felsőoktatás

2021-től ismét szükség lesz nyelvvizsgára a diploma megszerzéséhez

A 2020. április 10-én bejelentett Gazdaságvédelmi Akcióterv értelmében nyelvvizsga hiányában is szerezhettek diplomát, akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogy hogyan alakul ez 2021-ben: továbbra is érvényben marad-e a nyelvvizsga-mentesség, és amennyiben igen, kik és milyen feltételekkel élhetnek a kedvezménnyel.

Támogatási kampány

A koronavírus járvány magyarországi megjelenését követően a kormány Gazdaságvédelmi Akciótervet hirdetett, melyben többek között arról döntött, hogy akik 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tettek, mentesülnek a nyelvvizsga megszerzésének kötelezettsége alól, és így megkaphatják diplomájukat nyelvvizsga hiányában is.

A rendelet szerint még olyanok is hozzájuthattak diplomájukhoz, akik 10 éve szereztek abszolutóriumot, de nyelvvizsga nélkül nem kaphatták meg a diplomájukat.

A kedvezményt azok az egyetemi és főiskolai hallgatók vehették igénybe, akik alap-, mester- vagy osztatlan képzésben vettek részt, valamint azok, akik felsőoktatási szakképzésen folytattak tanulmányokat. A nyelvvizsgamentesség azokra a hallgatókra is vonatkozott, akiknek több nyelvvizsgára lett volna szüksége a diploma megszerzéséhez (pl. szakmai nyelvvizsga).

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a nyelvvizsgamentesség bevezetését azzal indokolta, hogy a vírus okozta válságot követően a magyar gazdaság újraindításához szükség lesz diplomás munkavállalókra.

A rendelet kihirdetését követően több száz diák kereste fel korábbi képzési helyét, és kérte diplomájának kiadását. A diplomák kiadása a legtöbb esetben a járványhelyzetre való tekintettel postai úton valósult meg.

Az eddigi adatok szerint csaknem 110 ezer hallgató élt a kedvezménnyel.

Korábban a hvg.hu számolt be arról, hogy a kormány diplomamentő intézkedése miatt a nyelvvizsgázók száma az idei évben drasztikusan lecsökkent. Míg tavaly 124 ezren próbálkoztak nyelvvizsgát tenni, ez a szám idén alig több, mint 56 ezer. Mindez nagyon rosszul érinti a nyelvvizsgaközpontokat, van ahol a bevételkiesések miatt 25 százalékos leépítés várható.

A napokban megkerestük az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatási Képzési Főosztályát, hogy 2021-ben tervezik-e a főiskolai, egyetemi diplomák kiadását nyelvvizsga hiányában, vizsgálják-e ennek lehetőségét.

A Felsőoktatási Képzési Főosztály levelében tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a korábbi intézkedésre a kialakult helyzet miatt volt szükség,

„ugyanakkor a kormányzat továbbra is fontosnak tartja, hogy a fiatalok idegen nyelveket tanuljanak”

Tájékoztattak továbbá, hogy a tárca tervei között nem szerepel a korábbi jogszabály módosításának kezdeményezése, vagyis nem lehet arra számítani, hogy 2021 januárjától is részesülnek a nyelvvizsgamentesség kedvezményében, akik 2020. augusztus 31. után záróvizsgáztak. Indoklásuk szerint ugyanis „nem képzelhető el európai műveltségű magyar értelmiség idegen nyelv ismerete nélkül.”

Az azonban továbbra sem érthető, hogy a nyelvvizsgamentesség és az ezzel járó tömeges diplomakibocsátás mennyiben járul hozzá a vírust követő gazdasági fellendüléshez. Az ugyanis, hogy valaki diplomát szerez, még nem azt jelenti, hogy egyből el is tud helyezkedni a szakmájában. Arról nem is beszélve, hogy azoknál az állásoknál, ahol a munkakör betöltéséhez diploma szükséges, a magasabb szintű nyelvtudás gyakran elengedhetetlen.

További kérdéseket vet fel, hogy miért mentesülnek azok is a nyelvvizsga teljesítésének kötelezettsége alól, akik már több éve abszolutóriumot szereztek és vélhetően rendelkeznek munkahellyel. Nem valószínű ugyanis, hogy egy, már több éve bent ragadt diploma megszerzése jelenlegi munkahelyük elhagyására sarkallná őket.

Az sem világos, hogy ha az intézkedés a gazdasági folyamatok fellendítését szolgálja, akkor azok miért nem kaphatják meg nyelvvizsga hiányában a diplomájukat, akik 2020. augusztus 31-e után fejezik be tanulmányaikat, miközben a vírushelyzet egyre romlik, a rövidtávú kedvezőtlen gazdasági hatásai már most látszanak (pl. munkanélküliek számának növekedése). A vírus hosszabb távú gazdasági hatása pedig még csak ezt követően válik láthatóvá.

A legnagyobb ellentmondás azonban abban rejlik, hogy ezzel az intézkedéssel a kormány nem teszi világossá a diploma értékét.

Amennyiben ugyanis a diploma értékéhez szükség van a nyelvvizsgára, mert ezáltal egy magasabb fokú tudást jelent, akkor ez az intézkedés nem járult hozzá a gazdaság fellendítéséhez, hiszen nyelvvizsga hiányában a diploma ezek szerint nem hordoz többletértéket. Amennyiben viszont  nincs szükség a nyelvvizsgára a diploma megszerzéséhez, mert anélkül is megfelelő fokú tudás feltételezhető, úgy jogosan vetődik fel a kérdés, hogy egyáltalán miért szükséges a diploma megszerzéséhez a nyelvvizsga.

Cikk szerzője: Gödri Rita

Kép: Őri Ádám

Megosztás