koronavírus

18 vagy 18? Nem mindegy! A 18 évesek fele nem kaphatta meg a beígért vakcinát

„No vakcina, no party” üzente Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a fiataloknak. Ám hiába várták az SMS-t és frissítették az oldalt, becsléseink szerint a 18 évesek körülbelül a fele nem tudott jelentkezni a nekik beígért Pfizer-oltásra. Ugyanis a 2021-ben nagykorúvá válókkal ellentétben azok, akik 2020-ban töltötték be a 18. életévüket, nem kaphatták meg a nekik félretett vakcinát. Az okok egyelőre nem ismertek.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A 1618 évesek hetek óta várják, hogy megkaphassák a nekik ígért Pfizer-vakcinát. Az előzőleg félretett oltóanyagot április 30-án egy rendkívüli oltási akció keretében felhasználták, bár nem kifejezetten a 1618 éveseket oltották vele. Főleg, mivel a 16-17 éves kiskorúak akkor még nem is tudtak regisztrálni az oltásra, így feltehetően a kórházak előtt kígyózó sorokat sem ők alkották.

Ezzel szemben még aznap, amikor a fiataloknak félretett Pfizer-vakcinákat eloltották, Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában úgy nyilatkozott: Félre kell tennünk a Pfizer vakcinákat, hogy a 1618 éveseket is beolthassuk. A miniszterelnök azt is hozzátette, ezt egyelőre csak a Pfizer oltóanyagával vállalják.

Ekkor már szó sem volt arról, hogy az aznap felhasznált adagot valaha is a fiataloknak szánták volna. Orbán Viktor azt nyilatkozta a rádióban, hogy a 1618 éveseknek másnaptól, május 1-től kezdenek félretenni.

Nekik kell félretenni a Pfizer-vakcinákat, ma még tudunk oltani Pfizerrel, de holnaptól már nem, mert a diákjaink számára félre kell tenni, aztán legközelebb hetek múlva jut majd másoknak oltóanyag” – mondta Orbán Viktor.

Az írásbeli érettségi vizsgák utáni héten kezdik el oltani koronavírus ellen a 1618 éveseket, akik Pfizer-vakcinát kapnak közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a Magyar Nemzettel. Mivel nem akarták, hogy az érettségi előtti oltás megzavarja a fiatalok érettségi vizsgáját, ezért május 10-e után kezdik csak el oltani őket. Az írásbeli érettségik egyébként május 3-ától egészen május 25-ig tartanak, igaz, az első hét után már csak a választható tárgyak és a nyelvek vannak.

A fiatalok oltásához megnyitották a lehetőséget, hogy a kiskorú, 16-17 évesek is (újra)regisztrálhassanak május 1-e és 7-e között.

Sokan nem tudtak jelentkezni

Ahogy az operatív törzs korábban bejelentette, május 10-én a 16–18 évesek – az érettségi időszak közepén – jelentkezhetnek Pfizer-oltóanyagra. Azonban több 18 éves szembesült azzal a problémával, hogy sem SMS-t nem kapott, sem jelentkezni nem tud, míg vele egyidős osztálytársai, barátai sikeresen tudtak jelentkezni az ígért Pfizer-vakcinára. 

Tehát a jelenlegi információk alapján egyes 18 évesek tudtak jelentkezni, míg más 18 évesek nem.

Visszajelzések alapján lassan körvonalazódni kezdett, hogy mi is történhetett. A probléma az volt, hogy a 2003-ban született 18 évesek jelentkezhettek a vakcinára, míg a 2002-ben született 18 évesek nem. Erről viszont hivatalos tájékoztatót sehol nem találtunk.

Korábban az életkorral kapcsolatban mindössze annyi információt tettek közzé, hogy  „az oltás a 16. életévet betöltött fiatalnak adható”. Illetve az is olvasható a tájékoztatóban, hogy kiskorúak esetén szülői beleegyezés szükséges. Arra azonban semmi nem utalt, hogy a 18. életévüket betöltötteket megkülönböztetik egymástól.

Éppen ezért utánajártunk annak, hogy történhet meg, hogy a 18 évesek egy része tud jelentkezni az ígért Pfizerre, a másik része pedig csak az egyébként is elérhető vakcinákra regisztrálhat. 

Próbáltuk hívni az Elektromos Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) ügyfélszolgálatát, de a weboldalon feltüntetett telefonszámuk folyamatosan foglaltat jelez. Többszöri sikertelen próbálkozás után az e-mailt választottuk, hátha több szerencsével járunk.

Az automatikus válasz működött, úgyhogy perceken belül kaptunk is visszajelzést, miszerint „üzenetét fogadtuk és a szolgáltatásainkkal kapcsolatban feltett (…) számú kérdésére/észrevételére hamarosan választ adunk”.

Nem sokkal utána meg is érkezett az ígért válasz. A könnyebb érthetőség érdekében idézzük a feltett kérdéseket és az azokra kapott válaszokat is:

  • Kérdés 1: A már 18. életévét betöltött (19-et nem, tehát 18 éves!), de 2002-ben születettek miért nem tudnak jelentkezni a 16-18 éveseknek meghirdetett Pfizer vakcinára?”

Erre válaszként azt kaptuk: „Ezúton tájékoztatom, hogy a jelenlegi kampányban az időpontfoglalásra és az oltásra azok a fiatalok jogosultak, akik érvényesen regisztráltak 04.30–05.07 között és május 18-ig betöltik a 16. életévüket, illetve idén betöltik a 18. életévüket.”

Ahogy azt már írtuk, a korábbi információk alapján minden 18 éves jogosult a vakcinára, nem csak egy részük. Ez a válasz véleményünk szerint azt jelenti, hogy azok a 18 éves fiatalok, akik 2002. május 18-a és december 31-e között születtek, hiába vannak a megfelelő korban, nem jogosultak az oltásra.

Feltételezve, hogy a jelentkezni kívánó 18 évesek születésének eloszlása az évben egyenletes (tehát nagyjából ugyanannyian születtek havonta), az azt jelenti, hogy a 18 évesek több mint fele (egészen pontosan a májustól decemberig született, azaz 7 hónapnyi 18 éves) elesett ettől a lehetőségtől.

  • Kérdés 2. Ezeknek a 18 éveseknek – akik 2002-ben születtek – lesz lehetőségük valamikor Pfizerre jelentkezni, ahogy azt ígérték nekik?”

Ezt a kérdésünket azonban már válaszra sem méltatták.

Nem minden 18 éves jogosult a vakcinára

„A regisztráltak 80 százaléka már foglalt is időpontot magának, »látszik a fiatalos lendület, ők nem sokat spekulálnak« – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátéve, hogy »a 18 éven felüliek Sinopharm- és AstraZeneca-oltásra jelentkezhetnek«” áll a koronavirus.gov.hu május 10-ei közleményében. Itt továbbra sem említenek semmit a 2002-ben született 18 évesek megkülönböztetéséről.

Május 11-én viszont már közlik azt az információt, hogy csak azok a 18-évesek kaphatják a Pfizert, akik idén töltötték be a 18-at.

Egy szülő küldte el nekünk a következő levélváltást:

Ezt a levelet a szülő elmondása szerint akkor írta, amikor már többször visszakapta ugyanazt a választ, de nem volt vele megelégedve, ezért tovább próbálkozott.

Tanulva az esetből, már nem az EESZT oldalán feltüntetett számot hívtuk újból, hanem inkább a koronavirus.gov.hu weboldalon talált telefonszámot, és reménykedtünk, hogy nem ugyanahhoz az ügyfélszolgálathoz kapcsolnak, ahová a leveleink is érkeznek.

Ezúttal sikerrel jártunk és sikerült is beszélnünk egy ügyfélszolgálatossal. Megismételtük első kérdésünket és szó szerint ugyanazt a választ kaptuk.

Ezen kívül elmondták még, hogy

a kormány döntött arról, hogy nem minden 18 éves kaphatja meg a kormány által nekik ígért vakcinát, de az nem mondták meg, hogy erről korábban miért nem közöltek információkat.

Telefonhívásunkból ezenkívül az is kiderült, hogy a 2002-ben született 18 éveseket 18 év felettiként kezelik, tehát esélyük sem volt, hogy részesüljenek a nekik ígért akcióból. 

Információink szerint nagyszámú 2002-es, 18 éves maradt hoppon, akiknek a jelentős része még csak arról sem kapott tájékoztatást, hogy miért nem jut(ott) hozzá a számára elméletileg garantáltoltóanyaghoz.  

Írásban kerestük az Operatív Törzset és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, valamint Orbán Viktort irodáját is az üggyel kapcsolatban. Válasz esetén cikkünket frissítjük. 

_________

FRISSÍTÉS

Levelünkre senki nem válaszolt, ám május 13-án a koronavirus.gov oldalon megjelentek alapján, már bárki tud jelentkezni a 16-18 évesek oltásából megmaradt Pfizer vakcinára. Jellemzően (mint később kiderült ez azt jelenti: csak) azok, akik március elsejénél korábban regisztráltak. Ebben a közleményben felhívják az emberek figyelmét arra, hogy csak azokat fogadják a kórházak, akiknek van visszaigazolásuk az oltás lefoglalásáról, így azt kérik, senki ne menjen oda a kórházakhoz, hátha jut neki.

A jelentkezésnek egyetlen feltétele van: SMS-t kell kapni hozzá.

Tehát bárki, aki kap SMS-t, részesülhet az újabb Pfizer oltási akcióból. Visszajelzések alapján sok 2002-ben született 18 éves tud is élni ezzel a lehetőséggel, de nincsenek kevesen azok a 18 évesek sem, akik továbbra sem tudnak jelentkezni a nekik ígért vakcinára, amit rajtuk kívül már mindenki megkaphat.

Kerestük az EESZT és a koronavirus.gov ügyfélszolgálatát. Az EESZT telefonvonala továbbra is foglalt az e-mailre pedig azt a választ kaptuk, hogy:

 

“Jelenleg rendkívül nagyszámú megkeresés érkezik hivatalunkhoz, a szolgáltatásainkkal kapcsolatban feltett …számú kérdésére/észrevételére minél hamarabb igyekszünk válaszolni.”.

 

A koronavirus.gov egyik vonalán egy géphang azt közli: “hívása fontos számunkra” majd lerakja. A másik vonalon pedig egy várakoztató zene fogad, de ha az ember elég türelmes, akkor kicsit több mint negyed óra várakozás után tud beszélni egy ügyfélszolgálatossal.

A beszélgetésből a következők derültek ki:

Azok kapnak SMS-t, akik március elseje előtt regisztráltak.

Tehát azok a 2002-ben született 18 évesek, akik tavaj töltötték a 18-at és akkor regisztráltak, amikor azt hitték, kaphatnak az előző adagból (vagyis április 30 után), azok megint kimaradtak.

Egyedül azok képeznek kivételt a mostani kritérium alól, akiknek van valamilyen alapbetegségük és már nem gyerekorvosnál vannak.

Kaptunk olyan visszajelzést is, mely szerint többen, akik még februárban regisztráltak, mert azt hitték, kaphatnak a 16-18 éveseknek félretett vakcinákból, sem abból, sem a mostani akcióból nem részesültek.

Hogy velük mi történhetett, arra azt a választ kaptuk, hogy talán szerepelnek egy másik várólistán. Az említettek elmondása szerint, ők eddig nem jelentkeztek semmilyen oltásra, és nem is keresték őket azzal, hogy lenne lehetőségük másik vakcinára.

Újabb telefonálás után megtudtuk, hogy a március előtt regisztráltak közül sem kap mindenki, mert lehet, hogy nincs éppen elegendő vakcina.

Továbbá a telefonban azt is elmondták, hogy ha valaki nem tudja biztosra, hogy mikor regisztrált, elvileg az [email protected] e-mail címen le tudja kérdezni, ha elküldi a taj számát és egyéb személyes adatait. Nekünk egyelőre nem válaszoltak.

És végül megnyugtatásul hozzátették, hogy aki most nem kapott SMS-t, az ne aggódjon, mert annyira sok Pfizer érkezik Magyarországra, hogy hetente nagyjából 120-140 ezer vakcinát tudnak elkülöníteni első oltásra, így aki most nem kapott SMS-t, valószínűleg a következő hetekben kapni fog.

Radinszky Zsófia

Címlapkép: Radinszky Zsófia

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás