolódásukkal pont arra világítanak rá, hogy az egyetem és az oktatás csak úgy maradhat fejlődőképes és sértetlen, ha az saját kiforrott szabályai szerint működik. Az intézményekből későbbiekben kikerülő egyének társadalmi szerepvállalása, véleménynyilvánítása magánügy.

Az oktatás társadalmi narratíváktól való megtartása azonban elengedhetetlen egy egészséges, értelmes eszmecserére képes társadalom fenntartásához. Éppen emiatt múlik nagyon sok a későbbiekben az SZFE hallgatóinak kiállásán.

Cikk szerzője: Gál Zsombor

Képek: Uzonyi Ádám

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás